Википедија:Трг/Архива/Техника/24

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу


Српски курзив[уреди | уреди извор]

Претпостављам да је ово питање већ било постављено. Да ли је могуће променити фонт на српској Википедији и сродним пројектима? Ако нисте знали разлике између руског и српског курзива, погледајте ово. Е сад, мало је фонтова који нуде наше варијанте, али мој предлог је Ресавска БГ. Фонт је одличан, али је питање како ће изгледати овде, на страницама. –Ranching (разговор) 20:56, 7. октобар 2011. (CEST)

Мислим да је ово питање постављано више пута, и да смо увек добијали одговор да постоје технички проблеми да се то одради. --Јован Вуковић (р) 01:59, 8. октобар 2011. (CEST)

Не бих ја Ресавску БГ за обичан текст. Пробала на својим сајтовима и не допада ми се, није читка. Иначе, било је већ речи, и као што Јован рече, неке техничке препреке постоје, тако да до даљњег мораћемо да трпимо руски курзив... Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 13:49, 11. октобар 2011. (CEST)

Какве техничке препреке? Управо сам питао главног програмера на тзв. „Преводиоцу“ и рекао ми је да је ово свакако могуће, али ако постоје бесплатни фонтови, наравно. Мислим да није толико тешко наћи један такав фонт. Због тога сам решио да овде упитам за препоруке и предлоге. –Ranching (разговор) 21:00, 13. новембар 2011. (CET)

Управо сам прочитао прошлу расправу о овоме. Уколико сам добро схватио, на Фајерфоксу 4 је уведена подршка за препознавање различитих варијанти одређеног фонта. Ипак, то још није најбољи избор јер га не подржавају остали интернет прегледачи. Прошло је скоро годину дана, Фајерфокс је догурао до верзије 9, а слабо се шта променило код супарничких програма поводом овога. Зато предлажем да уградимо Тајмс њу роман са српским курзивом док горенаведена метода не заживи. Зашто бисмо чекали када можемо то одмах да средимо? –Ranching (разговор) 03:26, 18. новембар 2011. (CET)

Оцењивање[уреди | уреди извор]

Шта би са овим Википедија:Трг/Архива/Техника/23#Оцјењивање страница -- Bojan  Razgovor  05:02, 16. новембар 2011. (CET)

Постигли смо сагласнот да се то омогући. Изостао је само последњи корак. Колико видим, то је активно већ на седам Википедија и то на четири Википедије на свим чланцима и на три Википедије на појединачним чланцима. Корисници ће имати могућност да себи искључе ову опцију уколико им буде сметала. Наше је само да одлучимо да ли желимо да та опција буде омогућена 1) на свим чланцима у ГИП, 2) само на неким чланцима у ГИП (у које би била додана одређена скривена категорија), 3) у одређеном проценту чланака у ГИП или 4) у свим чланцима у ГИП осим у оним чланцима који би били у одређеној скривеној категорији. Гледајући претходну расправу и изнете коментаре (могућност свађа, овога, онога) рекао бих да је опција 1 можда најбоља, а можемо се одлучити и за опцију 4 уколико будемо желели да одређени чланци (након договора) буду дефинисани као изузеци. mickit 12:49, 16. новембар 2011. (CET)

Ma svako sebi nek ukljucuje/iskljucuje. Da ne komplikujemo? -- Bojan  Razgovor  12:55, 16. новембар 2011. (CET)

Не знам да ли може тако. Ово је предвиђено за посетиоце, пре него за нас уреднике. Стога би подразумевано било омогућено сваком ко отвори одређени чланак, а уредници би имали могућност да у подешавањима искључе себи ту опцију. mickit 13:36, 16. новембар 2011. (CET)

Овако. Ако не буде противљења и додатних предлога ја ћу ових дана да затражим да нам се укључи овај додатак (на основу консензуса - 13:4 = 76,4%) и мислим да је најбоље да то буде опција 4 (за сваки случај). Категорију у коју би били додавани изузеци бих назвао Категорија:Чланци изузети од оцењивања. Дакле, за почетак би опција била укључена у свим чланцима у ГИП, а за евентуалне изузетке бисмо се накнадно договорили. Нпр. ја бих предложио да од оцењивања буду изузети кратки чланци (рецимо испод 2,5 килобајта - отприлике оволики чланци) и да тај посао раде ботови. Али, отом-потом. Бај д веј, преводио сам синоћ и данас преостале поруке и покушао да их некако униформишем и прилагодим српском језику. Сви савети су добородошли. mickit 10:29, 17. новембар 2011. (CET)

Bolje svaki clanak oznacen kao klica, naravno ako moze. Sumnjam da bi se neko od vlasnika botova u to upustio. -- Bojan  Razgovor  11:09, 17. новембар 2011. (CET)

И то је технички изводљиво. Те детаље ћемо договорити касније (а можемо и већ сада да почнемо). Ако желимо да клице изузмемо од оцењивања, може у све шаблоне за клице да се дода поменута категорија. mickit 11:43, 17. новембар 2011. (CET)

Ма само у ова два Шаблон:Клица и Шаблон:Патрљак је довољно. -- Bojan  Razgovor  11:54, 17. новембар 2011. (CET)

Супер. Још боље :) mickit 11:57, 17. новембар 2011. (CET)
ПС: не треба заборавити ни вишезначне. mickit 18:39, 17. новембар 2011. (CET)

I glavnu stranicu. -- Bojan  Razgovor  05:57, 21. новембар 2011. (CET)

Хелоу[уреди | уреди извор]

Технички магови Википедије, јел неко може да ни објасни зашто наше референце, конкретно бројеви истих, када се поставе на страницу направе већу белину између редова него код других Википедија. Нпр Адел на српском, француском или енглеском. Било би лепше на свим чланцима када би се ово поправило, иако не спада под неки квар. Хвала унапред. --Pavlica talk 13:38, 24. новембар 2011. (CET)

У тексту ми не изгледа тако приметно, али сам покушао и то да променим (без успеха, за сада). Оно што сам успео је да смањим празнине између приказаних референци (на дну странице) како је и на ен.вики. mickit 15:57, 24. новембар 2011. (CET)
А, добро. Битно је да је могуће поправити. Face-wink.svg --Pavlica talk 16:23, 24. новембар 2011. (CET)

Занима ме...[уреди | уреди извор]

Када сте додали опцију за оцењивање чланака? --77.46.251.143 (разговор) 16:04, 24. новембар 2011. (CET)

Лепо. Исто као и на другим Википедијама. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:08, 24. новембар 2011. (CET)

>Пре пар дана. --Pavlica talk 16:21, 24. новембар 2011. (CET)


Аутобот и међувики везе[уреди | уреди извор]

Ако икако могу да замолим да Аутобот не обавља функцију додавања међувики веза ка хр и бс википедији у чланке на ср википедији, пошто постоје много бољи ботови који то раде тако што у исто вријеме додају везе ка ср википедији на друге језичке пројекте. Овако акцијом Аутобота наши чланци добијају везу ка хр и бс, док на другим пројектима изостају везе ка нашем чланку.

Примјер је [1] и [2] у коме је Аутобот у 04:26, 1. децембар 2011.‎ додао везу ка хр и бс, а везу ка ср није додао нигдје. Дакле чланци на хр и бс немају везу ка ср. Хвала. --БаШ-ЧелиК (разговор) 10:09, 1. децембар 2011. (CET)

Ову исту функцију други ботови обављају много боље, тако што Ptbotgourou 1. децембар 2011. у 01:45 [3] дода везу ка хр, а затим [4] на хр дода везу ка ср.

Дакле ако икако може Аутобот да не ради ову функцију пошто постоје намјенски ботови попут Ptbotgourou који ће задатак да обаве много боље и да у исто вријеме повежу и друге пројекте са ср пројектом. Ботовско дадавање међуви веза ка другим пројектима није лоше, али ако се у исто вријеме дадају везе на друге пројекте. Ако је само ср википедија повезана са другим пројектима, а други пројекти нису са ср википшедијом, онда је то лоше. Ако икако може, нака Аутобот међувики везе препусти намјенском боту попут Ptbotgourou. --БаШ-ЧелиК (разговор) 10:09, 1. децембар 2011. (CET)

Na bs-wiki i hr-wiki, nemam bot zastavicu i zato ih ne radim. A umesto hvala sto celu noc pustam bota da radi, dobijam da moj bot radi nekvalitetno jer ne doda veze od njih ka nama... Dodace neki drugi -- Bojan  Razgovor  10:21, 1. децембар 2011. (CET)

Други ботови неће да додају везе јер то раде само ако не постоје везе у оба случаја. Због тога најљепше молим да Аутобот који нема заставицу на другим пројектима, препусти ову акцију спацијално направљеним намјенским ботовима попут Ptbotgourou који имају заставицу и који ће да направе повезивање чланака глобално. Хвала. --БаШ-ЧелиК (разговор) 10:27, 1. децембар 2011. (CET)
Ajde javi se kad naucis kako rade interwiki botovi. -- Bojan  Razgovor  10:30, 1. децембар 2011. (CET)
Ево јавио сам се и најљепше те молим да зауставиш Аутобота. Једноставо дозволи много бољим ботовима који имају заставице и који су специјално направљени за ову акцију да додају везе и на дргим пројектима ка ср википедији у исто вријеме. Препусти њима да ова ураде. --БаШ-ЧелиК (разговор) 10:38, 1. децембар 2011. (CET)
Bas-Celik, pre pola godine si kukao kako kad dodas vezu ka slovenackoj i hrvatskoj vikipediji, treba mnoooooogo vremena dok ti "mnogo bolji" botovi ne dodaju veze i kod njih. -- Bojan  Razgovor  10:41, 1. децембар 2011. (CET)
Кукао сам за сл википедију и сада кукам у вези тога пошто ни сада нема бота који то ради. Аутобот нема заставицу да би се бавио овим стварима. Сви специјално направљени намјенски међувики ботови имају заставицу и додају међувики везе глобално. На другим пројектима не постоји бот попут Аутобота који на само једном пројекту додаје везе једнострано, а да у исто вријеме не повеже чланке на другим пројектима. Једино што могу је да замолим да Аутобот престане и да ово препусти много бољим ботовима попут Ptbotgourou који ће у исто вријеме да додају и везе ка ср на друге пројекте. --БаШ-ЧелиК (разговор) 10:49, 1. децембар 2011. (CET)

Evo ti slovenacka. Sledeci put, upoznaj materiju kada hoces nekom kosti da glodjes, da ne ispadnes smesan. Meni je najbitnije da azurira sr. i sh. wiki i on taj posao radi jedini (trenutno) i dobro. -- Bojan  Razgovor  10:55, 1. децембар 2011. (CET)

Надам се да сам био јасан у приказу примјера да Аутобот додаје везе ка хр и бс википедију у чланке а при томе не додаје везе ка ср у те исте чланке на другим пројектима. Дакле Аутобот ради једнострано и не обавља добро функцију међувики бота. Дао сам примјер међувики бота попут Ptbotgourou који то ради добро и који има заставице на другим пројектима како би се намјенски бавио овим стварима глобално, а не једнострано. Због тога једино могу да замолим да Аутобот престане да ради једнострано додавање међувики веза и да ову акцију препусти намјенским и специјално направљеним ботовима попут Ptbotgourou који ће и друге пројекте у исто вријеме да повежу са нашим чланцима. Хвала. --БаШ-ЧелиК (разговор) 11:02, 1. децембар 2011. (CET)

Imas dve oopcije,

 • da vuces za rukav vlasnike tih "namesnkih" "mnogo boljih" botova da prodju kroz ovu vikipediju
 • da sam naucis da sam da teras
 • da prihvatis kako jeste. Meni nije ni na kraj pameti da trazim zastavicu na 20 projekata i trosim svoje vreme i internet da bi tebi bilo svuda istovremeno azurirano (uostalom niko ili jako jako jako malo ljudi to radi). A fr. wikipedia ima masala svojih mnogo dobrih namenskih botova, tako se ne sekiram za njih. -- Bojan  Razgovor  11:16, 1. децембар 2011. (CET)
Једино што могу да замолим је да се заустави Аутобот пошто намјенски међувики бот који има заставице попут Ptbotgourou, овај посао већ ради и у исто вријеме додаје међувики везе ка другим пројектима на ср, и исто то обрнуто (везе ка ср на друге пројекте). Дакле намјенски међувики бот који има заставице „Ptbotgourou“ овај посао већ ради и ради много боље од Аутобота јер додаје и везе ка ср на друге пројекте. Аутобот не треба да ради једострано додавање међувики веза, заправо Аутобот не треба да ради међувики везе јер је за то потребно да има заставице на другим пројектима. Дакле само зауставити Аутобота да посао препусти Ptbotgourou који то ради много боље и глобално. Хвала --БаШ-ЧелиК (разговор) 11:35, 1. децембар 2011. (CET)


Ja ne znam da li ja pisem kineski i to arapskim pismom. Kada ce neki bot dodati nesto ne zavisi da li su veze obostrane ili ne. Zavisi od trenutka kada neko naidje i ti na to ne mozes uticati, a sto je vise vikipedija vise uvezano, vece su sanse da ce neki sesti, sedmi, trideseti bot pokupiti nedostajuce veze. Tako da necu ga zaustaviti sve dok neko ovde ne javi preuzme zadatak na sebe da prodje kroz celu vikipediju (to je posao od nekoliko dana ili nedelja). A ti sto ne razumes, to je tvoj problem. -- Bojan  Razgovor  11:43, 1. децембар 2011. (CET)

Мислим да је то што бот ради у сваком случају корисно. Не знам како раде појединачни интервики ботови. Претпостављам да имају нешто заједничко и нешто што је својствено сваком од њих понаособ. Везано за ову причу, ја сам ручно додавао интервики у неке чланке и Википедија странице и после сат-два су биле додате и везе ка ср.вики. mickit 11:52, 1. децембар 2011. (CET)

Мицки, треба да знаш како функционишу међувики ботови да би знао шта је корисно. Корисно је када Ptbotgourou дода везе ка ср википедији на све друге пројекте, а у чланак на ср википедији дода везе ка осталим пројектима. То раде међувики ботови. То је корисно и то је међувики повезивање. Једностано додавање везе ка чланцима на пар других пројеката без додавања веза ка ср на те исте пројекте није корисно, јер то није међувики повезивање. То је једнострано повезивање. Исто тако не знаш какве су посљедице такве врсте повезивања, и да ли ће било који међуви бот исправити такве ствари. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:04, 1. децембар 2011. (CET)


Nema pravila. Recimo u clanku Vuk Vrcevic na engleskoj vikipediji од 6. septembra do pre neki dan je stajala veza ka nama. Faktori koji uticu su broj interwiki veza, da li ima konflikata u vezama (da postoje clanci koji pokazuju na druge). -- Bojan  Razgovor  12:00, 1. децембар 2011. (CET)

Као што сам показао на датом примјеру, намјенски међувики бот који има заставице „Ptbotgourou“, иде од чланка до чланка и додаје међувики везе које недостају, а у исто вријеме додаје везе ка ср чланцима на друге пројекте. Дакле Ptbotgourou дода међувики везе ка другим пројектима у ср чланке, и на друге пројекте дода међувики везе ка ср чланцима. Стога, нема потребе да Аутобот који нама заставице да би се уопште бавио међувики везама, било шта ради у пољу међувики веза, посебно још ако је једнострано. Стога, нека Аутобот нађе друго занимање, јер намјенски међувики бот који има заставице „Ptbotgourou“, овај посао ради много боље. Посао дакле препустити Ptbotgourou међувики боту, а Аутобот који нема заставице које су потребне за посао међувики повезивања, може да ради нешто друго. Хвала --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:04, 1. децембар 2011. (CET)

BAS CELIK DA SI MOMENTALNO TRAZIO OD PTBOTGURUA DA SADA PA U BUDUCE I UVEK SAMO NAMA SLUZI, KAD GOD NEKO DODA INTERWIKI VEZU A ONA ODMAH OSVANE NA SVAKOJ VIKIPEDIJI. Ako nisi spreman da to trazis, nemoj se javljati vise. -- Bojan  Razgovor  12:08, 1. децембар 2011. (CET)

nemoj se javljati vise. -- Bojan“ Јављаћу се сваки пут кад имам шта да кажем. Аутобот нема заставице да би радио међувики повезивање, а други намјенски направљени међувики ботови имају, па стога раде посао како треба, за разлику од Аутобота који једностраним додавањем међувики веза може само да заустави и збуни велике ботове који раде овај посао како треба. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:17, 1. децембар 2011. (CET)

Добро је. Нема потребе за тим, а не треба ни да понављамо једно те исто. Свако има право да каже своје мишљење и предложи оно што мисли да иде у корист пројекта. У овом случају, БЧ је добио одговор. Претпостављам да ће се јавити и корисници који се разумеју у ботове уколико је ово што Аутобот ради заиста штетно. Мада, опет наглашавам, ја не видим како би могло да буде. До тада нека бот ради свој посао. mickit 12:24, 1. децембар 2011. (CET)

У овом случају, БЧ је добио одговор. Micki“ Какав сам одговор добио? „До тада нека бот ради свој посао. Micki“ Мицки, ако мислиш на Аутобота, Аутобот није добио заставицу за бављење међувики везама. А бот „Ptbotgourou“ јесте, и има глобалну заставицу за тај посао. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:27, 1. децембар 2011. (CET)

Taman kad covek pomisli da ne mozes se nize srozati... Ajnstajne, ne postoji "namenski" pravljeni bot. Svi botovi rade na isti nacin jer ih isti program pokrece. Bot -astavica sluzi da se izmene botova ne vide u skorasnjim izmenama. I ne moze se zabuniti, jer ti mislis da RipchipBot, Zerobot, EmausBot, Zerobot, Volkovbot, Tixibot, Sashatobot imaju zastavice na istim projektima i da jedni drugi zbunjuju? Izgleda da je Bas-Celik utripovao da Francuzi i Hrvati prosto trce da citaju nase clanke cim se kod njih pojavi veze ka nama. -- Bojan  Razgovor  12:35, 1. децембар 2011. (CET)

Наравно да постоје намјенски ботови који се баве искључиво међувики везама. Многи ботови су направљени да обављају само један посао. Заправо, Аутобот је један од ријетких ботова који сваки дан ради неки други посао. Сви поменути ботови: RipchipBot, Zerobot, EmausBot, Zerobot, Volkovbot, Tixibot, Sashatobot раде глобално и додају међувики везе обострано. Ни један од овох ботова не додаје везе једнострано. „Izgleda da je Bas-Celik utripovao da Francuzi i Hrvati prosto trce da citaju nase clanke cim se kod njih pojavi veze ka nama. BokicaK“ То није разлог да Аутобот додаје везе ка хрватској википедији у ср чланке а да у хрватским чланцима изоставља везе ка ср чланцима. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:43, 1. децембар 2011. (CET)

Namenski su toliko jer ih vlasnik koristi najvise za to. Svaki moze da radi svasta, a svaki pywikipedia bot radi isto. Nekada nisu postojali globalni botovi, nit sam zaiteresovan da moj bude globalni. A Ripchip nije globalni (u smislu da ga ima svuda, kod nas ga prvog nema). Idi pa davi njegovu vlasnicu sto ne dodaje veze svuda. A za hr.wiki mi bas puca prsluk, oni su svet za sebe. -- Bojan  Razgovor  12:57, 1. децембар 2011. (CET)

Baš Čelik predlaže optimalnije rešenje, tako da ne vidim šta ti je problem da zaustaviš toga svoga bota, kada još kažeš da ti to i inije lako da ga pustaš. Optimalnije je da ne radi.--79.101.162.7 (разговор) 12:46, 1. децембар 2011. (CET)

Zato sto BAs-Celik uopste ne predlaze optimalnije resenje, a to njegovo resnje je da tera druge da rade. -- Bojan  Razgovor  12:57, 1. децембар 2011. (CET)

Не видим зашто су овде битне друге википедије. Ако код њих нема веза ка нашим чланцима то је њихов проблем, битно је да ми имамо исправне међувики везе. А сигуран сам да ће и код њих бити додана међувики веза ка нашим чланцима, само је питање да ли ће то бити један или два дана прије или касније.--В и к и в и н дР 13:04, 1. децембар 2011. (CET)

Не видим зашто су овде битне друге википедије. Ако код њих нема веза ка нашим чланцима то је њихов проблем, битно је да ми имамо исправне међувики везе. А сигуран сам да ће и код њих бити додана међувики веза ка нашим чланцима, само је питање да ли ће то бити један или два дана прије или касније. В и к и в и н д“ Нетачно је да ће везе ка ср чланцима бити додате два дана прије или касније на друге пројекте. Мислим да се ниси довољно бавио међувики везама и начином њихове употребе глобално, па због тога имаш погрешно поимање овога проблема. Наиме, на већини већих пројеката постоје међувики ботови који у исто вријеме повезују све чланке на свим другим пројектима. Дакле нема никакве дискриминације, нема једностраног додавања веза. У исто вријеме се повезију сви једнаки чланци на свим језичким пројектима. Аномалије попут ове, гдје се једнострано један језички пројекат повезује са хр и бс чланцима, нигдје друго не постоји. Такви ботови не постоје нигдје друго. Постоје само глобални међувики ботови који се баве глобалним повезивањем свих језика са свим језицима (обострано). Због тога се и зове међувики повезивање (интервики). То је заправо и суштина међувики повезивања. Наравно, свако може да подржи једнострано повезивање, међутим то једноставно није у духу википедије. --БаШ-ЧелиК (разговор) 13:17, 1. децембар 2011. (CET)

Ipak ja sam neko ko ima jos vise iskustva sa interwikijama, a uz to imam bota. Da je to khm, khm, khm "anomalija" od nekog znacaja, ili bi svi ivali zastavice na svakoj vikipediji ili niko... A pre se kukalo sto namesnki botove ne rade, sad nenamsenski rade anomalicno. Pa izvini, BasCelik, ako ti je toliko stalo da ti se odmah vide izmene cim ih ti sacuvas,a pa ti lepo napravi sebi bota, trazi globalnu zastavicu i dovidjenja, radi mesec dana da azuriras veze u 100 clanaka ovde... Ako ne vidis, ovde je samo pitanje vremena kada ce veze biti dvosmerne. Da dodaje veze ka pogresnim clancima, pa da razumem ovaku buku. Da si ti neki programer, pa da razumem. -- Bojan  Razgovor  13:24, 1. децембар 2011. (CET)

A pre se kukalo sto namesnki botove ne rade, sad nenamsenski rade anomalicno. BokicaK“ Ми немамо намјенске ботове за међувики везе. Атубот није намјенски бот за међувики везе и не може да буде, јер нема заставице. Тако да не треба да се бави међувики везама, пошто има Ptbotgourou који овај посао обавља много боље од Аутобота. Ptbotgourou обавља посао обострано а не једнострано као Аутобот. Ptbotgourou има заставице које су потребне за међувики посао. „Da dodaje veze ka pogresnim clancima, pa da razumem ovaku buku.“ Аутобот прави грешке, додаје погрешне међувики везе [5]. Аутобот прави грешке и у много других области. Тако нпр. додавање веза ка остави [6], Аутобот дадаје велики број веза ка непостојећим категоријама на остави. Свакодневно. пс Једноставно није потребно да Аутобот ради све на овом пројекту, посебно ако имамо ботове са других великих пројеката који овај посао обављају много боље. Зашто не пустити да Ptbotgourou у исто вријеме дода везе ка хр википедији, и на хр википедији дода везе ка ср википедији. Кад Ptbotgourou то ради, онда нам не треба Аутобот који само додаје везе ка хр википедији у ср чланке, а не и обрнуто. Овде једноставно нама потребе за Аутоботом. Ptbotgourou већ ради посао и добро ради. --БаШ-ЧелиК (разговор) 13:39, 1. децембар 2011. (CET)

Zemljo, otvori se, Namenski bot, pa namenski bot, pa namenski bot, pa namenski bot. Nemas ti pojma sta je namenski. Sahatobot je radio sve i svasta i bio ono sto ti mislis da je namenski bot, Felixbot radi sve i svasta i bio je namesnki bot. Ako nisi primetio, taj tvoj namenski PbotGuru uposte nije radio, pa si kukao. A kada ce raditi ne znam. Ta greska uopste nije usled koriscenja interwiki.py, ciji ti izvorni kod dajem da ga prtoumacis, posto ocigledno znas Python i regularne izraze od mene. Kad nadjes tu anomaliju, javi se. Znam da neces naci, jer da postoji ta anomalija, izgubio bi se smisao interwiki botova. A zahvaljujuci toj akciji je par hiljada dobrih veza napravljeno izmedju totalno nepovezanih clanaka, sto je nemoguce preko interwiki.py, ali ti ces to bolje razumeti nego ja, jer ti znas sta je namenski bot, a ja ne. -- Bojan  Razgovor  13:52, 1. децембар 2011. (CET)

Боки, мислим да не вреди. Само се вртите у круг. mickit 13:55, 1. децембар 2011. (CET)

Иначе, сад сам мало проучио примјере које је навео Баш-Челик на почетку. Узмите рецимо вишезначну Весела. Страница је направљена 6. новембра, а Аутобот је додао везу 1. децембра. Дакле, Ptbotgourou је имао скоро мјесец дана да дода интервики, али то није учинио. Да Аутобот није додао интервики, ко зна када би неки други бот додао, можда за годину дана. Интересантно је да је вишезначну Весела направио Баш-Челик, који је додао интервики према википедији на француском одмах 6. новембра. Да је одмах додао и везу према чланку на hr википедији, поштедио би ботове додатног посла. Да сам присталица теорија завјере, помислио бих да се намјерно не додају везе према хр википедији.--В и к и в и н дР 14:30, 1. децембар 2011. (CET)

Хајмо да рекапитулирамо:

 1. Баш Челик је бар једно 5 пута изложио проблем каквим га он перципира и предложио решење, које је по његовом мишљењу оптимално. Да сам безобразан, рекао бих ти да смараш. Мислим, довољно је што си рекао једном и није било потребе да се понављаш у скоро сваком твом јављању. Ја не знам да ли си свестан, али људи умеју да читају и када им се једном напише. Ово што покушаваш да изводиш је бордерлајн троловање. Замолио бих те љубазно да престанеш да понављаш своје аргументе, јер смо их довољно видели
 2. Очито ниси најбоље схватио функционисање међувики ботова. Када Бокичин бот дода везу ка хрвики, неки други бот ће пре или касније додати везу ка срвики. То је непобитна чињеница. Тако функционишу интервики ботови већ годинама. Коинциденција је да неки ботови имају заставицу на више пројеката, па када већ додају везу ка хрвики, онда додају и са хрвики назад на срвики. То Аутобот не ради, јер нема бот заставицу на хрвики. Али то је у реду, јер ће веза од хрвики ка срвики бити успостављена кад-тад. Да то није истина, сам концепт ботова био би бесмислен за све ботове који немају налоге на свим пројектима.
 3. Закључак је да проблема нема. Аутобот не прави никакве грешке (бар не када је реч о међувики везама), већ само не додаје везе назад на срвики. Али добра ствар је што то није проблем, јер ће већ неки други бот то урадити у неком тренутку. Мислим да је важније (тј. доприноси квалитету) да срвики има што више веза ка другим Википедијама, јер ми ипак радимо на том пројекту и нама би требало да је он најважнији. Истина је да би било донекле боље када би постојао бот (који ти зовеш наменским, али то није баш најбољи термин) који би био покретан са срвики као "базним" пројектом и који би имао налоге на што више пројеката (поготово на пројектима језика са територија Балкана; штавише, мислим да мој бот и даље има заставицу на већини тих пројеката, на пример), али то није неопходно и свакако није потребно правити буку око тога.

Толико од мене. --филип @ 19:34, 1. децембар 2011. (CET)

Слажем се са Филипом. Бот ради коректно. То што се дода веза у једном смеру не спречава касније додавање у другом смеру (штавише, сваки бот кога би то спречило је вероватно „аномаличан“, и боље да се и не дотиче ср.википедије). Мислим да је техничко питање разрешено.
Шокиран сам БашЧеликовим наступом. Као што Филип каже: „Ово што покушаваш да изводиш је бордерлајн троловање.“ Дакле пошто се експериментише са новим видовима дисруптивног понашања, хајде да одмах јасно разграничимо ствари. Такво понашање јесте довољно за блок. Хвала на демонстрацији, нотирана је, немој то да понављаш молим те.
Бокице, побогу, то што си у праву ти не даје за право да се спушташ на ад хоминем ниво. Иронично називање саговорника „Ајнштајном“ је потпуно неприхватљиво. Хајде да завршимо ову бесмиселну тему. -- Обрадовић Горан (разговор) 22:32, 1. децембар 2011. (CET)
„Очито ниси најбоље схватио функционисање међувики ботова. Када Бокичин бот дода везу ка хрвики, неки други бот ће пре или касније додати везу ка срвики. То је непобитна чињеница. Тако функционишу интервики ботови већ годинама. Коинциденција је да неки ботови имају заставицу на више пројеката, па када већ додају везу ка хрвики, онда додају и са хрвики назад на срвики. То Аутобот не ради, јер нема бот заставицу на хрвики. Али то је у реду, јер ће веза од хрвики ка срвики бити успостављена кад-тад. Да то није истина, сам концепт ботова био би бесмислен за све ботове који немају налоге на свим пројектима. Dungodung“ Мислим да сам схватио рад међувики ботова много боље од тебе, Дунгоданге. Ако можеш објасни нам како је непобитна чињеница да ће „неки други бот ће пре или касније додати везу ка срвики“?? Одакле ти такве идеје? ха ха ха Нетачно. Мислим да, баш као што си се ти мени безобразно обатио са претпоставком да ја нисам најбоље схватио функционисање међувики ботова, заправо ти торетишеш о томе а да не знаш много. Да не кажем да немаш појма. Ја на овом пројекту пратим дуго времена функционисање ботова, и свакодневно идем иза Аутобота како бих исправио његове грешке. Не, није тачно да ће неки бот или "пре или касније" додати везу ка ср пројекту. Нетачно. О томе са писао на овом тргу прије више од године дана. Умјесто рјешења, добили смо додавање веза ка хр и бс википедији. Умјесто да се промовише и побољшава овај пројекат, имамо труло руководство које га уништава. Не смијеш ни да се жалиш, одмах си трол. --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:27, 1. децембар 2011. (CET)
Преувеличааш, а по обичају не знаш о чему се ради. -- Bojan  Razgovor  00:04, 2. децембар 2011. (CET)

Хтео сам да спавам, па да ти одговорим сутра, али не могу. Дакле, објаснићу целу ситуацију на примеру чланка Весела, али се, јасно, односи и на све друге сличне примере. Дакле, пре измене Аутобота, стање је било следеће: на срвики написао си чланак Весела, у коме си ставио међувики везу ка фрвики. У то време су чланци постојали и на фрвики и на хрвики, с тим што је између њих постојала међувики повезаност (на хрвики чланку је постојала међувики веза ка фрвики и обрнуто). Е сад, Аутобот је покренут тако да му је базна Википедија срвики, што ће рећи да је вршена итерација по чланцима на срвики. И у једном тренутку је бот наишао на чланак Весела и, по алгоритму рада међувики ботова, посетио је чланак на фрвики (с обзиром да је, као што је раније наглашено, постојала међувики веза само ка фрвики, а не и хрвики) и установио да постоји еквивалентан чланак на хрвики и додао је на срвики чланак везу ка хрвики чланку. Како Аутобот нема бот заставицу ни на фрвики, ни на хрвики, на одговарајућим чланцима није додао међувики везу ка срвики. Оно што је потребно да би те везе постојале је следеће: неки бот који има бот заставицу на хрвики и фрвики би морао да буде покренут тако да му је срвики базни пројекат, јер једино тако може да дода међувики везе ка срвики на одговарајућим странама. Наиме, ако је покренут са фрвики или хрвики као базним пројектима, он неће моћи да "нађе" чланак на срвики, јер није повезан ни од куда. Дакле, јасно је да тај бот мора да буде покренут са срвики. Међутим, шта би се десило да је тај бот стигао да направи измену пре Аутобота? Па ништа, у том случају би преко срвики чланка посетио фрвики чланак, додао хрвики везу (као што је то Аутобот урадио), али и додао везе назад ка срвики на фрвики и хрвики чланцима (једина ствар коју Аутобот није урадио). Е сад, ја заиста не знам да ли постоје такви ботови (дакле, ботови који имају бот заставицу на фрвики и хрвики, а покрећу се тако да им је срвики базни пројекат), али из Баш Челикових коментара закључујем да има (наводно споменути Ptbotgourou). Међутим, уколико тај бот није покренут тако да му је срвики постављен као базни пројекат, не би било могуће уопште додати хрвики везу на срвики чланку, а ни везе ка срвики са фрвики и хрвики чланака. Наравно, Аутобот је доста бржи у проласку кроз чланке на срвики, па је пре тог другог бота успео да дода везу ка хрвики чланку. То је, заправо, предност, јер да није Аутобот покренут, срвики чланак не би имао везу ка хрвики све док тај други бот не би дошао до срвики чланка. Такође, када тај други бот буде, заправо, дошао до срвики чланка (под условом да ће се то заиста десити, како успевам да закључим из Баш Челикових коментара), ништа га неће спречити да он дода везе ка срвики са хрвики и фрвики чланака, јер ће праћењем одговарајућих међувики веза ка тим двема Википедијама доћи до одговарајућих чланака и додати везе. Надам се да је овим кратким објашњењем разјашњена свака могућа дилема око рада међувики ботова и да је извесним инсанима објашњено зашто њихови аргументи (који, иначе, нису поткрепљени никаквим доказима) не држе воду. Хвала и лаку ноћ. --филип @ 00:00, 2. децембар 2011. (CET)


Bazni projekat je samo ako mu se tako podesi u user-config. Svako moze biti bazni ako se u komandnoj liniji kuca -lang:xx. Jedino sto je potrebno je neko voljan da prodje kroz celu vikipediju, a to je svaki put sve veci i tezi posao kako vikipedija raste. Moj je za nijansu brzi iz razloga sto nemam zastavicu na sto projekata (zastavica nije nesto vauuu, sluzi samo da se izmene bota ne vide u skorasnjim), pa ne gubim vreme na azuriranje sto vikipedija. A ovo dole koprcanje je trazenje paznje. -- Bojan  Razgovor  00:17, 2. децембар 2011. (CET)

Иначе, сад сам мало проучио примјере које је навео Баш-Челик на почетку. Узмите рецимо вишезначну Весела. Страница је направљена 6. новембра, а Аутобот је додао везу 1. децембра. Дакле, Ptbotgourou је имао скоро мјесец дана да дода интервики, али то није учинио. Да Аутобот није додао интервики, ко зна када би неки други бот додао, можда за годину дана. Интересантно је да је вишезначну Весела направио Баш-Челик, који је додао интервики према википедији на француском одмах 6. новембра. Да је одмах додао и везу према чланку на hr википедији, поштедио би ботове додатног посла. Да сам присталица теорија завјере, помислио бих да се намјерно не додају везе према хр википедији. Wikiwind“ Википоветарац, ти говориш о стварима о којима не знаш много. Пошао си од претпоставке да сам ја направио чланак „Весела“ 6. новембра а да при томе нисам додао међувики везу ка другим пројектима. Као прво, нисам ја направио чланак 6. новембра а да при томе нисам додао међувики. Чланак је премјештен 6. новембра [7]. Како се ја највише на овом пројекту бавим међувики везама, ја знам да премјештени чланак није нови чланак па на њега намјенски међувики ботови не реагују, пошто га не региструју као нови чланак. Због тога сам додао везу ка фр пројекту. Пошто сам то радио у више од 1000 чланака, похвалили су ме на фр википедији, и пустили су бота да иде иза мене и повезује наш пројекат са осталима. Управо нема потребе да додајем ручно међувики веза ка хр википедији, пошто тамо нема бота који се бави рјешавањем овога проблема. Довољно је да додам ка фр, и онда они пусте бота глобално. Иначе, ова акција француских ботова је кренула недавно, након што сам ја направио гомиле ручних повезивања ка фр пројекту, што је покренуло намјенског бота да крене у додавање везе ка ср википедији на друге језичке пројекте. Ја свакодневно идем иза људи који уопште немају представу о томе, и поправљам покварене међувики везе. Свакодневно повезујем овај пројекат са великим пројектима, и то ручно, а све у нади да ће велики ботови да повежу остале језичке пројекте са нама. --БаШ-ЧелиК (разговор) 00:13, 2. децембар 2011. (CET)

Дугоданге, опет теоретишеш. То што ти зовеш наводним ботом, то је овај (данас):

 • (разл • ист) . . мб Мишевићи‎; 19:14 . . (+36) . . Ptbotgourou (разговор • прилози)‎ (r2.6.5) (Робот додаје: en:Miševići, nl:Miševići) [врати]
 • (разл • ист) . . мб Митровићи‎; 19:03 . . (+18) . . Ptbotgourou (разговор • прилози)‎ (r2.6.5) (Робот додаје: hr:Mitrovići) [врати]

Бот ради иза мене: [8]. Везе ка овом пројекту ће постојати на другим пројектима само ако ми додамо везе ка великим пројектима, након чега ће намјенски ботови да ураде глобално повезивање. Као што ја радим. Ово што Аутобот додаје везе ка хр википедији неће покренути акцију неког значејнијег међувики бота да дода везу ка нама на друге пројекте. Празна прича о алгоритмима и инсанима, у пракси не повезује и промовише овај пројекат. Ја повезујем овај пројекат ручно [9] након чега фр међувики бот повезује остале пројекте са нашим:

 • (разл • ист) . . мб Мишевићи‎; 19:14 . . (+36) . . Ptbotgourou (разговор • прилози)‎ (r2.6.5) (Робот додаје: en:Miševići, nl:Miševići) [врати] --БаШ-ЧелиК (разговор) 00:30, 2. децембар 2011. (CET)
Наравно да теоретишем. У теорији сам доказао да ниси у праву. А време би само то доказало и у пракси. Уместо тога, одбијаш да даш аргументе, већ вртиш своју причу по десети пут. "Празна прича о алгоритмима" може да каже само неко ко није разумео мој пређашњи текст и који жели да ме увреди, јер нема другог начина да се аргументовано одбрани. Пример који си горе дао уопште нема везе са причом коју си започео овом темом на Тргу (дакле, то што ти додајеш везе на фрвики чланцима свакако помаже и корисно је, али нема никакве везе са Бокичиним покретањем свог бота на срвики и уопште "проблемом" каквим си га изложио — надам се да ти је бар толико јасно). Чињеница је да Аутовики бот овим изменама доприноси потпуности и не одмаже. Sapienti sat. --филип @ 08:01, 2. децембар 2011. (CET)
Одговор Дунгодангу Ја се не слажем са тобом да уопште постоји потреба да један бот на овом пројекту додаје искључиво везе ка чланцима на хр, бс и сх пројекту. Не сматрам да постоји потреба и корист од такве активности. Разлоге сам навео. Пошто сам ја особа која је проблем међувики веза покренула још прије годину и више, и пошто ту врсту активности стално надгледам и свакодневно исправљам грешке, сматрао сам да имам право да покренем ово питање. Ја иначе имам проблем са активностима Аутобота јер свакодневно прави масовне измјене у многобројним чланцима, а које претходно не долазе на било какву расправу. Ја сам на овом пројекту пар мјесеци радио рјешавање додавања међувики веза у чланке који нису имали те везе, али сам одустао. Мислим да сам од ондашњих 20.000 ријешио око 1.000 чланака. Свакодневно пратим измјене које се дешавају у скорашњим измјенама и приликом премјештања чланака ради стварања вишезначних, код нас нема међувики бота који би на осталим језичким пројектима рјешавао проблеме који настају премјештањем чланака. Овим се нико осим мене није бавио на овом пројекту. Наиме, ако постоји нпр. чланак „Петровићи“ у општини Петровићи, и ако је исти чланак повезан међувики везом ка чланку „Petrovici“ на фр пројекту, онда се премјештањем ради ослобађања простора за прављење међувики везе премјешта и чланак, док међувики веза на фр пројекту и даље води ка ср:Петровићи, а који више није чланак о Петровићима у општини Петровићи, него је премјештен да би се направила вишезначна. Ја онда идем на фр пројекат да промијеним оно ср:Петровићи у ново ср:Петровићи (Петровићи), како би и даље функционисала веза ка правом чланку. Сваки чланак на ср википедији који је премјештен, а да неко ручно не уради унапређење међувики веза ка другим пројектима, остаје неповезан на другим пројектима, односно погрешно повезан. Ово је укратко о мојим активностима у посљедње двије године у овом пољу. Ово износим јер си започео расправу са мном са претпоставком да је не разумијем о чему се ради. Даље си изнио став да међувики бот треба да буде базиран на овом пројекту, а како и сам видиш, фр бот није овде базиран а ради на принцупу да провјерава чланке на овом пројекту на позив измјене која се десила на фр пројекту. Тај бот провјерава да ли овде постоје међувики везе које постоје у истом чланку на фр. Ако не постоје, он дода те везе на ср страницу, а након тога дода везе ка ср страници ка другим пројектима. У случају да Аутобор додаје једнострано, онда фр бот приликом провјере проналази да везе постоје и ту завршава своју активност. Да не постоје, онда би их додао и након тога отишао на друге језичке пројекте и додао веза ка ср чланку. Дакле ја јако добро знам како раде међувики ботови, те си направио погрешну претпоставку о томе да нисам упознат. Али ја ово немам коме да кажем јер никад нисам успио да покренем расправу на тргу о овоме. Односно, покренуо сам пар пута током посљедње двије године, али сваки пут се јавио БокицаК и прекинуо дискусију тако што је рекао да не бринем ништа јер ће он то да уради. Покушао сам да укључим и остале, али БокицаК се костанстно јављао са поруком да не покрећем ту тему јер ће он то да уради. Данас имамо огроман број чланака ка којима сако на око изгледа да су повезани са другим језичким пројектима, заправо и јесу, али на тим другим пројектима су веза ка ср википедији углавном покварене, јер је чаланак код нас премјештен а преусмјерење више не постоји јер се сада користи за неки други чланак. Дакле моје бављење и познавање проблема међувики веза на овом пројекту је много веће и детаљније од било ког другог корисника. Тако да ме не потцјењујеш изјавама да ја нисам упознат. Ако си схватио ово што пишем, акције Аутобота могу да спријече неке ботове да додају везе ка ср на друге језичке пројекте. Исто тако сматрам да је додавање једнострани веза у појединим случајевима штетно, пошто поједини међувики ботови раде на логичким закључцима, да ако постоје све везе, да је онда веза ка ср заступљена на другим пројектима. Обични ботови се активирају на стварање нове странице, и дјелују у року од пар минута. Активирају се на команду „нова страница“, и ако пронађу међувики везу, онда одлазе на тај или те пројекте, додају везу ка ср, а у повратку враћају информацију која садржи везе ка свим осталим језичким пројектима. Информација коју добија међувики бот који обилази чланак на ср, одређује његове даље активност. Ако страница није нова, а постоје све остале везе, бот завршава акцију. Сигурно си заинтересован зашто сам ја ручно додавао међувики везу ка ср чланцима ручно у фр чланке? Можда те занима зашто то нисам радио са хр чланцима? Због тога што на малим пројектима попут хр, додавање везе не повлачи активност неког локалног међувики бота са заставицом на ср пројекту. Ако бих додао међувики ка хр, ту би се све завршило. Пошто додајем ка фр, поменути међувики бот реагује и додаје везе и ка нама и обрнуто. У логици на којој је заснована идеја међувики ботова, и по којој раде сви велики међувики ботови, обавезно је да имају заставице на свим пројектима. Замисли какав би хаос био да сваки пројекат има локалног бота који додаје једнострано везе ка појединим пројектима и на томе завршава. Дошло би до хаоса у међувики повезивању. Ако међувики бот глобално погријеши, онда се то једнако одражава у свим чланцима на свим језицима. Ако међувики бот ради локално, његова грешка ће да постане аномалија који велики ботови неће моћи да препознају. Мислим да је овај пројекат на дну дна по питању међувики веза. Онај ко буде схватио ово што сам написао, он ће да схвати и моју бригу као и инесене проблеме са поквареним међувики везама које је сада немогуће исправити ботом. Нисам сигуран да ли остали да разумију ово што сам написао, пошто ја заиста дуго пратим дешавања у вези међувики веза, али оправдано сматрам да ово што ради Аутобот, није корисно за овај пројекат, и да овом пројекту треба много боље рјешење од овог једностраног додавања веза које може само још додатно да искомпликује ствари, а и да заустави акције неког већег међувики бота. Међувики ботове треба генерално користи глобално, акција треба да буде буквално "међувикипедијска". Додавање све и свуда. пс И да напоменем, да се ја у расправама на овом пројекту не осјећам као равноправан корисник, пошто се мени често други обраћају нападима, а у исто вријеме ја будем на крају опоменут од неког из групе која води овај пројекат. Да не кажем из групе Випедија Србије, пошто има и других. Исто тако се не осјећам као равноправан корисник јер не одлучујем о било чему на овом пројекту. Ако изнесем своје мишљење, а то се не свиђа некоме од водеће гарнитуре, онда често добијам пријетње, увреде, нападе, омаловажавање итд. Већ сам се навикао да ја о овим стварима нећу да одлучујем. Одлучиће неко од админа пошто су они привилеговани да доносе коначне одлуке, посебно ако су заитересована страна. Дакле не сматрам да као обичан корисним имам могућност да кажем нешто о ономе о чему сам се дуже бавио, а исто тако не мислим да уопште одлучујем у вођењу овога пројекта који води група људи на коју ја гледам као водећу гарнитуру привилегованих ветерана. Чисто да се зна. --БаШ-ЧелиК (разговор) 09:50, 2. децембар 2011. (CET)
Разумео сам те у потпуности. Дакле, уместо да направиш бота (кад се већ толико разумеш у њихов рад), који ће имати срвики као базу, ти трошиш силне сате свог времена ручно додајући везе на фрвики, што свакако делом обесмишљава постојање међувики ботова. Када већ пишеш чланак или уређујеш на срвики, довољно је да ставиш везу ка фрвики и покренеш бота на срвики и бот ће одрадити све. Други моменат је лоша конфигурација бота (не могу баш да га назовем багом) због које, како кажеш, бот погрешно претпоставља да ако постоји међувики веза од викија А ка викију Б, онда вероватно постоји и веза од Б ка А (што у случају хрвики ка срвики није истина). Претпостављам да се ботови могу покренути и тако да не праве ту претпоставку. Можда би било, према томе, сврсисходно контактирати власнике ботова да омогуће и ту "повратну проверу" за срвики. Међутим, ако већ сматраш да је хрвики мали и небитан пројекат што се тиче међувикија, не знам што се онда толико узрујаваш око непостојања веза од њега ка срвики. Остале коментаре о теорији завере нећу коментарисати. --филип @ 11:43, 2. децембар 2011. (CET)
Одговор ДунгодангуШто се тиче бота, њега нисам направио јер нисам могао заједно са Мирославом Ћиком да активирам бота на Виндовсима. Пошто не користим Линукс. Покушао сам уз Ћикину помоћ, али нисмо могли. Заправо направио сам бота, али бот није знао у виндовс интерфејсу да разликује ћирилицу. А нисам написао да се толико разумијем у рад ботова, рекао сам да се на овом пројекту најбоље разумијем у проблем међувики веза. Пошто сам се тиме бавио. ... Нигдје нисам написао да је хрватска википедија мала и небитна за међувики. Написао сам да на малим пројектима не постоји међувики бот, тако да је додавање везе тамо, беспотребно у поређењу са додавањем веза на фр пројекат. Односно, додавањем веза на хр или бс, све се завршава, и нема повратне реакције. Односно, додавање везе на велики пројекат ће да покрене неки велики бот. Исто тако се не узрујавам око непостојања веза ка ср пројекту на хрватском пројекту. Заправо ја се не узрујавам. Погрешно си протумачио. Желим само да овај пројекат буде заступљен у међувики везама других пројеката, једнако као и сви други. Надам се да и ти тако размишљаш. Не желим да овај пројекат буде мање или више повезан него други пројекти, али желим да буде једнако заступљен, као уосталом сви други пројекти. Међувики везе су једна од најоновнијих функција овога пројекта, и њихова идеја се заснива на узајамности. Само име каже: међувики (интервики), међусобно повезивање. пс А ни теорију завјере нисам помињао. Само сам констатовао да сам овде годинама и да немам много учешћа у одлучивању. Заправо, написао сам да о свему одлучује мала групација људи. Ја не спадам у ту групу. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:16, 2. децембар 2011. (CET)

Jel ti možeš d shvatiš da je vlasnik Ptbotgourua Francuz, da je njemu glavna briga francuska vikipedija i da on radi isto što i ja radim ovde, tako da je tvoji strahovi da neće pokrenuti akciju nekog značajnog interwiki bota glupost. Te tvoje akcije su samo malo ubrzale proces, i bez tebe tvog upliva bi se rešile. I cela ova tovja priča već počinje da ide u smeru ja najviše radim, ja radim, samo ja radim. Da sad mi ostali ne počnemo da nabrajamo šta sve mi radimo, kad ostanemo bez argumenata jer se ne razumemo u temu o kojoj pričamo. Ajde laku noć, idem i ja -- Bojan  Razgovor  00:41, 2. децембар 2011. (CET)

Jel ti možeš d shvatiš da je vlasnik Ptbotgourua Francuz, da je njemu glavna briga francuska vikipedija i da on radi isto što i ja radim ovde, tako da je tvoji strahovi da neće pokrenuti akciju nekog značajnog interwiki bota glupost.“ Напротив, овај је покренуо међувики бота само да би повезао наше чланке. Никакве користи за фр пројекат нема. И не знам чему такав коментар? „Te tvoje akcije su samo malo ubrzale proces, i bez tebe tvog upliva bi se rešile.“ Ако мислиш на акције Аутобота, ја заиста не видим никакву корист, и као што ти рече „i bez tebe tvog upliva bi se rešile“, ја мислим да би без Аутобота и твога уплива ствари ишле сасвим добро. пс И нико овде не истиче свој рад и хвали се. Мој помен мојих радњи на међувики повезивању је проистекао из објашњења на прозивке које је упутио Вики поветарац. И ако може без тих личних обраћања. Сводиш расправу на лични ниво, на ад хоминем ниво. То што ја износим свој став о акцијама Аутобота, није ништа лично. Па и не треба да се рефлектује нападима на мене. --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:09, 2. децембар 2011. (CET)

Пошто је очигледно да проблем не постоји, предлажем да завршимо ову дискусију. А вероватно је то требало урадити још пре пола стране :) mickit 01:21, 2. децембар 2011. (CET)

Jupiiiiii!!!!Smiley green alien.svg --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 12:31, 2. децембар 2011. (CET)


Сукоб измјена, изгубих коементар. Неко је архивирао разговор у току. --БаШ-ЧелиК (разговор) 12:52, 2. децембар 2011. (CET)

У последње време постала је пракса примене ових „аргумената“, пошто нема правих. То је драстично непоштовање учесника и није коректно. Изгледа да је једино решење не излазити из свог оквира писања чланка, не гледати и неотварати ове странице тргова и сл, ради чувања здравља, или отићи. Није чудно што се не враћа Чика, Дуле, Ђоле и други. -- Сахараразговор 21:54, 2. децембар 2011. (CET)

Medaiwiki greskica[уреди | уреди извор]

se pojavila u clanku Историја Срба пре Немањића ako se izvor poziva vise od 30 puta. -- Bojan  Razgovor  05:42, 3. децембар 2011. (CET)

Исправљено. Избрисао сам нашу медијавики поруку јер оригинал има далеко више тих словних варијанти. mickit 08:30, 3. децембар 2011. (CET)
Ево Дунго је убацио ћириличну варијанту што је још и боље :) mickit 08:40, 3. децембар 2011. (CET)

ОМГ[уреди | уреди извор]

Након промене имена не ради ми више extratoolbarbuttons.js, а нема ми ни смајлића! :О --Павлица talk 12:28, 4. децембар 2011. (CET)

Јеси ли пробао да очистиш кеш: Напомена: После спремања измена, морате очистити кеш свог интернет прегледача да бисте видели промене. Internet Explorer : Ctrl+F5, Mozilla/Chrome/Safari : Ctrl+Shift+R, Opera/Konqueror : F5, Safari : Cmd+Opt+E. mickit 12:29, 4. децембар 2011. (CET)
Проб'о. Не вреди. :'( --Павлица talk 12:31, 4. децембар 2011. (CET)
Пробај сада. mickit 12:35, 4. децембар 2011. (CET)
Ради! Хвала пууууно! Face-grin.svgFace-grin expert.svg --Павлица talk 12:37, 4. децембар 2011. (CET)

Шаблон Cite web[уреди | уреди извор]

Потребно је уредити овај шаблон (Шаблон:Cite web) као cite book, како се не би стављале заграде за транслитерацију. Тренутно је потребно додавати заграде. Сам бих одрадио посао, али претпостављам да има посла и за бота ако су заграде већ стављане у неким чланцима, па да се уклоне. --SmirnofLeary (разговор) 18:18, 8. децембар 2011. (CET)

Провери да ли је сад у реду. Мислим да је проблем био само код презимена. Иначе, не смета и ако се додају дупле заграде за спречавање транслитерације (у смислу приказа у тексту), али може неко да потера бота и уклони оне заграде које су вишак. mickit 19:47, 8. децембар 2011. (CET)
Одлично, свака част! --SmirnofLeary (разговор) 19:51, 8. децембар 2011. (CET)

Шаблони Кандидат за добар и изабран - гласање[уреди | уреди извор]

Поремећен је рад шаблона и приказ броја чланака на гласању и расправи. Требало би погледати и поправити.

 • Шаблон:Кандидат за добар-гласање
 • Шаблон:Кандидат за добар-расправа
 • Шаблон:Кандидат за изабрани
 • Шаблон:Кандидат за изабрани-расправа

--SmirnofLeary (разговор) 00:16, 9. децембар 2011. (CET)

Šta ne valja?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:19, 9. децембар 2011. (CET)
Зар ти није очигледно? Приказује да је један чланак на расправи за добар, који? Ако се не варам бројач броји бр. чланака у категорији. Исправите ме ако грешим. --SmirnofLeary (разговор) 00:21, 9. децембар 2011. (CET)

Nije mi očigledno, jer ne znam šta da gledam. Ako misliš na ono gore u zaglavlju SI, to bi mogao Micki da pogleda. Kao što rekoh na tvojoj str. za razgovor, možda sam ja nešto zeznula preimenovanjem kategorija, pa treba i tamo gore da se promeni. Nemoj samo molim te uklanjati kategoriju iz šablona, jer nije tu problem, a posle može da se zaboravi da se vrati. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:26, 9. децембар 2011. (CET)

To je zato sto si stavila sablon za glasanje u tu kategoriju, pa je on brojan kao clanak. Sredjeno je. -- Bojan  Razgovor  00:27, 9. децембар 2011. (CET)

Tj. radi u sablonu, radice i u skorasnjim kada se ocisti kes. -- Bojan  Razgovor  00:29, 9. децембар 2011. (CET)
Потрудите се мало више, и даље не ради. Јагода је неке шаблоне преправљала, а неке није (Шаблон:Кандидат за изабрани-расправа). Најбоље решење би било вратити све на старо. Нема потребе да се шаблони обавештења налазе у тим категоријама. --SmirnofLeary (разговор) 10:36, 9. децембар 2011. (CET)
Надам се да је сада ОК. Колико видим, ти бројачи не приказују чланке који су на расправи или гласању за укидање статуса сјајног или доброг. Ја не пратим та гласања и не знам како је било раније. Да ли бројачи у СИ треба да приказују само број чланака који су на расправи или гласању за добијање статуса или пак треба да обухвати и ове друге? mickit 11:04, 9. децембар 2011. (CET)

Pitanje[уреди | уреди извор]

Planiram da proširim članak Porodica Soprano koji je samo klica i koji je napisan ćirilicom. Da li je u redu da ga promenim u latinicu, s obzirom da pravila kažu da je to dozvoljeno ako planiramo da značajno proširimo članak, što ja i planiram da uradim. Treba mi dozvola da ne bi kasnije bilo nekih problema, i da moj rad ne bi bio uzaludan :) Unapred Hvala --Veljko89 (разговор) 13:36, 18. децембар 2011. (CET)

С обзиром да чланак није претерано дугачак, ако ћеш га значајно проширити можеш да промениш и писмо. mickit 13:59, 18. децембар 2011. (CET)
Ni ja nemam ništa protiv. Ako se značajno proširi, ne vidim razlog na insistiranju na pismu. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:02, 18. децембар 2011. (CET)

Planiram da se baš posvetim pisanju s obzirom da sam pod utiskom serije :) Hvala, pozz --Veljko89 (разговор) 14:55, 18. децембар 2011. (CET)

Римски бројеви[уреди | уреди извор]

... се погрешно транслитеришу. Види (баш на оном са насловне стране) на Историја Срба пре Немањића :( Поз, --Каштер (разговор) 14:12, 19. децембар 2011. (CET)

Latinični trgovi[уреди | уреди извор]

Drugari, pogledajte trg na engleskom i drugim jezicima. Meni svuda u navigaciji i sličnim sistemskim porukama stoje -{}-. Pa hajde neko ko je malo više gledao šablone da pogleda gde je brljotina. --В. Бургић (реци...) 07:55, 20. децембар 2011. (CET)

Аутобот и његове црте[уреди | уреди извор]

Опет проблем са овим ботом када се ради о правописном знаку црта. Не знам шта је сада у питању, али бот мијења нпр. (1386—1408) у (1386 — 1408) или 1386—1408. у 1386 — 1408. и тако можда прави стотине чланака правописно погрешним. Молим нека се то исправи, као и да се провјери добро све што има у вези са цртама, пошто ово није први пут. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:05, 27. децембар 2011. (CET) с. р.

Radi onako kako je rečeno ovde -- Bojan  Razgovor  16:39, 27. децембар 2011. (CET)

Хитно то исправљај, вјероватно си погрешно схватио, јер то није једнообразно правило. Наиме, за овако (12. октобар 1492 — 23. децембар 1493) важи то правило размакнуте црте, али тамо гдје нема ништа испред или иза године нпр. (1492—1493) иде без бјелина. Исто важи и за 1492—1493. Дакле, тамо гдје се пуни датуми одвајају иде одмакнута, тамо гдје су само године иде примакнута црта. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:53, 27. децембар 2011. (CET) с. р.

Dobro. -- Bojan  Razgovor  03:36, 28. децембар 2011. (CET)

Оцењивање[уреди | уреди извор]

Хај. Много је фино што имамо ово оцењивање чланака, јер даје каквугод слику о њима. Међутим, не разумем шта треба да значи Ваше оцене су истекле. Молимо Вас да поново оцените ову страницу и пошаљете нове оцене. То је малко глупо. Предлажем, ако може, да оцене буду перманентне. --Павлица причај 00:25, 28. децембар 2011. (CET)

Оцјене аутоматски истичу након одређеног броја измјена у чланку. То је због тога што ти можеш оцијенити чланак који је клица, а онда неко може доћи и направити неколико десетина измјена и довести чланак до статуса изабраног. Сложићеш се да у том случају твоје оцјене, које си дао док је чланак био клица, нису више релевантне.--В и к и в и н дР 00:28, 28. децембар 2011. (CET)
А ја мислио да је то због тога што са обрисао колачиће и кеш. Face-blush.svg Са друге стране, на чланцима пише број гласова, али и свеукупна оцена 1. Face-confused.svg--Павлица причај 00:32, 28. децембар 2011. (CET)

A je li neko obraio paznju koji su clanci najcesce ocenjivani: Vuk Karadzic, Gilgames, Njutnovi zakoni, Stilske figure, Tom Sojer... Osnovci najvise koriste Vikipediju. -- Bojan  Razgovor  03:39, 28. децембар 2011. (CET)

Колико се сећам, Еп о Гилгамешу се ради у првом средње. --Ф± 07:50, 28. децембар 2011. (CET)

E u pravu si. -- Bojan  Razgovor  07:52, 28. децембар 2011. (CET)

Обавештења[уреди | уреди извор]

Пошто већ неко време не користимо сајтнотис, јер смо констатовали да је глупо да стално ту постављамо нека обавештења која читаоцима само сметају, можда могу у шаблон у СИ да се додају обавештења када се гласа за скидање или давање овлашћења. Предлажем то због чињенице да се повремено дешава да се шаљу обавештења само појединачним корисницима - некад само онима за које се претпоставља како ће гласати, а некад се можда и забораве обавестити сви који су активни. На Мети користе ту праксу. Кад се гласа о администраторским правима у шаблон (то би код нас било у наставку ИРЦ одлучивање · Технички детаљи) се дода 1RfA или 1RfB итд. Ми бисмо употребљавали неку нашу скраћеницу. Углавном, пошто већ користимо обавештење за сјајне и добре, не видим зашто не бисмо и ово. Тако би сви они који активно уређују видели то обавештење. Размислите о томе. mickit 16:20, 5. јануар 2012. (CET)

Немам ништа против, можда би могао да се користи и Watchlist banner, нешто што често виђам на ен википедији.--В и к и в и н дР 16:40, 5. јануар 2012. (CET)
Naravno, ja sam to predlagao i za brisanja. To je fantastičan, jednostavan princip, potrebno je jedino malo poznavanja wiki sistema, da bi se sve postavilo kako treba... --БелиПисац има реч 17:14, 5. јануар 2012. (CET)
I ja sam za. Da li je moguće da se taj sajtnotis vidi samo u SI? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:50, 5. јануар 2012. (CET)

На енглеској Википедији сам нашао следеће објашњење:

Заиста интересантно. Могуће је лако наместити да сајтнотис виде само пријављени корисници, а лако је додати и обавештење које се види само на врху списка надгледања. Било који админ може то да одради мењањем горњих медијавики порука. mickit 23:30, 5. јануар 2012. (CET)

Да, на објављивање на списку надгледања би била одлична ствар. --Јован Вуковић (р) 23:33, 5. јануар 2012. (CET)
Не верујем да много корисника користи ту опцију. Ја обележавам странице за надгледање, али да будем искрена, немам појма где је та листа надгледања. Најбоље би било да се појављује само пријављеним корисницима. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:10, 6. јануар 2012. (CET)
А да поред оног Администратори (у реду О нама) ставиш у загради као што има за сјајне и за добре чланке, да изађе број 1 кад се отвори гласање? Плус ово горе за пријављене, мислим да би било сасвим ок... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:46, 6. јануар 2012. (CET)

Мобилна Википедија[уреди | уреди извор]

Указано ми је да је наша варијанта Википедије за мобилне уређаје (http://sr.m.wikipedia.org) празна у смислу садржаја, како се не би приказивала цела Главна страна на тим уређајима. Међутим, могуће је одредити шта ће стајати на тој страни, и то пратећи просто упутство. Ја немам тренутно много времена да се позабавим овим, а требало би одредити и шта ће тачно бити на тој страни. На врху ове стране са упутством постоје линкови ка већ постојећим главним мобилним странама, где се види да је практично цео садржај главне стране преточен у ту мобилну варијанту, односно прилагођен је екранима малих уређаја. Ако би неко желео тиме да се позабави, то би било супер. --Ф± 18:27, 8. јануар 2012. (CET)

Размак између редова са референцама[уреди | уреди извор]

Међу неколико википедија које сам провјерио, нашао сам да само на српској и хрватској постоји проблем са размаком редова у којима се налазе референце. Такав ред се помјери од претходног за размак који одговара размаку између параграфа. На тај начин, ако се у чланку користе референце, не могу се у њему јасно разликовати параграфи, што такође оставља један утисак неуредности (в. нпр. Јован Владимир). Кад се то већ не дешава на другим википедијама, претпостављам да би софтверски верзиран корисник могао пренијети рјешење за тај проблем и на српску википедију. ВВВладимир (разговор) 17:14, 9. јануар 2012. (CET)