Аутостоперски водич кроз галаксију (радио-роман)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 00.00.0000. и налази се у категорији Књижевност.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.

Аутостоперски водич кроз галаксију (енг. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) је британски радио-серијал из 1977. године.

Изузетно популаран научнофантастични радио-серијал, са обиљем изванредних акустичких ефеката и трикова. Посреди је својеврсно пародирање жанра, односно класичне „спејс-опере“, са наглашеним елементима гротеске, што је наишло на веома добар пријем код слушалаца, тако да је серијал стекао готово култне размере, преточивши се убрзо и у друге медије. Тако је, на пример, снимљена телевизијска серија по његовим мотивима, играна је позоришна представа, издат је специјални албум са најуспелијим нумерама, а објављено је пет књига:

У серијалу се земљани приказују као безнадежно заостала раса, чија планета постаје препрека изградњи велике галактичке трансферзале. Главни ликови су један прави и један тобожњи земљанин, односно прерушени ванземаљац који је на лицу места да би, у својству уредника, приредио ново издање „Аутостоперског водича кроз Галаксију“. Они се отискују на чудновата путовања не само кроз простор него и кроз време, доживљавајући уз пут најнеобичније пустоловине и сусрећући најбизарнија створења, што је редитељу пружило повода за ванредно духовите обрте и перипетије.

Особена комика овог серијала происходи углавном из онеобичавања неких стандардних жанровских стереотипова, чему веома доприноси раскошна радиофонска обрада пуна оригиналних звучних ефеката, али и хумористични набој бизарних дијалога. Серијал је емитован у получасовним епизодама једном недељно, а његов творац, Даглас Адамс, испекао је претходно занат на телевизијској серији Др Ху.