Бајо Пивљанин

С Википедије, слободне енциклопедије
Бајо Пивљанин
Bajo Pivljanin ubija Turčina.jpg
Бајо Пивљанин убија Турчина
Пуно имеДрагојло Николић
Датум рођења(1630-00-00)1630.
Место рођењаПива (племе), Херцеговачки санџак
(данас Црна Гора)
  Османско царство
Датум смрти7. мај 1685.(1685-05-07) (54/55 год.)
Место смртиВртијељка, код Цетиња, Црногорски вилајет
  Османско царство

Бајо (Николић) Пивљанин (Пива, 1630 — Вртијељка, код Цетиња, 7. мај 1685) је био чувени као хајдучки четобаша или харамбаша из Пиве. Опјеван је у многим епским народним пјесмама. Познат је и под именом Драгојло.

Учесник је Кандијског рата, четовао је и у Боки которској. Помиње се у млетачким изворима 1669. године као хајдучки поглавица који је чувао бококоторски крај од налета Турака и добио је награду од Млетака.

Средином 1671. године, он и 600 хајдука је из Рисна бродовима превезено у Пулу. У Задру се настањује у љето 1675. године и дјелује као један од вођа ускока. У Боку которску се враћа 1684. године и поново почиње са хајдучијом. Пивљани и Бањани у Боку су дошли организовано заслугом Баја Пивљанина 1685. године. Код мјеста Дражин Врт (општина Котор) постоји кула Баја Пивљанина, у којој је, по предању, боравио током четовања.

Као помоћ Црногорцима, которски провидур Зане шаље одред хајдука и Бокеља под Бајовом командом. До сукоба је дошло на Вртијељци, гдје су Османлије извојевале побједу. Пре битке на Вртијељки, 1684. године имао је сукоб са капетаном Миљешковићем из Кртола, након чега је тражио од Млетачке републике да га ослободи кривице, чиме је демонстрирао прејемство хајдучког суда наспрам Млетачког.

Погинуо је почетком маја 1685. у бици на Вртијељци поред Цетиња. Сахрањен је пред Влашком црквом на Цетињу.

Његову борбу и погибију на Вртијељци опјевао је Његош у Горском Вијенцу:


Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]