Бела кућа

С Википедије, слободне енциклопедије
Бела кућа са северне и јужне стране
Са куратором по Белој кући.

Бела кућа (енгл. White House) је службена резиденција и главно радно место председника САД у Вашингтону.

Резиденција је бело обојена неокласицистичка вила. Налази се у Пенсилванијској авенији на броју 1600 (Pennsylvania Avenue 1600) у Вашингтону.

Исти назив се користи и за најужи круг државних службеника око председника Сједињених Америчких Држава. Имање је у власништву Службе националних паркова Сједињених Америчких Држава (енгл. National Park Service), и део је Председничког парка (енгл. President's Park).

Историја[уреди | уреди извор]

Градња резиденције започета је 1792. по налогу Џорџа Вашингтона, а архитекта је био Џејмс Хобен из Ирске. Прва резиденција завршена је 1800. године, али су је спалиле британске трупе у Британско-америчком рату (1812—1814). Обнова резиденције, поново под руководством Џејмса Хобена, започета је 1819. године. Свој данашњи изглед бела кућа добила је коначно 1934, када је Френклин Рузвелт пренео такозвану Овалну канцеларију, радну собу председника САД, на западну страну. Свој назив „Бела кућа“ резиденција је добила 1901, по идеји Теодора Рузвелта, због њене беле фасаде.

Бела кућа има 132 собе, 35 купатила, 412 врата, 147 прозора, 8 степеница, 3 лифта, 1 базен за пливање, игралиште за тенис и биоскоп.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]