Арадос

С Википедије, слободне енциклопедије
Арадос (Ἄραδος)
Географија
Површина0,2 km2
Дужина0,8 km
Ширина0,5 km
Администрација
Највећи градАрвад
Демографија
Становништво4403  (2004)
Густина ст.22.015 стан./km2

Арадос је сиријско, а бивше грчко острво које се налази у Средоземном мору и тренутно је једино сиријско острво које је насељено.

Географски положај[уреди | уреди извор]

Град Арвад покрива површину целог острва. Смештено је 3 километра далеко од Тартуса који је друга највећа лука у Сирији. Данас је то углавном рибарски град. Доминантно становништво је исламске религије.[1] Постоје планови развијени 2016. године за реновирање острва тако да постане туристичка атракција.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Острво су населили Феничани почетком другог миленијума пре нове ере. Под њиховом контролом, постало је независно краљевство под именом Арвад, што би у преводу значило острво. Град је познат по томе што је један од првих примера републике у свету. Арвад и Арпад су рецимо нека од имена по којима се овај град може препознати у древим тектовима.

Фрагмент из 4. века п.н.е. нађен на Аварду

Смештено је 50 километара далеко од Дамаска, главног града Сирије. Острво је 800 метара дугачко, 500 метара широко и опасано великим зидинама. Још у ранијим периодима, град се претворио у трговачки град као и већина Феничанских градова дуж ове обале. Острво је имало јаку морнарицу које се спомиње на споменицима Египта и Асирије. Тутмос III у 15. и Рамзес у 13. веку пре нове ере посећивали су острво.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Balanche, Fabrice (2006). La région alaouite et le pouvoir syrien (PDF) (на језику: француском). Karthala Editions. ISBN 9782845868182. 
  2. ^ Syrian Ministry of Tourism Arwad Regeneration Programme

Литература[уреди | уреди извор]

  • Sylvia Schein, "Gesta Dei per Mongolos"
  • Lebling, Robert W. 2016. "Arwad, Fortress at Sea". Aramco World. January February 2016. странице 34–41.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]