Ватерполо савез Републике Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Градски олимпијски базен (Бања Лука)

Ватерполо савез Републике Српске (скраћено: ВСРС) основан је 2009. године и има сједиште у Бањој Луци. Савез је друштвено - спортска организација која дјелује на подручју Републике Српске и БиХ. Представља један од два конститутивна елемента Ватерполо савеза Босне и Херцеговине. Један од главних циљева ВСРС је да унаприједи и омасови ватерполо спорт на подручју Републике Српске, нарочито код младих људи.[1]

Ватерполо у Бањој Луци[уреди | уреди извор]

Ватерполо је екипни, водени спорт с лоптом који данас уз фудбал представља најстарију екипну дисциплини Олимпијских игара (У програм увршћена још 1900. године).

У Бањој Луци прва ватерполо утакмица одиграна је 1956. године испод Кастела. Током наредних 50 година, ватерполо се с промјењивим успјехом играо непрекидно. Чак и у вријеме рата у Босни и Херцеговини забиљежене су одређене активности и утакмице. Све до изградње Градског олимпијског базена у Бањој Луци, ово је био сезонски спорт, а након изградње базена усљедила је права експанзија спортова на води а при томе и ватерпола.[2]

Градски олимпијски базен[уреди | уреди извор]

ГОБ Бања Лука

У Бањој Луци постоје добри услови за развој ватерполо спорта, такође и још неки други градови и општине у Републици Српској имају услове за ватерполо спорт (сезонског типа) али нема активних клубова. Административни центар Републике Српске посједује 4 базена (2 отворена и 2 затоворена).

Градски олимпијски базен је отворен 2009, а као један од најсавременијих у региону посједује квалитетне услове за бављење ватерполом. У циљу промоције овог спорта, неколико пута су у ревијалним утакмицама гости Бањалуке били: ВК Војводина, ВК Партизан, ВК Црвена звезда те Ватерполо репрезентација Србије.[3]

Ватерполо клубови[уреди | уреди извор]

Под окриљем ВСРС званично су регисрована три клуба. Неформално постоји још неколико.

  • ВК Бања Лука

Основан је 2006. године. Наставља традицију ватерполо клуба Инцел. Тренинге обављају на Градском олимпијском базену (Бања Лука). Освајачи су Купа и првенства Републике Српске за пионире и кадете 2010, први шампиони БиХ у ватерполу за сениоре 2014. а шампионску титулу након годину дана паузе повратили су 2016. године.

  • (2) Шампион БиХ (2014, 2016)
  • ВК Фортуна

Оформљен је 2009. године, у склопу рекреативног центра комплекса Фортуна Бања Лука. Временом се осамосталио мада и даље опстаје понајвише захваљујући помоћи челника овог комплекса. Љети тренирају на базену Фортуна а зими на Градском олимпијском базену (Бања Лука).

  • ВК Студент

Основан је 2005. године. Такмичарску екипу чине углавном студенти Факултета за физичко образовање у Бањој Луци. Оспособљен је за рад и са млађим категоријма. Одржава школе пливања и ватерпола.[4]

Органи савеза[уреди | уреди извор]

Органи Ватерполо савеза Републике Српске прописани статуом ВСРС су [1]:

  • Скупштина - као највиши орган Савеза
  • Управни одбор - извршни орган Скупштине
  • Предсједник Савеза - представља и заступа Савез
  • Секретар - руководи цјелокупним пословањем Савеза
  • Стална спортска арбитража - рјешава спорове између Савеза и чланова Савеза у складу са Статутом Ватерполо савеза Репбулике Српске.

Ватерполо савез Босне и Херцеговине[уреди | уреди извор]

Кровни ватерполо савез у БиХ настао је 15. јуна 2013. удруживањем Ватеропло савеза Републике Српске и Ватерполо савез Федерације БиХ у Ватерполо савез Босне и Херцеговине. Оснивачка скупштина одржана је у хотелу Зенит у Неуму, а за предсједника је изабран Иван Лакић.[5] Тако су створени предуслови за тражење чланства у ЛЕН-у и ФИНА-и.

Први ватерполо шампионат БиХ (2014)[уреди | уреди извор]

Заједничка ватерполо лига на територији БиХ стартовала је 2014. године. Завршни турнир игран је на ГОБ у Бањој Луци 20. и 21. децембра. Неприкосновени у свих пет старосних категорија били су ватерполисти из Републике Срспке, тачније ВК "Бањалука". Прву сениорску титулу првака БиХ, ВК "Бањалука" је освојио побједом у финалном мечу над ВК "Јадран" из Неума са 8:6 (2:2,2:2,2:1,2:1).[6] ВК "Бања Лука" је такође и актуелни шампион Републике Српске. Они су 30. новембра 2014. на ГОВ у Бањој Луци, побједили су градског ривала ВК "Фортуна" са 10:9 и на тај начин се окитили титулом првака РС.

Најтрофејнији клуб[уреди | уреди извор]

Најтрофејнији клуб Републике Српске и БиХ је Ватерполо клуб "Бањалука", који је у сезони 2020/21. освоји титулу шампиона БиХ по шести пут.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Статут Архивирано на сајту Wayback Machine (26. децембар 2013)ВСРС
  2. ^ Ватерполо Архивирано на сајту Wayback Machine (26. децембар 2013) Ватерполо савез Републике Српске
  3. ^ ГОБ Архивирано на сајту Wayback Machine (3. децембар 2013) Градски олимпијски базен Бања Лука
  4. ^ Ватерполо клубови Архивирано на сајту Wayback Machine (7. децембар 2013) Клубови
  5. ^ www.klix.ba, "Održana osnivačka skupština VS BiH, Ivan Lakić izabran za predsjednika", објављено 15. јуна 2013, приступљено 26. децембра 2013.
  6. ^ шампионат, ВК БАЊА ЛУКА - ШАМПИОН.
  7. ^ Шампиона, ВК Бања Лука.