Рамзес I

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рамзес I

Статуа Рамзеса I
Статуа Рамзеса I


Период владавине 1292—1290. п. н. е. или 1295—1294. п. н. е.
Претходник Хоремхеб
Наследник Сети I
Династија Деветнаеста династија
Хијероглифско име
ra ms s sw w


Рамзес I је био оснивач деветнаесте династије египатских фараона. Није сигурно када је владао, али највероватније је то било 1295—1294. п. н. е. или 1292—1290. п. н. е.

У почетку назван Парамесу, Рамзес I није био краљевског порекла. Он је рођен у угледној породици, која је потицала из Авариса, некадашње престонице Хикса. Био је професионални војник. Хоремхеб је Рамзеса I поставио за принца регента за време свог живота, са сличним титулама које је он сам носио за време док је Тутанкамон био жив. Рамзес је, такође, имао религијске титуле и служио Амону. Као такав, одиграо је значајну улогу у поновном оживљавању старе египатске религије (после Ехнатоновог атонизма).

Хоремхеб и други владари који су га наследили, бирали су некад наследнике некраљевског порекла. Тако је Хоремхеб, који није био краљевског порекла, постепено напредовао у војсци, постао краљевски саветник, и напокон фараон. Он је именовао Рамзеса I за принца, и овај га је, после Хоремхебове смрти, наследио на престолу. Са Рамзесом I је почела деветнаеста династија, иако су неки рамесидски фараони сматрали Хоремхаба њеним оснивачем.

Када је ступио на престо, Рамзес је узео праномен, или краљевско име Менпетире, које значи приближно „постављен снагом Раа“. Ипак, оне је познатији по свом личном имену, које се некад изговара Рамесу или Рамесес, и значи „рођен од Раа“.

Рамзес I је већ био у годинама када је крунисан. Он је поставио свог сина Сетија I да служи као везир. Рамзес је умро након своје веома кратке владавине. Сахрањен је у Долини краљева. Његова гробница је откривена 1817. године.

Види још[уреди]

Литература.[уреди]

  • Ијан Шо, Оксфордска историја старог Египта, Clio, Београд 2004. ISBN 86-7102-137-8

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Хоремхеб
Египатски фараон
Деветнаеста династија
Наследник:
Сети I
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}