Бања Лакташи

С Википедије, слободне енциклопедије
Бања Лакташи

Бања Лакташи се налази у истоименој општини. Смјештена је у долини ријеке Врбас на јужном ободу Лијевче поља, између падина Козаре на западу и Црног врха на истоку, на 125m надморске висине. Са богатом и разноврсном традицијом овај бањско-туристички комплекс спада у ред најпознатијих у Републици Српској.

Историјат[уреди | уреди извор]

Материјални трагови указују на то да је термална и минерална њековита вода „Бање Лакташи” била кориштена у доба Римљана за лијечење разних болести. Поред извора и врела бањске воде налазе се и остаци старог римског пута Salona (Солин)- Servitium (Градишка), те многобројна налазишта која указују на присуство развијеног живота у том периоду на овим просторима. Тек у 19. вијеку путописци су скренули пажњу јавности на љековитост и значај „Бање Лакташи”.

Прва научна истраживања љековитости воде ове бање започела је Аустоугарска послије 1878. године с циљем експлоатације. Потврду љековитих својстава воде дали су стручни институти из Беча, Прага, Љубљане и Загреба, а најновију анализу 2001. године урадио је Институт за рехабилитацију- Служба за балнеологију из Београда.

Здравство[уреди | уреди извор]

Љековита вода „Бање Лакташи” припада категорији калцијум магнезијум хидрокарбонатних угљенокиселих олигоминералних хомеотерми. По својим органолептичким особинама вода је бистра, безбојна, без мириса, освјежавајућег киселкастог укуса. у анионском- катионском саставу доминирају јони калцијума и магнезијума (значајни за људски организам) као и хидрокарбонатни јони. Додатни квалитет представља количина раствореног угњен- диоксида. Температура воде је 31 °C, што је сврстава у ред топлих, хомеотермалних вода.

На основу набројаних квалитета воде она се користи у балнеотерапијске сврхе, као помоћно љековито средство и то купањем и пијењем. Бања пружа и услуге свих осталих физикалних терапија које су данас у употреби.

Индикације за употребу купањем[уреди | уреди извор]

Купање у води доприноси побољшању стања организма код наредних група болести:

Прва група: болести очију, болести неуровегетативног система, психијатријска обољења, ендокринолошка обољења

Друга група: болести срца и крвотока, професионалне болести и болести рада

Трећа група: болести локомоторног система

Четврта група: рекреација и ревитализација

Минерална вода у „Бањи Лакташи” има добре балнеотерапијске вриједности, јер се може употребљавати као помоћно њековито средство код низа хроничних обољења, како пијењем тако и купањем, а као природна минерална вода или уз додатак угњен-диоксида може се бутељирати и дистрибуирати као стона минерална вода.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ БАЊЕ Републике Српске, Слатина, 2008.

Литература[уреди | уреди извор]

  • БАЊЕ Републике Српске, Слатина, 2008.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Терме Лакташи [1]