Бановић Страхиња

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бановић Страхиња (песма))

Страхинић Бан (1862), Ђура Јакшић

Бановић Страхиња је песма српске епске народне поезије. Основни мотив песме заснован је на контрасту између традиционалног и људског. Страхиња ослобађа заробљеног дервиша као часног противника, међу њима нема мржње нити зле крви.

Дело афирмише херојство, витештво и јунаштво и закључено је речима:

Анализа дела[уреди | уреди извор]

Казна за прељубницу је традиционално била окрутна (у сижејно-тематским оквирима наше епике она се кажњава смрћу) и она се не би могла вратити своме супругу, а обљубљена жена је била као и прељубница, чак иако је била отета или силована као у овом случају. Остаје нејасно да ли је његов опраштајући чин последица праштања и разумевања према жени која помагањем Влах Алији жели да сачува свој живот, или је последица отпора према својој тазбини која му се није у невољи нашла, а која је била спремна да окрутно казни прељубницу. У првом плану песме је етичко-психолошки однос међу јунацима.

Десити се мене у невољи?

Лик Бановић Страхиње је уметнички успешан (усамљени јунак, сам језди кроз Голеш планину у пратњи верног пса Карамана), а супротстављен је нејуначким поступцима Југовића. Бановић Страхиња се увек тумачи као јунак великог чојства. Историјски је непозната личност, а по неким тумачењима је народна поезија у његовом лику сачувала сећање на зетског феудалца Ђурђа Статимировића Балшића (1386—1404). Подвиг Бановић Страхиње предмет је више драмских дела наше писане књижевности (нпр. Борислав Михајловић Михиз).

Филм[уреди | уреди извор]

По мотивима песме Бановић Страхиња 1981. године Авала филм из Београда и Јадран филм из Загреба у сарадњи са немачким компанијама снимиле су истоимени филм.

По њему је названа ОШ „Бановић Страхиња” Чукарица.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Читанка за први разред средњих стручних школа. 2010. Завод за уџбенике и наставна средства. Београд.
  • Књижевност и српски језик, Приручник за први разред средњих стручних школа. Завод за уџбенике и наставна средства. Пијановић Петар. КБ бр: 31529

Спољашње везе[уреди | уреди извор]