Википедија:Трг/Техника

 Увод

Техника је подстраница Трга на којој се расправља о техничким питањима и проблемима.

У техничка питања убрајају се: увођење нових проширења, рад с модулима и шаблонима, мењање конфигурационих датотека софтвера, као и пријава техничких проблема и грешака.

Ако желите да задате задатак ботовима или да расправљате о њиховом раду, идите на Трг/Ботови.

Покрени расправу


« Архиве, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41

Архивирај

Шаблон за епизоде серије

Може ли неко да ми помогне око проблема са којим се суочавам? На страници Шаблон:Епизоде 3. сезоне серије Орвил, све изгледа како треба и описи епизода су приказани. Ипак на страници Орвил (3. сезона), описи нису приказани, док на главној страници серије Орвил, јесу. Зашто описи нису приказани на чланку сезоне, а јесу на главном, иако оба позивају исти шаблон? Како да их прикажем на чланку сезоне? — IмSтevan разговор 18:33, 24. јул 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Шаблон за цитирање

Лично имам проблем са нашим шаблоном(има) за цитирање: Шаблон:Цитат и Шаблон:Цитат2… Први је сув к’о јесењи лист, а други ми изгледа к’о вашар… Наиме, изгледа да се други више користи, и ја сам га користио, али зар не бисмо могли имати неко елегантније рјешење као рецимо → ово… И да се договоримо око једне верзије, да буде лако за убацивање, а не још са редним бројевима цитат 1, 2, 3,… На ком то редном броју би требало завршити? :) Шалим се. Имамо ли неких идеја? — Славен Косановић {разговор} 22:09, 27. јул 2022. (CEST)Одговори[одговори]

 Коментар: Такође имамо {{quote frame}} и {{цитат у кутији}}. Не би било лоше стандардизовати ово, слажем се. Мени је свеједно за шта се определимо, али важно је да се тог решења доследно придржавамо. — Аца (разговор) 22:46, 27. јул 2022. (CEST)Одговори[одговори]

 Коментар: Тај први је омотач за <blockquote>, што би заправо и требало бити најбоље, односно стандардно рјешење, у смислу да се та ознака користи у HTML-у и XHTML-у за цитате. Изглед је лако кориговати, мада мислим да тренутно добро изгледа на мобилним уређајима, што је свакако најкориштенија врста уређаја читалаца. Кад је ријеч о осталим шаблонима, користе се за различите ствари (погледати документацију шаблона на en.wiki одакле су копирани). У принципу би у ГИП-у требало користити само тај први осим у изузетним случајевима. – Srđan (разговор) 22:31, 28. јул 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Шаблон за кратке описе

Шаблон {{кратак опис}} (односно чаробна ријеч SHORTDESC) ради само за en.wiki и, колико ми је познато, не планирају се изузеци да друге пројекте. Ако је неко у могућности, требало би ботом прекопирати све постојеће описе на Википодатке па ћемо видјети шта даље кад је ријеч о локалном шаблону. – Srđan (разговор) 22:59, 28. јул 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Visual changes are coming to Vector 2022

TLDR: This is an update on the Desktop Improvements project. We have been working on the visual refinements to the Vector 2022 skin. We want to make significant changes, and we are asking you for collaboration.

Over the past two years, we have made structural changes to the interface. We have moved various features to new places. After that, we turned our attention to the visual design. This is about colors, backgrounds, font sizes - the overall look that makes the website distinct (see the main task on Phabricator). If this part is done well, all the features will work better, and the site will be more organized and accessible for different groups of users.

As usual, using the banners, we invited the communities to help us decide what exactly should be changed, and how. This was the fifth prototype testing. Within a month, over 150 users from 22 communities answered our questions. We analyzed their feedback, and asked experienced designers for their opinion. Based on that, we began implementing the changes. In particular:

 • Two weeks ago: we changed the color for menu triggers (such as More or Languages) and menu items (such as, respectively: Move, the interwiki links) to blue (T312157)
 • This week: we will slightly change the shade of blue for link colors (T213778)
 • (No sooner than in 2 weeks)
  • We will increase the font size from 14px to 16px. To keep a similar number of characters per line, we will increase the content area width from 960px to 1040px (T254055). We will also give instructions on how to keep the current settings on an individual basis.
  • We will mark the active section of the table of contents in bold (T314670)
 • We will not make changes to the background colors and borders, or to the logo.

What do you think should be adjusted to make the changes work well on your wiki? Perhaps some CSS should be edited in gadgets, user scripts, templates, or pages in the MediaWiki namespace? We'll gladly figure out if there's anything we could provide support for. Join our office hours, and subscribe to our newsletter. Хвала вам! SGrabarczuk (WMF) (разговор) 14:01, 23. август 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Додавање синтезе говора на Википедији на српком језику

Да ли постоји воље међу администраторима и међу искусним уредницима да се направи техничко решење за слепе и слабовиде особе. Односно да се подеси синтеза говора за српски језик са опцијом "читај ми" за сваки појединачни чланак. Мислим да би се тиме унапредио квалитет Википедије на српском језику. Уколико је таква могућност изводљива мислим да би требала да се и реализује, уз евентуалну могућност сарадње руководства Викимедије Србије са потребним фирмама које производе синтезе говора које би биле спремне бесплатно да пруже услугу са територије САД или Србије. — Smiroje (разговор) 14:28, 31. август 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Пресловљавање не ради када чланак има неки од *-lat шаблона

Постављао сам ово питање и прошле године, али од тога није било ништа. Ево, опет сам набасао на чланак који остаје комплетно у латиници када захтевам пресловљавање: Јаков Праведни. Ево како то изгледа

Ђидо (разговор) 07:25, 4. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Можда је рјешење да чланак пребацимо у ћирилицу?! — Радован 10:24, 4. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Ја бих волео да је цела Српска Википедија на ћирилици1, али тренутно правило је да је забрањено пресловаљање постојећих чланака. Очигледно, негде је прекид у везама -- или нешто са шаблонима није у реду, или Wikimedia софтер има грешку.

1) и да се онда пребацује на латиницу ако корисник хоће: ћирилица има законску предност над латиницом, а и технички је исправније: Ако су чланци сачувани у ћирилици (чак и са уметнутим фразама у латиници), онда се они недвосмислено могу транслитеровати у латиницу. Обрнуто није могуће без компликованог софтвера.
Ђидо (разговор) 06:52, 5. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Članak Jakov Pravedni je korigovan, tako da se sad može preslovljavati. --Dcirovic (разговор) 07:24, 5. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Хвала! Баш ме занима шта је тачно проблем? На једном другом чланку где је био исти проблем је било довољно да користим Шаблон:L на једном шаблону и то је поправило чланак.
Ђидо (разговор) 02:47, 6. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Ево још једног чланка где пресловљавање наслова не ради, а ја не могу да пронађем шта му смета: Lunov Magnus Strip. Вероватно неки од шаблона, али ја се не разумем довољно добро у исте.

Ђидо (разговор) 17:50, 22. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Идентификација - Mozilla

Поздрав

Хтео бих да питам ако неко може да ми помогне у вези једног техничког проблема.

Наиме, не ради ми двоцифрена идентификација преко Мозиле из неког непознатог разлога. Сваки пут морам да узмем онај број са Гугл Крома из неког разлога. Одавно нисам тражио онај QR code па ако неко може да ми помогне где и како могу да га нађем, био бих вам веома захвалан.

Боки Пиши ↔️ Читај 01:07, 18. септембар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Growth team newsletter #22

19:18, 21. септембар 2022. (CEST)

Coolest Tool Award 2022: Call for nominations

The fourth edition of the Coolest Tool Award welcomes your nominations! What is your favorite Wikimedia related software tool? Please submit your favorite tools by October 12, 2022! The awarded projects will be announced and showcased in a virtual ceremony in December.

MediaWiki message delivery 20:30, 3. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Шаблон за обележавање чланака где пресловљавање не ради?

Има ли неки шаблон (hatnote) да обележим чланке на којима шресловљавање не ради, као нпр. Kotež? Увек су то чланци писани латиницом, где укључени шаблони морају увек користити -lat суфиксе, иначе све оде у ветар.

Ја покушам да поправим по који чланак, али то обично не води ничему, јер изгледа да је -lat суфикс заразан, и захтева да се рекурзивно примењује, а често шаблони нису удуплани. Тако да бих волео да има неки начин да обележим чланке, па нек неко ко је мало боље ушућен у transliteration engine то погледа када има времена.

п.с. Ово је добар аргумент за (неусвојен) предлог да се користи ћирилица као основно писмо, а да се латиница подржи као on-the-fly транслитерација, и приликом уноса текста са посебним едитором који ће радити пресловљавање пре смештаја.

Ђидо 10:01, 10. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Коришћење -{T|}- квази-шаблона да се поправе наслови који не могу технички да се изведу (као нпр. C#)?

Пало ми на памет да ми можемо да динамички мењамо наслове чланака са квази-шаблоном -{T|}-. Технички, не мора се користити само за мешање ћирилице и латинице, може за било шта. Ево на пример, чланак C Sharp би се могао поправити да има:

-{T|C#}-

на врху. Изгледа да то ради.

Два питања:

 • Да ли би било добро да то користимо за "чланци који се не могу насловити како треба због техничких лимитација"?
 • Да ли би тако обрађен чланак требао да има hatnote као што је сада има чланак C#?

Ђидо 17:39, 14. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Hurricane (музичка група)

Ко жели нека се прикључи дискусији на страници за раговор. Хвала унапред. — SimplyFreddie (разговор) 18:08, 20. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Различити логотипи Википедије у темама

Вектор 2010 и Вектор 2022 приказују различите логотипе Википедије; разлика је у фонтовима слова б и д — Милићевић (разговор) 18:18, 21. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Ђидо 03:00, 22. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Još da navrati neko ko bi umeo ovo da ispravi — Милићевић (разговор) 14:43, 22. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Ђидо, да будем искрен, нисам сигуран каква је процедура што се тиче тог мењања нити сам сигуран ко је то уопште и писао и на који начин се то ради. Можда Dungodung зна нешто више о томе с обзиром да знам да је он од самог почетка у техничком одсеку српске Википедије. Боки Пиши ↔️ Читај 23:46, 22. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Па дискусија о томе коју варијанту ћириличног фонта лого треба да има је стара 15ак година. Но, лого је тада исправљен и све је било бајно, а сада како разумем нови Вектор приказује ствари погрешно (па руски). Искрен да будем, не знам где се то мења (ја и даље користим Монобук скин), а пошто нам је тај нови Вектор наметнут, онда можемо вероватно да отворимо тикет на Фабрикатору, како би га аутори исправили. — Ф± 22:45, 23. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Ево направио сам нови текст Слободна енциклопедија у српском курзиву и СВГ формату датотеке → Датотека:Slobodna encikopedia - Serbian cursive cyrillic.svg. Само треба да га убаце у лого, и можда редимензионирају… — Славен Косановић {разговор} 02:23, 25. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Ostavio sam poruku na mw:Talk:Reading/Web/Desktop_Improvements#Proper_tagline_for_srwiki valjda će uslišiti molbu, za mene je Fabrikator prilično kompleksan — Милићевић (разговор) 22:01, 27. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Evo i na Fabrikatoru T321878Милићевић (разговор) 11:29, 28. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Ево ове „бирократе” на Фабрикатуру одговорише да је потребан консезус заједнице… :) Значи да треба гласати да ли је Земља лоптаста… :) — Славен Косановић {разговор} 23:03, 28. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Само им покажи w:en:Serbian_Cyrillic_alphabet#Differences_from_other_Cyrillic_alphabets. — — Ђидо 08:03, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Направио сам још једну верзију са фонтом Дјактрика са Типометра. Тај фонт користе и на РТСу: Слободна енциклопедија. — Славен Косановић {разговор} 11:49, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Услишили су нашу молбу и исправиће се у догледно време, искористиће Славенову Датотека:Slobodna enciklopedija - Serbian cursive cyrillic.svg за исправку — Милићевић (разговор) 00:56, 1. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Видео сам сад да су исправили. :) Ако се неко буде питао зашто и слово б није „по српски” као у ранијем логоу, то је зато што га Timew New Roman курзив једноставно нема таквог. У ранијем логоу је то ријешено тако што је убачено слово из неког другог српског фонта, можда Дијактрика или Ресавска или чак просто грчко делта δ :) ако се не варам… (може се наћи у архиви неког од Тргова читава ранија дискусија… ) — Славен Косановић {разговор} 18:32, 6. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Српски курзив

Шта треба да се деси да наша Википедија коначно почне да користи српски курзив?

Ево на w:en:Serbian_Cyrillic_alphabet#Differences_from_other_Cyrillic_alphabets, видимо да то је могуће:

 • погрешно: ''бгдпт'' ==> бгдпт
 • исправно: <span lang="sr" style="font-family:Calibri,Open Sans,sans-serif">''бгдпт''</span> ==> бгдпт

Знам да је ова тема покретана безброј пута у прошлости, али ево већ неколико година нема напретка. Кога да погурамо да се ово реши? Чини ми се да би то била само промена стила који је у употреби.

Ђидо 08:24, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

Иначе, ја сам проблем за себе решио са приватним подешавањем CSS-а, где сам променио подразумевани фонт у Calibri:
body
{
font-size: 120%;
font-family: Calibri, Open Sans, sans-serif;
}
Ђидо 09:19, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Stavio sam na Admin tablu zahtev da se tvoj kod ubaci u MediaWiki:Vector.css; ja nemam nameru da se jetrvam sa ovima na Fabrikatoru, nije im trebao konsenzus kad su menjali logo a sad im treba, ajde bogati — Милићевић (разговор) 10:45, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Нисмо одмах реаговали и сад нам се праве Енглези… :) Западна бирократија… — Славен Косановић {разговор} 11:08, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Проблем је што Open Sans по дизајну нема српски курзив на мапи карактера (колико ја могу да видим). За Times New Roman сам инсталирао додатак са мапом карактера српског курзива. Верзија која подразумјевано долази за мој Мак ОС није имала српски курзив. То је наш стари проблем на интернету и са оп. системима уопште. Неки имају понешто а други ништа. :) Наши су покушали да ријеше тај проблем бесплатним дијељењем фонтова који су прилагођени српском језику и нашем курзиву, подстићући људе да их користе и за веб дизајн. Имате их на Типометру. — Славен Косановић {разговор} 10:52, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Фонт који су употријебили за овај текст „Слободна енциклопедија” у логоу је Times New Roman. — Славен Косановић {разговор} 10:54, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Jedna digresija na mkWiki su napravili kako treba — Милићевић (разговор) 10:59, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Врло вјероватно само прекопирали стари текст у ПНГ формату и претворили га у СВГ. Неко је код њих агилније пратио промјене и реаговао на вријеме… — Славен Косановић {разговор} 11:10, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]
Njih su pitali, a kad smo mi u pitanju oslonili su se na pogrešan logotip sa Commonsa — Милићевић (разговор) 11:33, 29. октобар 2022. (CEST)Одговори[одговори]

С Википедије...

Шта се десило с текстом „С Википедије, слободне енциклопедије” који је био испод наслова свих чланака (тј линије која раздваја наслов од самог чланка)? Тренутно, поново, имамо ситуацију да координате у горњем десном углу улазе у простор инфокутије и стварају накарадни изглед (пример). Приметио сам да се мало-мало дешавају овакве огромне грешке, као када смо више од шест месеци у току прошле године имали ситуацију да фотографије у инфокутији стоје на левој страни (уместо у средини) преко мобилних телефона. — HoneymoonAve27 (разговор) 15:49, 31. октобар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Američke jedinice

U mnogo članaka vidim američke jedinice tipa stope, milje, inči, Farenhajti, funte ... te jedinice se koristi samo u jednoj državi - Sjedinjenim Američkim Državama i to među običnim svetom (američki naučnici i američka vojska koriste metre, kilometre, centimetre milimetre, Celzijuse/Kelvine, kilograme). Skoro svakom govorniku (osim onima koji žive od rođenja u Americi) ovog jezika američke jedinice ne znače ništa, to ovde zaluta po inerciji prevođenjem sa engleskog jezika i samo opterećuje članke. Predlog - brisati i ne prevoditi dalje. — KrleNS (разговор) 01:51, 4. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Слажем се у потпуности. Када наиђете на тако нешто, слободно исправљајте 🙂 — Ђидо 02:21, 4. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Trealo bi u nekom prelaznom periodu ipak prvo pretvarati sve u šablon Convert. Evo ispravio sam u tri članka [10], [11] [12] netačne konverzije. I naravno, vrednost u SI jedinicama bi trebalo da bude u šablonuKrleNS (разговор) 02:52, 4. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Samo trebalo bi ostaviti negde gde se iz istorijskih razloga koriste colovi ili inči [13] (prečnik cevi, dijagonala monitora) --KrleNS (разговор) 03:01, 4. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

 Коментар: Аргументи су апсолутно на месту за употребљавање јединица СИ система који је општеприхваћен у свету док империјални систем мера користе још једино САД, УК, Либерија и Мјанмар. Као што је рекао колега, треба обратити пажњу и на изузетке. — Вукан ® 08:55, 5. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Непатролирана измјена

Измјену од 28. октобра на чланку корисника Radun Balšić не могу патролирати. Десет дана стоји несређена. Може ли неко средити измјену и зашто уопште не можемо патролирати? — — Садко (ријечи су вјетар) 🖋️ 13:37, 6. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Садко  УрађеноSoundwaweserb (разговор) 13:45, 6. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Хвала! — Садко (ријечи су вјетар) 🖋️ 13:47, 6. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Изабрани списак

На насловној се не приказује изабрани списак, дошло је до грешке. Замолићу неког од колега да прегледа ситуацију. — Садко (ријечи су вјетар) 🖋️ 13:07, 10. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Геџет за убацивање викисинтаксе и специјалних карактера

Може ли неко од администратора интерфејса да убаци ове Јуникод српске акценте овде и да их раздвоји од руске ћирилице са рецимо Српски акценти или Слова са акцентима српске ћирилице… Како год...

а́ е́ и́ о́ у́ р́ А́ Е́ И́ О́ У́ Р́
а̀ ѐ ѝ о̀ у̀ р̀ А̀ Ѐ Ѝ О̀ У̀ Р̀
а̑ е̑ и̑ о̑ у̑ р̑ А̑ Е̑ И̑ О̑ У̑ Р̑
а̏ е̏ и̏ о̏ у̏ р̏ А̏ Е̏ И̏ О̏ У̏ Р̏
а̄ е̄ ӣ о̄ ӯ р̄ А̄ Е̄ Ӣ О̄ Ӯ Р̄
а̂ и̂ у̂ о̂ у̂ р̂ А̂ И̂ У̂ О̂ У̂ Р̂

Да их не тражим стално на другим мјестима, а вјерујем и другима би били од користи. Хвала. — Славен Косановић {разговор} 00:34, 13. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Поздрав, није никакав проблем да убацим, али да ли желиш да ово постојеће што пише "Ћирилица" преименујем у "Руска ћирилица" можда, или да реорганизујем све то? — --Kizule (разговор) 09:12, 13. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Мислим да нема потребе да имамо одјељакруска ћирилица. Или да све ставимо под један, а српску ћирилицу издвојимо на почетак, или да само оставимо српску а остале уклонимо. — Ранко Николић (разговор) 11:36, 13. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Ево, слично како је мислио и Ранко: Значи у истом реду, менију, или како год се зваше: Ћирилица: Слова са српским акцентима или само „Српска ћирилица”: па ово одозго а̀ ѐ ѝ о̀ у̀ р̀ А̀ Ѐ Ѝ О̀ У̀ Р̀ …, итд.. :: затим : Руска ћирилица: и оно што је већ тамо. Није ту руска ћирилица бескорисна, корисници убацују изворна имена на руском: градове; ријеке, језера, властита имена… итд. Мада се то може прекопирати са руске википедије, али ипак, некад је неком потребно, лакше је кад је већ ту. Поздрав и хвала. — Славен Косановић {разговор} 14:54, 13. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Не знам за вас, али ја бих уклонио страна ћириличка и латиничка слова из доњег дијела (значи, оставио бих само наше облике), јер то све има у горњем менију (видјети https://prnt.sc/DeHqQcBbbsov). — Ранко Николић (разговор) 20:09, 13. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Добро, може и тако. У праву си, има у том дијелу. — Славен Косановић {разговор} 20:49, 13. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
@Славен Косановић Извињавам се, ово ми је некако промакло. Видим да је @Kizule већ хтео да то одради па нисам сигуран да ли је стигао да то уради или не пошто не видим никакве промене па зато нисам хтео да дирам да се не сударимо са уређивањем. Исто тако ми није јасно како желиш да то изгледа и који је твој предлог пошто видим да је @Ранко Николић изнео један предлог који је другачији од твог.
Ајде, молим те, објасни ми па да видимо како можемо да помогнемо.
Боки Пиши ↔️ Читај 01:20, 18. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
Мој почетни приједлог је врло једноставан: само да се убаце ова слова српске ћирилице са акцентима која сам навео горе. Да ли под ставку Ћирилица, раздвојено од руске, или као нову ставку менија, мени свеједно. Ранко је предложио, као што се чита из његових коментара, много шири захват, уклањање одређених ставки менија које се дуплирају из горњег менија што се може видјети на скриншоту који је послао. Претпостављам да за његов приједлог, ком се ја не противим, можда треба да се укључи више корисника у дискусију. Да не би било послије гдје нестаде ово или оно. :) Тако да, за сада ја бих само да убаците ово што сам предложио. Мислим, лакше је нешто додати него одузимати, а да се не укључи више људи у расправу. — Славен Косановић {разговор} 04:15, 18. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]
@Славен Косановић Ја сам ових дана заузет (долазим на Википедију чисто да помогнем колегама патролерима што се тиче измена) па ако може Kizule да то уради, био бих му веома захвалан.
Боки Пиши ↔️ Читај 12:14, 18. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Одрадићу ја, само чекао да се још уредника огласи. — Ранко Николић (разговор) 16:37, 18. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

@Ранко Николић Не видим поенту да се чека јер су то неке ситне стварчице, као што сам ја неке ствари променио и буквално само рекао ево изволте одрађено. Боки Пиши ↔️ Читај 20:30, 18. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Што се мене тиче, највише ми недостаје генитивни знак (ћир: а̂, лат: â).

За латиницу имаш у ставки/реду менија Латиница. Немамо за српску ћирилицу, ниједан. Зато сам предложио да их убацимо. Лично мислим да би требало раздвојити ставке на: Српска ћирилица и Руска ћирилица. Кад је раздвојено лакше и брже се налази шта коме треба. Јесте да се ствари дуплирају из горњег менија → Посебни знакови, али зависи како ко има подешену резолуција екрана, лакше је убацивати знакове одоздо него одозго. Барем је мени тако, јер сам ја увећао величину слова, а самим тим и читав интефејс викија, због високе резолуције екрана, па ми је оквир за уређивање доста већи, и некад ми побјегне горњи дио… — Славен Косановић {разговор} 00:06, 19. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

@Славен Косановић: Ето погледај сада, требало би да је све у реду. — Ранко Николић (разговор) 00:40, 20. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

У реду је Ранко. Хвала. У међувремену сам сконтао како се може додавати знакове преко корисничког јаваскрипта. :) — Славен Косановић {разговор} 01:00, 20. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

Други приједлог за геџет за убацивање специјалне синтаксе за напредне кориснике

Напуштам горњу расправу јер превише дуго траје… :) Пошто постоји могућност да корисник подеси геџет за специјалну синтаксу могли бисмо да имамо у списку справица горе поменуту справицу дуплирану али празну, другим ријечима да се допусти корисницима да подесе по жељи које карактере, симболе, шаблоне, синтаксу и слично, желе да имају у овој доњој траци. Могућност додавања нове синтаксе од стране корисника постоји, али не постоји да се одузме, без да се мијења изворни код саме справице, што је мање практично из мог угла… Упутство за додавање нових симбола и синтаксе :en:Help:CharInsert#Cusotomization. Значи требало би дуплирати комплетан геџет, назовимо га: Помоћна трака за напредне кориснике… Затим сваки корисник у свој јаваскрипт дода меније, редове, синтаксу, шта већ. Значи ко хоће да укључи постојећу, укључи постојећу, а ко би хтио сам да створи своју алатку/траку од нуле имао би опцију да укључи ову другу. Има ли расположења да ово одрадимо? :) У свој, кориснички јаваскрипт додао сам ове знакове што сам горе тражио и ствар ради… — Славен Косановић {разговор} 21:27, 19. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]

@Славен Косановић: Славене, што се мене тиче, ја ових дана немам баш нешто времена јер радим на редизајну сајта своје фирме тако да бих замолио ако неко може од колега администратора интерфејса да ово одговори. Боки Пиши ↔️ Читај 21:38, 19. новембар 2022. (CET)Одговори[одговори]