Бај Ђуји

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бај Ђуји
Bai Juyi.jpg
Бај Ђуји
Датум рођења 772.
Место рођења Xinzheng
Датум смрти 846.
Место смрти Луојанг

Бај Ђуји (кин. , пин. Bái Jūyì; 772–846) је био кинески песник из династије Танг. Песме му нису уобичајено радосне и тематски су везане за његову одговорност као поглавара неколико мањих покрајина. Бај Ђуји је познат и у Јапану и то као Хаку Ракутен.

Живот[уреди]

Рођен је у Синџенгу, граду на југу провинције Хенан [1] у сиромашној али образованој породици. У доби од десет година, родитељи га шаљу код родбине како би избегао рат који је избио на северу Кине. Царски испит је положио 800. године. Имао је успешну чиновничку каријеру на двору и у провинцијама. На царском двору је био чувен по многим предлозима упућеним цару који су били везани за друштвене реформе. Између 818. и 827. био је поглавар у градовима Чунг-чоу, Хангџоу и Суџоу.[2] Старост је провео у Луојангу.

Дела[уреди]

Бај Ђуји је писао лепим, једноставним стилом, што је допринело његовој великој популарности.[1] Написао је preko 2.800 песама [1] од којих су многе биле о његовим политичким уверењима. Међу најбољим песмама су му „Стари продавац ћумура“, „Седокоса старица из палате Шангјанг“ и друге наративне песме: „Песма о вечној тузи“, „Песма о лаути“ итд.[3]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Ђурђевић, Мирјана (1995). Антологија старе кинеске поезије. Београд: Српска књижевна задруга. ISBN 86-379-057104.  Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ)

Спољашње везе[уреди]