Бурски ратови

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бурски ратови
Boers 1881.png
Гравура Бурски ратници из лондонских новина Илустрејтед Лондон Њуз 1881.
Време:18801902.
Место:Јужна Африка
Резултат: Победа британских снага, крај независности бухрских држава
Сукобљене стране
 Уједињено Краљевство Провинција Трансвал Јужноафричка Република
Слободна Држава Орање Слободна Државе Оранж

Бурски ратови (африканс: Vryheidsoorloë, преведено Ратови за слободу) била су два ратна сукоба између Бура и Британског царства у Јужној Африци који су се водили крајем 19. века до 1902. године.

Први бурски рат[уреди]

Први бурски рат био је ратни сукоб између Бура из Јужноафричке Републике Трансвал и Британског царства који се водио од 20. децембра 1880. до 23. марта 1881. године.[1] Бури су у том рату победили и учврстили своју независност.

Други бурски рат[уреди]

Други бурски рат био је пуно дужи и већи ратни сукоб између двеју бурских република: Слободне Државе Оранж и Јужноафричке Републике Трансвал и Британског царства, који се водио од 1899. до 1902. године.[1] У том сукобу победили су Британци, бурске републике престале су да постоје и постале су британске колоније са извесним степеном аутономије. Рат се одвијао са промењивом ратном срећом, уз велик број жртава. Након пораза у отвореним фронталним сукобима, Бури су прешли на герилско ратовање, због чега су Британци применили тактику спаљене земље и концентрационих логора за цивилно бурско становништво, како би на тај начин спречили логистичку подршку бурским герилцима. [1]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 The Boer Wars (на језику: енглески). BBC. Приступљено 19. 3. 2013. 

Спољашње везе[уреди]