Валериј Чудинов

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Валериј Чудинов
Prof. Valery Chudinov in Yekaterinburg, December 17, 2011.jpg
Валериј Чудинов
Пуно име Валериј Алексејевич Чудинов
Датум рођења (1942-06-30)30. јун 1942.(76 год.)
Место рођења Москва
СССР
Школа Московски државни универзитет Ломоносов
Веб-сајт chudinov.ru

Валериј Алексејевич Чудинов (рус. Вале́рий Алексе́евич Чуди́нов; Москва, 30. јун 1942) је руски научник, који је дао доприносе на пољима дешифровања словенских руна. Чудинов је председник Комисије за древну и средњовековну историју Русије и професор филозофије на универзитетима у Москви.

Достигнућа[уреди]

Професор Валериј Чудинов на основу археолошких налаза тврди да су најстарији узорци словенске писмености су руне. У својој књизи «Священные камни и языческие храмы древних славян» руски истраживач наводи резултате дешифровања преко 2000 натписа, који направлени руницом. Дешифровао је многе натписе из Немачке који се могу прочитати на основу било којег словенског језика.

Тако Чудинов је дошао до закључка да Словени су имали три типа писма: глагољица, ћирилица и руница. Натписи словенском руницом су на грчким иконама 5-10. века н. е., па чак на старогрчким вазама 6. до 2. века п. н. е. Валериј Чудинов уопштава: прасловенски језик био је најстарији у Европи и Словени живели на великом делу данашње Европи пре Нове ере.

Спољашње везе[уреди]