Битка код Артемизија

С Википедије, слободне енциклопедије
Грчко-персијски ратови
Део Грчко-персијски ратови

Кретања око Еубеје и Саламине
Време11. август, 480. п. н. е.
Место
Еубеја, Грчка
Исход Персијска победа
Сукобљене стране
грчки полиси Персија
Команданти и вође
Еурибијад из Спарте
Темистокле из Атине
Адејмант из Коринта
непознат

Битка код Артемизија вођена је 11. августа 480. п. н. е., у исто време кад и Термопилска битка. Била је то тродневна поморска битка код рта Артемизиј, између савеза грчких градова и Персије. Та битка је део Грчко-персијских ратова. Грци су располагали са 300, а Персијанци са 500 бродова. Артемизиј је северни рт на острву Еубеја.

Позадина[уреди | уреди извор]

Удружена грчка флота располагала је укупно са 333 ратна брода, од тога са 127 трирема (ратних бродова са 3 реда весала) из Атине и Платеје, 40 из Коринта итд. Атињани су били највештији у Грчкој у поморству и поморским биткама.

Ипак да би очували јединство флоте дозвољавају да флоту води Еурибијад из Спарте. Грци су планирали да пресретну персијске бродове на северу острва Еубеје.

Први и други дан битке око Еубеје[уреди | уреди извор]

Атински командант Темистокле је евакуисао становнике Еубеје. Персијанци су послали 200 бродова јужно од Еубеје.[1] Хтели су Грцима затворити пролаз и ухватити их у клопку. Доушник открива Грцима тај план, па Грци шаљу флоту усусрет персијској флоти. Грци су имали мање бродова, али бродови су им имали јаче кљунове, па су тако лакше потапали персијске бродове. Грци победише и заробише 30 персијских бродова.

Персијска флота се повукла преко ноћи, настављајући да кружи око Еубеје. Захватило их је јако невреме и потопило 200 персијских бродова. Следећег дана долази још 59 грчких бродова, па уништише и неколико персијских извиђачких бродова.

Велика битка[уреди | уреди извор]

Грчка трирема

Трећег дана 11. августа 480. п. н. е. долази до велике битке код северног рта Еубеје Артемизија.[1] Персијанци су имали више бродова и покушали су то искористити да ухвте у замку грчку флоту. Заузели су полукружну борбену формацију, да би онемогућили грчким бродовима повлачење. У Битки побеђује Персија, a пола атинске флоте је уништено.

После битке[уреди | уреди извор]

После тога Грци сазнаше за Леонидину погибију у Термопилској бици, па су одлучили да се повуку јужно. Темистокле је Грцима Јоњанима упућивао поруке да беже из персијске војске. Атињани са Темистоклом се повлаче на острво Саламину, да избегну заробљавање јер је пад Атине био неминован. Темистокле ће поново водити флоту у бици код Саламине.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Битка код Артемизија”. Новинице. Приступљено 20. 1. 2020. 

Види још[уреди | уреди извор]