Борско језеро

Из Википедије, слободне енциклопедије
Борско језеро
Борско језеро
Борско језеро
Географски положај
Координате 44°05′26″ СГШ; 22°00′36″ ИГД / 44.09054° СГШ; 22.00995° ИГД / 44.09054; 22.00995 Координате: 44°05′26″ СГШ; 22°00′36″ ИГД / 44.09054° СГШ; 22.00995° ИГД / 44.09054; 22.00995
Државе  Србија
Физичке карактеристике
Површина 0,3 км²
Запремина 0,012 км³
Прос. дубина 31 м
Макс. дубина 52 м
Географске карактеристике
Тип Вештачко језеро
Притоке Ваља Жони, Мацерова река, Злотска река
Отоке Брестовачка река
Борско језеро на мапи Србије
Борско језеро

Борско језеро је вештачко језеро настало 1959. године подизањем бране и акомулацијом вода речице Ваља Жони, Марецове реке и дела слива Злотске реке. Језеро се налази у подножју планине Црни врх близу Бора. Језерска вода је пре свега намењена је погонима Рударско-топионичарског басена, али исто тако и развоју туризма. Захвата површину од 30 хектара, а дубина језера достиже 52 метра. У време максималног водостаја у језеро стаје 12 милиона кубних метара воде. Обала језера је ситно разуђена и стеновита.

О језеру[уреди]

Преко лета туристи проводе дане на Борском језеру. Сваке године се у језеро пусти неколико тона рибље млади у циљу побољшања рибљег фонда. У току сезоне, која траје од почетка маја до краја септембра, температура воде досиже и 26 степени, што је повољно за купање.

Зими је језеро у потпуности прекривено ледом. Највиши водостаји су у пролеће, а најнижи крајем лета и почетком јесени. Разлика између максималног и минималног водостаја премашује 10 метара, што неповољно утиче на биљни и животињски свет језера. Коришћењем прилива воде из Злотске реке ниво језера се у току године одржава на око 2 метра испод прелива.

Борско језеро је окружено листопадним и четинарским шумама, природним зеленим пропланцима и ливадама уз надморску висину од 438 метара. На обали језера изграђени су хотели „Металург“, „Језеро“, „Вертиго цитy“ и виле, док су на око 200 метара од језера саграђена неколико великих викенд насеља. На самој обали језера туристима је на располагању и ауто камп капацитета око 300 приколица. Налази се на даљини од 1 километра од хотела „Језеро“ у правцу Жагубице.

Туризам[уреди]

Борско језеро

На обали Борског језера изграђене су четири веће плаже и већи број мањих. Купачи на главној плажи у току целе сезоне су под надзором спасилаца. Спортистима је током целе летње сезоне на располагању комплекс спортских терена код хотела „Језеро“. Комплекс садржи терене за кошарку, фудбал, рукомет, одбојку (обичну и на песку) и тенис.

Трим стазе налазе се око целог језера, а полазе од плаже Тропски бар, пролазе поред хотела „Језеро“, Главне плаже, хотела „Металург“, ауто кампа, различите четинарске и листопадне шуме, пашњаке и ливаде и завршавају се код бране на Борском језеру. Стазе излазе и на трасу Црновршке пруге којом се може стићи до Бора. На Главној плажи могуће је изнајмљивање чамаца и педалина, као и уживање разних других садржаја на води.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]