Мото

Из Википедије, слободне енциклопедије

Мото је фраза или мањи скуп речи које треба формално да опишу специфичну мотивацију или жељу неког ентитета, друштвене групе или организације. Многе земље, градови, универзитети и друге институције имају свој мото, као и породице које имају свој грб.

Језик којим се пише мото[уреди]

Мотои се најчешће пишу на латинском, као и на енглеском или немачком. Ипак, има и доста изузетака: братства и сестринства америчких колеџа углавном имају свој мото, често тајни, исписан на грчком језику; у савременој хералдици, на пример, мото државе Хаваји као и хавајског Универзитета су на хавајском, док је у Енглеској мото округа Самерсет на англо-саксонском.

У Хералдици[уреди]

Елементи хералдичког грба

У хералдици, мото се углавном сматра доказом неке заслуге која се приказује на грбу, углавном на траци испод штита, или изнад челенке (као у случају шкотске хералдике).

Некада је у хералдици за мото неке породице узиман борбени поклич претка чији грб носе. За мото се у хералдици могу најчешће наћи борбени покличи, цитати из Светог писма, латинске изреке, врлине којима се носилац грба поноси, идеалима које високо поштује и којима тежи, итд.

Остали примери[уреди]

Бродови и подморнице Краљевске морнарице Велике Британије имају сваки свој грб и мото, као и јединице Краљевских ваздушних снага.

Погледај[уреди]

Спољашње везе[уреди]