Болница Бери

С Википедије, слободне енциклопедије
Назив
Болница Бери
Основана
11. фебруар1915.
Земља оснивач
 Велика Британија
Управник
др Џејмс Бери
Седиште
Врњачка Бања
 Краљевина Србија
Престанак рада
18. фебруар1916.

Болница Бери, Мисија Бери, или званично Англо-српска болница у Врњачкој Бањи била је једна од неколико енглеских болница које су радиле у Србији у Првом светском рату, у време када је Србији истовремено преплавила епидемија пегавог тифуса и десетине хиљада рањеника са Цера и Колубаре.

Предуслови[уреди | уреди извор]

Први светски рат започео је у Србији 1914. године, у тренутку када је земља била исцрпљена у претходна два балканска рата. И поред тога те године Србија је извојевала, на Церу и Колубари, прве савезничке победе, уз велике материјалне и људске губитке.

Схвативши тежину ситуацију у којој се Србија нашла њени савезници из иностранства су крајем 1914. године почели да шаљу велика помоћ у медицинском особљу, лековима, храни, новцу...

На стотине лекара, медицинских сестара и хуманитарних радника из земаља савезника и других пријатељских држава похрлило је у Србију из чисто хуманих побуда. До тада у историји, таква и у том обиму, хуманитарна помоћ нигде није била послата.

Међу савезницима била је и Велика Британија, једна од првих земаља савезница која је упутила добротворне медицинске мисије у Србију одмах по отпочињању Првог светског рата. Делатност ових мисија везана је, пре свега, за рад жена лекара и хирурга које су дале велики допринос Србији да се ублаже патње становништва и војске у ратним болницама и прихватилиштима за оболеле од заразних болести, пре свега од пегавог тифуса.[1]

Британске медицинске мисије издвајале су се по томе што је у њима био највећи број жена – лекара, медицинских сестара, болничарки, возача и административног особља. Најистакнутије међу њима биле су јединице Болница жена Шкотске (SWH) и јединице које је у Србију упутио и опремио Српски потпорни фонд (СПФ).[2]

У склопу напред наведених активности Британске медицинске мисије настала је и Англо-српска болница у Врњачкој Бањи коју су основали брачни пар лекара – Беријеви, др Џејмс, хирург, члан Краљевског хируршког друштва, и његова супруга, др Меј Дикинсон, анестезиолог, на позив жена српског дипломате Славка Грујића, госпође Мејбел Грујић, оснивача Колa српских сестара, велике српске добротворке и добровољне медицинска сестра при Црвеном крсту у Србији током Првог светског рата.[3]

Брачни пар лекара – Бери, прихватајући овај позив одмах је уз свесрдну материјалну подршку Лондонске краљевске болнице, у којој су радили, образовао једну санитетску јединицу (познату под именом болница Бери или мисија Бери), са намером да помогне ратом захваћеној Србији у којој је харала епидемије пегавца коју су унели у земљу заробљени аустријски војници.

Оснивање и рад[уреди | уреди извор]

С краја 1914 и током 1915 и 1916. године Врњачка Бања је постала велико прихватилиште рањеника који су лечени у привременим болницама енглеских медицинских мисија. Скоро истовремено у Врњачкој Бањи фебруара 1915. године основане се у две ратне болнице:[4]

  • Хируршка болница британског Црвеног крста или болница Ернеста Бенета (15. фебрура).

Захваљујући добровољним прилозима појединаца, али и средствима СПФ и британског Црвеног крста основана је јединица, познатија под именом болница Бери или мисија Бери, која се пре доласка у Србију снабдела потребним болничким материјалом, лековима и другим средствима. Болница је у свом саставу имала 54 припадника.

Болница је основана у Врњачкој Бањи 11. фебруара 1915. године у јако повољаним условима за ратне услове, за разлику од оних у којима су радиле болнице у Скопљу, Крагујевцу или Ваљеву. Болница не само да је имала одличне услове смештаја – у напуштеном казину, и пространој згради са извором минералне воде, познатом под називом Терапија,[5] која се налазила у близини минералног извора Слатина, у коме су опремљене светле болесничке собе и у сви пратећи садржаји који су у ратним условима заиста личили на добро организовану болницу. Убрзо је у склопу болнице подигнута и барака са 50 постеља која је служила за изолацију заразних болесника и сумњивих случајева. Под контролом Болнице Бери било је шест болница са укупно 360 постеља.

Од почетка свог рада, др Бери је инсистирао да се стриктно спроводе мере дезинфекције и дезинсекције (депедикулације или уништење вашки и искорењивање пегавца). Овом активношћу бавило се целокупно особље болнице заједно са још двојицом аустријских заробљеника. 5 Успешну релизацији дезинфекције и дезинсекције омогућавали су добри бањски услови а, пре свега, топла минерална вода, која је коришћена не само за купање болесника већ и за дезинфекцију великих размера. Захваљујући успешно спроведеним мерама контроле и дезинфекције одеће болесника, за кратко време спречена је опасност од ширења заразе која је запретила и болесницима ове болнице.

Престанак рада[уреди | уреди извор]

Болница је остала у Србији до 18. фебруара 1916. године када је на захтев аустијских окупационих власти морала да напусти Србију.

Резултати[уреди | уреди извор]

Највећи успех ове јединице, поред лечења болесника и рањеника, био је тај што се ниједан болесник и припадник Беријеве болнице није разболео од пегавог тифуса, захваљујући мерама које су биле уведене. Такође ове мер учиниле су да се епидемија из болнице није проширила, једино у Врњачкој Бањи.

Епилог[уреди | уреди извор]

После завршетка Првог светског рата, брачни пар Бери је по повратку у Велику Британију основао посебан Фонд за стипендирање усавршавања југословенских жена лекара и медицинских сестара у Британији.

У спомен човекољубљу британских жена – лекара и медицинских сестара, које су лечиле српске рањенике и болеснике у Врљчкој Бањи током Првог светсков рата, крај бивете извора „Слатина“ 1985. године подигнуто је скромно спомен обележје.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Тиенховен А. Страхоте рата у Србији. Дневник ратног хирурга 1915. Београд: Утопија; 2005.
  2. ^ Кочић М. Стране медицинске мисије у Србији 1914–1915. године. Ин: Ваљевска болница 1914–1915. Ваљево: Српско лекарско друштво, Подружница Ваљево; 1992. п. 47–68
  3. ^ Milanović Jasmina, Mabel Grujić i Delfa Ivanić dobročiniteljke srpskog naroda, u: Istorija 20. veka, God. 32, br. 1 (2014), str. 9–26.
  4. ^ ЈОВАНОВИЋ Симић, Јелена, (2013) Врњачка Бања : музеј бањског лечења Врњачка Бања - Београд : Музеј науке и технике, Београд
  5. ^ Крипнер М. Жене у рату, Србија 1915–1918. Београд: Народна књига; 1986.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).