Боје, метали и крзна у хералдици

С Википедије, слободне енциклопедије

У хералдици се користе боје, метали и крзна како би се блазонирали грбови. Има седам основних у хералдици, које укључују пет боја (тамне тинктуре) и два метала (светле тинктуре).

Боје[уреди | уреди извор]

У хералдици су основне боје црвена, плава, црна, лила и зелена.

У пољској хералдици, најзаступљенија је црвена боја на штиту. У 16. веку, скоро половина грбова пољског племства је имало црвену боју штита са један или више сребрних мотива.

Временом су се у хералдици нашле и неке друге боје. Од тих боја, три боје се данас неретко користе: murrey, крваво црвена (енгл. sanguine) и браон боја (енгл. tenne). Од земље до земље, временом се у хералдичкој пракси појављују нове, различите хералдичке боје.

Мотиви се на грбу могу наћи и у својој стварној боји. Стварна боја се сматра тинктуром различитом од осталих хералдичких тинктура. Неки не подржавају често убацивање стварних боја у хералдику, посебно када се ради о пејзажима, јер то није у складу са духом хералдике где је све тачно, прецизно и недвосмислено.

Метали[уреди | уреди извор]

У хералдици се углавном користе злато и сребро као боје.

У неким случајевима, иако доста ретким, бела боја може бити хералдичка боја другачија од сребрне. Мада, бела боја ће пре бити употребљена као стварна боја него као врста хералдичке боје у блазонирању.

Крзна[уреди | уреди извор]

У хералдици се најчешће користе хермелиново и веверичије крзно.

Црно-бели приказ[уреди | уреди извор]

Табела боја, метала и крзна у хералдици

Пошто се неретко грбови приказују у црно-белој варијанти, хералдичка пракса је развила и тачан графички приказ тј. шрафуру за сваку од боја.

Плава боја се приказује низом водоравних линија, црвена низом усправних линија, црна низом водоравних и усправних линија које се укрштају, пурпурна низом косих линија које иду одозго-десно надоле-лево под углом од 45 степени, зелена низом косих линија које иду одозго-лево надоле-десно под углом од 45 степени, златна тачкастим пољем, и сребрна тако што се поље оставља празно.


Француски Српски Енглески Немачки
Боје
azur плава azure blau
gueules црвена gules rot
pourpre пурпурна purpure purpur
sable црна sable schwarz
sinople зелена vert grün
Метали
or златна or gold
argent сребрна argent silber

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]