Пређи на садржај

Бирманска мачка

С Википедије, слободне енциклопедије
Бирманска мачка
Други називи
Свети Бирман,
Света мачка из Бурме
Земља порекла
Верује се да је из Бурме
Стандард(и) расе
FIFeстандард
CFAстандард
TICAстандард
ACFAстандард
ACFстандард
CCAстандард

Бирманска мачка је раса домаће мачке позната и као света мачка из Бурме, која ни по чему није слична бурманској мачки, која спада у ред краткодлаких мачака. Бирманска мачка је чувена по својим плавим очима и по једној од најлепших легенди о настанку расе.

Настанак расе

[уреди | уреди извор]

Постоји неколико теорија о пореклу расе. Једна је да води порекло из североисточне Азије, а по другој је настала укрштањем раса у Француској.

Бирманска мачка је први пут донета у Европу 1916. а ФИФе ју је признала 1926. Први пут је увезена у САД 1959. ЦФА признаје расу 1967.[1]

Легенда о настанку Бирманске мачке

[уреди | уреди извор]

Према легенди свештеник, који је имао дугачку браду златне боје, посветио је живот служби плавоокој богињи Тсун Кјан Ксе. Када су га напали и убили, мачка коју је имао је подивљала и отерала нападаче. Њена длака је постала златножута, а очи плаве. Пошто се душа свештеника преселила у тело мачке, није могла да оде у рај док год је мачка била жива. Зато је престала да узима храну и воду и после седам дана је угинула.

Карактеристике

[уреди | уреди извор]

Бирманска мачка је средње велика са тешким костима и полудугом длаком. Шапе су беле, очи плаве, округле и размакнуте. Нос има изражену стопу. Уши су ниско постављене. Изузетно је отпорна на болести, верна и дружељубива.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Т. Дамњановић, Мачка, БМГ, Београд, 1996

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]