Браво Ото

Из Википедије, слободне енциклопедије

Браво Ото (нем. Bravo Otto, званично BRAVO Otto) је награда коју читаоци часописа Браво могу да доделе гласањем за своје омиљене уметнике и извођаче. Награда се додељује једном годишње[тражи се извор], почевши од 1957. Израђује се у злату, сребру, бронзи и од 1996. као почасни ОТО за животни рад у платини.

Неки од добитника ове награде у њеном раном периоду, када се додељивала само једном мушком и једном женском добитнику[тражи се извор]., су Џејмс Дин и Марија Шел 1957. (James Dean, Maria Schell), Роми Шнајдер 1958. (Romy Schneider), Лизлот Пулвер 1966. (Liselotte Pulver) и Рут Лојверик 1962. (Ruth Leuwerik).

Тек касније се почело са доделом више Отоа, тачније додела је била подељена у једанест категорија: „Супербенд рок“, „Супербенд поп“, „Суперпевач“, „Суперпевачица“, „Међународни супер репер“, „Национални супер репер“, „Женска тв-звезда“, „Мушка тв-звезда“, „Женска филмска звезда“, „Мушка филмска звезда“ и „Звезда комедије“[тражи се извор]..

Још две Ото-награде се додељују од стране редакције: „Шутингстарс године“ и „Почасни Ото“ за врхунске и у дугом низу година успешне извођаче.

Највећи број Отоа су добили Инге Мејзел (нем. Inge Meysel), за улогу мајке нације у серији „Непоправљиви“ (нем. Die Unverbesserlichen) и Пјер Брис (франц. Pierre Brice), за своју улогу Винетуа[тражи се извор]..

Спољашње везе[уреди]