Аполон и Кирена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кирена и стока - Едвард Калверт

Кирена је у грчкој митологији кћерка краља Лапита, Хипсеја и најаде Хлиданопе.

Кирена није вољела да ради кућне послове, умјесто тога она је ловила животиње на планини Пелион. Аполон је посматрао како се рве са снажним лавом па је позвао и краља Кентаура, Хирона да посматра борбу из које је Кирена, као и обично, изашла као побједник. Аполон је већ прије тога упознао Кирену, када јој је предао награду, два ловачка пса, након што је побиједила у трчању на Пелијиним погребним играма.[1]

Хирон је предвидио да ће Аполон одвести Кирену преко мора у најбогатији Зевсов врт и начинити је краљицом великог града. У Либији ће је дочекати у златној палати, и ту ће добити краљевину, подједнако добру и за ловце и за земљораднике, и ту ће му она родити сина.

Аполон је и поступио тако, повео је Кирену својим златним кочијама до мјеста гдје данас лежи град Кирена. Афродита је чекала да им пожели добродошлицу, и смјестила их је без одлагања у постељу у либијској златној одаји.

Аполон је Кирену предао на чување миртиним нимфама, Хермесовим кћерима. Она је родила Аристаја, а послије друге Аполонове посјете видовитог Идмона.

Референце[уреди]

  1. ^ Пиндар: Питијске оде IX, 5; Аполоније са Родоса: II, 500; Калимах: Химна Артемиди 206

Литература[уреди]

  • Роберт Гревс: Грчки митови, Нолит-Јединство, 1987