Бурски ратови

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бурски ратови
Boers 1881.png
Гравура Бурски ратници из лондонских новина Илустрејтед Лондон Њуз 1881.
Време: 18801902.
Место: Јужна Африка
Резултат: Победа британских снага, крај независности бухрских држава
Сукобљене стране
Застава Уједињеног Краљевства Уједињено Краљевство Flag of Transvaal Јужноафричка Република
Flag of the Orange Free State Слободна Држава Орање

Бурски ратови (африканс: Vryheidsoorloë, преведено Ратови за слободу) била су два ратна сукоба између Бура и Британског царства у Јужној Африци који су се водили крајем 19. века до 1902. године.

Први бурски рат[уреди]

Главни чланак: Први бурски рат

Први бурски рат био је ратни сукоб између Бура из Јужноафричке Републике Трансвал и Британског царства који се водио од 20. децембра 1880. до 23. марта 1881. године.[1] Бури су у том рату победили и учврстили своју независност.

Други бурски рат[уреди]

Главни чланак: Други бурски рат

Други бурски рат био је пуно дужи и већи ратни сукоб између двеју бурских република: Слободне Државе Орање и Јужноафричке Републике Трансвал и Британског царства, који се водио од 1899. до 1902. године.[1] У том сукобу победили су Британци, бурске републике престале су да постоје и постале су британске колоније са извесним степеном аутономије. Рат се одвијао са промењивом ратном срећом, уз велик број жртава. Након пораза у отвореним фронталним сукобима, Бури су прешли на герилско ратовање, због чега су Британци применили тактику спаљене земље и концентрационих логора за цивилно бурско становништво, како би на тај начин спречили логистичку подршку бурским герилцима. [1]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 The Boer Wars (на енглески). BBC. Приступљено 19. 3. 2013.. 

Спољашње везе[уреди]