Бајо Пивљанин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бајо Пивљанин
Bajo Pivljanin ubija Turčina.jpg
Бајо Пивљанин убија Турчина
Пуно имеДрагојло Николић
Датум рођења(1630-00-00)1630.
Место рођењаПива (племе), Херцеговачки санџак
(данас Црна Гора)
  Османско царство
Датум смрти7. мај 1687.(1687-05-07) (56/57 год.)
Место смртиВртијељка, код Цетиња, Црногорски вилајет
  Османско царство

Бајо (Николић) Пивљанин (Пива, 1630. — Вртијељка, код Цетиња, 7. мај 1687.) је био чувени као хајдучки четобаша или харамбаша из Пиве. Опјеван је у многим епским народним пјесмама. Познат је и под именом Драгојло.

Учесник је Кандијског рата, четовао је и у Боки которској. Помиње се у млетачким изворима 1669. године као хајдучки поглавица који је чувао бококоторски крај од налета Турака и добио је награду од Млетака.

Средином 1671. године, он и 600 хајдука је из Рисна бродовима превезено у Пулу. У Задру се настањује у љето 1675. године и дјелује као један од вођа ускока. У Боку которску се враћа 1684. године и поново почиње са хајдучијом. Пивљани и Бањани у Боку су дошли организовано заслугом Баја Пивљанина 1685. године. Код мјеста Дражин Врт (општина Котор) постоји кула Баја Пивљанина, у којој је, по предању, боравио током четовања.

Као помоћ Црногорцима, которски провидур Зено шаље одред хајдука и Бокеља под Бајовом командом. До сукоба је дошло на Вртијељци, гдје су Османлије извојевале побједу.

Погинуо је почетком маја 1685. у бици на Вртијељци поред Цетиња. Сахрањен је пред Влашком црквом на Цетињу.

Његову борбу и погибију на Вртијељци опјевао је Његош у Горском Вијенцу:

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]