Plaža

С Википедије, слободне енциклопедије
Šljunčana plaža u Kuparima

Plaža je deo morske ili slatkovodne obale uređen za kupanje ljudi.

Vrste plaža[уреди | уреди извор]

Plaža Veliki žal kod Dubrovnika

Plaža može biti potpuno prirodna, ali i veštački izgrađena površina obale, prilagođena što lakšem pristupu vodenim površinama u svrhu kupanja i osveženja ljudi tokom letnjih meseci.

Prema sastavu tla, plaže mogu biti peščane, šljunčane ili betonske.

Peščana plaža[уреди | уреди извор]

Peščana plaža je plaža čije su površine obale i morsko dno od peska. Takve plaže obično imaju dugačke plićake i najpogodnije su za porodicu sa malom decom. Boja peska varira od svetlo sive koja je uobičajena u Crnoj Gori do zlatne boje i narandžaste na obalama npr. Jadranskog mora i Sredozemnog mora do bele boje peska koja je karakteristična za toplije i tropske krajeve. Bela boja peska je zastupljena na egzotičnim krajevima, destinacijama kao što su Kuba, Maldivi, Tajland, Bali i ostrva Indonezije, Bora Bora, Mauricijus, Portoriko i druga ostrva u Atlantskom okeanu, Indijskom okeanu i u Polineziji, u Tihom okeanu. Od boje peska i dna kao i vremena, zavisi i boja mora. Najređe boje peska su ružičasta boja i zelena boja. Roza boja peska je posledica prisustva rozenkvarca kamena koji daje svetlo roze boju. Kvarc može dati i pesku i crvenu boju ali veoma retko, dok zelena boja peska je i posledica prisustva zelenih morskih algi, kao i sitnih čestica kamena zelene boje. Pesak je estetski „lepši” od kamena i šljunka i udobniji za hodanje po plaži jer je potpuno mekan i gladak, ali mane peska su što leti kada vetar duva, upada u oči i kosu i lepi se na stopala i noge, i upadaju čestice peska u odeću i u kupaće kostime.

Peščana plaža

Šljunčana plaža[уреди | уреди извор]

Plaža čije je tlo sastavljeno od sitnog kamenja, izlokanog vekovnim abrazivnim delovanjima vode, naziva se šljunčana plaža. U Dalmaciji je za takva vrsta plaže se naziva žal ili žalo.

Betonska plaža[уреди | уреди извор]

Plaža čije su površine izgrađene od betona naziva se betonska plaža. Betonske plaže obično se grade na onom delu na kojem je pristup vodenim površinama otežan zbog stenovite obale.

Sadržaji[уреди | уреди извор]

Plaže mogu biti u potpunosti bez ikakvih sadržaja. Takve plaže obično se nalaze duž obale van naseljenih mesta i nazivaju se divlje plaže.

Ipak, većina plaža ima sadržaje poput restorana, kafe barova, sanitarnog čvora i tuševa. Moderne plaže opremljene su i sadržajima za sport i rekreaciju poput igrališta za odbojku na pesku, tobogana ili teniskih terena. Na takvim plažama obično postoji mogućnost iznajmljivanja skutera za vodu, gondola, pedalina, opreme i glisera za skijanje na vodi, daske za jedrenje, opreme za ronjenje i ostalog.

Na svakoj boljoj plaži deluje i služba za spasavanje koja je sastavljena od mladića i devojaka sa završenim kursem za spašavanje davljenika i pružanje prve pomoći.

Osim navedenih, postoje i nudističke (FKK) plaže na kojima je uobičajeno kupanje bez kupaćih kostima. Takve plaže su obično smeštene na diskretnim lokacijama te su na taj način manje izložene znatiželjnim pogledima. I nudističe plaže mogu imati potpune sadržaje ali mogu biti i bez sadržaja.

Najuređenije plaže, sa izrazito čistom vodom za kupanje te uređenom i održavanomo okolinom, nosilice su Međunarodne plave zastave, priznanja koje se dodeljuje za ekološku zaštitu okoline.

Odrednice[уреди | уреди извор]

Najlepše plaže sveta Архивирано на сајту Wayback Machine (29. април 2007)
Plava zastava

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]