Апостол Акила

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Страдање апостола Акиле (Кососво,Грачаница,1318.)

Акила грч. Ακυλας, је био један од седамдесет апостола, ученик апостола Павла, заједно са својом супругом Присилом био му је велики помоћмик у проповедању Јеванђеља.[1]

Православна црква прославља га 4. јануара и 14. јула (по јулијанском календару). Римокатоличка црква прославља га 13. фебруара.

Јеврејин пореклом из Понта, он је живео у Риму са својом женом Прискилом, одакле га цар Клаудија 52. године протеро и населио у Коринт.[1] Тамо се сусрео са апостолом Павлом, који је је кристио њега и његову жену и увео их у хришћанство.

У својој Посланици Коринћанима, коју је писао у Ефесу, апостол Павле на крају каже: поздрављају вас много Акила и Прискила сдомашњом црквом својом (Кор 16, 9). По смрти цара Клаудија би дозвољено Јеврејима да се врате у Италију, и Акила с Прискилом се врати у Рим. Пишући по том посланицу Римљанима из Коринта апостол Павле поздравља старе пријатеље и сатруднике своје: поздравите Прискилу и Акилу, помћнике моје у Христу Исусу који за душу моју своје вратове положише, којима не ја један захваљујем него и све цркве незнабожачке, и домашњу цркву њихову (Рим 16, 3–4). Доцније опет видимо Акилу у Ефесу, где делује заједно са светим Тимотејем. Окован у Риму пише Павле Тимотеју у Ефес: поздрави Прискилу и Акилу (Друга Тимотеју 4, 19).

Током прогона цара Нерона и повукао се Ефес где је проповедао Јеванђеље заједно са својом супругом Присилом, где су обоје завршили мученичком смрћу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Свети апостол Акила”. Српска Православна црква. Приступљено 17. 1. 2020.