Арчи Џек

С Википедије, слободне енциклопедије
Арчи Џек
Мајор Арчи Џек одевен у британску униформу и српске опанке (негде у Србији, јесен 1943. године)
Лични подаци
Датум рођења1913.
Место рођењаБуенос Ајрес, Аргентина
Датум смрти1997.
Породица
СупружникПамела Џек
Војна каријера
Војска Британска армија
Чинмајор

Арџи Џек (Буенос Ајрес, 19131997) је био британски официр који се у Другом светском рату налазио при штабу генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Биографија[уреди | уреди извор]

Одрастао је у Буенос Ајресу и на Куби.

Завршио је престижну Краљевску војну академију Санхурст. Учествовао је на Летњим олимпијским играма у Берлину 1936. године, као британски олимпијац.

Као војник је служио на Тибету (1938), Индији и Триполију. Оженио се Памелом у Бомбају 1943. године.

Други светски рат[уреди | уреди извор]

У септембру 1943. године, спустио се падобраном код Чачка. Придружио се бригадиру Чарлсу Армстронгу, шефу мисије Управе за специјалне операције, која се налазила у штабу генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Заједно са припадницима Југословенске војске у Отаџбини, организовао је диверзантске акције на пругама и мостовима у окупираној Југославији. У октобру 1943. године је срушио мост у Вишеграду, после чега је Вишеградска бригада под командом потпуковника Захарија Остојића ослободила град.[1] Британске радио станице су тада објавиле да су град ослободили партизани, што је мајор Џек примио са великим огорчењем.

Након рата[уреди | уреди извор]

До краја живота, Џек је јавно наступао у заштиту ЈВуО и генерала Михаиловића. Одмах по повратку у земљу, дао је службену изјаву у Лондону и оптужио бригадног генерала Фицроја Маклејна да је погрешним извештајима навео Винстона Черчила да пружи подршку партизанима, јер је тврдио да имају преко 100.000 војника под оружјем, док су совјетски извештаји процењивали око 18.000 припадника. Џек је говорио и о мартовским преговорима и најавама партизанског руководства да ће пуцати на савезничке војнике уколико дође до искрцавања на Јадранском мору.

Мајор Џек је сахрањен са падобранском беретком коју је носио приликом искакања изнад Чачка 1943. године.

Одликовања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Самарџић, Милослав. „Битка за Вишеград”. Српска народна одбрана. [мртва веза]
  2. ^ Јовановић, Душан (14. мај 1997). „Мајор Арчи Џексон (1913-1997)”. Погледи. 201. Архивирано из оригинала 02. 07. 2020. г. Приступљено 10. 10. 2020.