Википедија:Трг/Архива/Техника/28

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Јез-* шаблони[уреди | уреди извор]

Нешто сам размишљао: ми користимо прегршт јез-* шаблона за оригиналне називе и имена, међутим, они се исписују ћирилички и екавицом. Људи су без икакве посебне организације правили те шаблоне, дакле, по потреби, и то је ок. Међутим, латиничке варијанте тих шаблона су доста слабо заступљене и прављене су само по прекој потреби. Стога их и има само двадесетак, а постоји и један латиничко-јекавски. Мој предлог је да се укину посебни шаблони за сваку варијанту, јер то теоретски значи по два или четири (за случај када постоји јекавица у тој скраћеници назива језика) шаблона за сваки језик, већ да се све централизује у одговарајућем шаблону за језик, на основу параметара. Нешто овако:

 • {{јез-нем|Heute}}нем. Heute
 • {{јез-нем|Heute||1}}њем. Heute
 • {{јез-нем|Heute|1}}nem. Heute
 • {{јез-нем|Heute|1|1}}njem. Heute

Наравно, можемо се договорити за распоред параметара у шаблону и евентуално именовање истих, али ја сам за то да буде што простије. Е сад, ово би захтевало одређене ботовске измене (где сам вољан да одрадим све што треба): 1) да се сви латинички шаблони замене новим шаблонима са одговарајућим параметрима (ово је најједноставније); 2) да се прође кроз све чланке који садрже ћириличке шаблоне и утврди да ли је заиста реч о ћириличком чланку, а ако није, да се убаци латиничка варијанта. Заправо, главни разлог зашто сам ово покренуо је тај што се и даље у латиничким чланцима користе ћирилички шаблони, што ружи те чланке. Наравно, људи би онда надаље требало ручно да исправљају све пропусте и користе одговарајуће варијанте. Шта мислите о овоме? --Ф± 12:43, 17. фебруар 2013. (CET)

Добра идеја. micki 14:32, 17. фебруар 2013. (CET)
Можда би корисницима било лакше ако урадимо нешто овако:
 • {{јез-нем|Heute}}
 • {{јез-њем|Heute}}
 • {{јез-nem|Heute}}
 • {{јез-njem|Heute}}

Тако би, надам се, корисницима било лакше при уређивању...--Strower 14:40, 17. фебруар 2013. (CET)

Јесте, то је свакако интуитивније, само то захтева прављење шаблона на свим тим варијантама, а идеја ми је била да избегнем прављење толиког броја шаблона. --Ф± 14:45, 17. фебруар 2013. (CET)
Да... то представља проблем... Да ли постоји могућност да направимо неку врсту преусмерења?--Strower 14:49, 17. фебруар 2013. (CET)
Што не онако како је већ предложено, само са интуитивнијим параметрима:
 • {{јез-нем|Heute|лат|ијек}}

с тим да 3. и 4. параметар могу да буду и ћир/ек и празни (да та два имају исти смисао). --В. Бургић (реци...) 14:59, 17. фебруар 2013. (CET)

Што се мене тиче најпаметнија ствар би била да се вратимо искључиво на ћирилично писмо, посебно сада када се води велика борба за опстанак тог писма. Ко не зна ћирилицу а жели да прочита нешто има ову опцију за транслитерацију и ту је проблем решен. Овакво мешање писама изгледа очајно, па тако имамо неке категорије у којима је пола чланака на ледном а пола на другом писму, или још горе 50 чланака на ћирилици а један на латиници. За екавицу и ијекавицу се слажем --НиколаБ (разговор) 14:59, 17. фебруар 2013. (CET)

Подржавам први Филипов предлог. Значи да задња 2 параметра буду опциона. Што се тиче ћириличног и латиничног писма, на жалост то је већ урађено и не можемо се враћати. Латинично писмо јесте равноправно и не треба га укидати. Оно што је проблем јесу категорије. Причао сам још давно, да би бот требао да прође кроз све латиничне чланке и да на дну дода {{DEFAULTSORT:Ћирилични наслов}}. На тај начин би се решио проблем са категоријама и дуплим листањем слова (А латинично, А ћирилично и сл.). --Јован Вуковић (р) 16:51, 17. фебруар 2013. (CET)
 • Како вам се чини {{јез-нем|Heute}}, {{јез-нем|Heute|1}}, {{јез-нем|Heute|2}} и {{јез-нем|Heute|3}}, или нпр. да се нумерише од 1. до 4, да не иду два опциона параметра. --Ђорђе Стакић (р) 15:12, 22. фебруар 2013. (CET)

Мислим да је Ђорђов предлог најбољи, јер имају само два параметра. Најбоља би била нумерација од један до четири, док би један било подразумевано ако се не унесе ништа (да не бисмо морали исправљати све већ постојеће „јез“ шаблоне). --Lakisan97 (разговор) 19:47, 22. фебруар 2013. (CET)

Проблем са кодирањем бројевима је што није баш увек лако запамтити који број одговара којој комбинацији. Можда уместо бројева као додатни параметар ставити словну ознаку варијанте, дакле нешто од следећег: ec, el, jc, jl. А могло би да ради и са ћириличким и са латиничким параметрима. --Ф± 00:41, 23. фебруар 2013. (CET)
То би било идеално решење. И ећ=eć=ec и сл. --В. Бургић (реци...) 13:08, 23. фебруар 2013. (CET)
Онда смо се сложили, још да се направе такви шаблони. --Ђорђе Стакић (р) 17:25, 25. фебруар 2013. (CET)

Будући је у МедијаВики софтвер уведена могућност писања скрипти у програмском језику Луа, прича од горе се намеће као нешто што бисмо могли да тестирамо са овим новим додатком. Стога сам направио модул "Језик", у коме се врши припрема текста за испис (на основу података са ове стране, коју треба допунити). Тај модул би требало да се позива у свим јез-* шаблонима (наравно, са одговарајућим параметрима), а нови (други) параметар тих јез-* шаблона (који би означавао варијанту), прослеђивао би се модулу као var параметар. Дакле, прва фаза примене овога би била попуњавање странице за податке, где бисмо држали правила за приказ (за сада сам ставио само за енглески, немачки и француски). Друга фаза би била измена постојећих шаблона тако да примају нови параметар и позивају модул. А трећа фаза (и независна од прве две) био би ботовски пролаз кроз све чланке који користе јез-* шаблоне и додавање новог параметра за варијанту (углавном латинице; варијанте са ијекавицом би се додавале ручно). --Ф± 19:56, 23. март 2013. (CET)

 Урађено --Ф± 00:12, 27. март 2013. (CET)
Е, свака ти част на упорности. Сад само треба све активне уреднике обавестити о овоме, јер ретко ко надгледа ове тргове, него је систем како ко наврати. --Lakisan97 (разговор) 01:33, 27. март 2013. (CET)
Како обавестити, а не смарати људе? --Ф± 07:54, 27. март 2013. (CET)
Интересантно питање. :) Можда стварно јесте боље да се не обавештава, али онда ће опет доста уредника користити „голу“ ћириличку варијанту у латиничком тексту. Али, добро, ако Феликс настави редовно да врши овакве измене временом ће сви схватити. Имам само једно питање. Како, када и да ли уопште намераваш да спроведеш замену шаблона типа {{јез-нем-лат}} пре неки дан нормираним {{јез-нем|ел}}? --Lakisan97 (разговор) 11:01, 27. март 2013. (CET)
Није искључено да ћу повремено пуштати бота да врши такве измене у латиничким чланцима. Што се тиче твог "само једног питања" [:)], нисам планирао замену већ постојећих латиничких шаблона. Иако можда није савршено да постоји више варијанти за једну те исту функционалност, мислим да такви шаблони у принципу не сметају. Можда некоме створе конфузију, али мени се просто не уклањају већ постојећи шаблони који се мање или више масовно користе. Не мора баш да буде једнообразно, важно је да постоји могућност. --Ф± 22:47, 27. март 2013. (CET)

‎MerlIwBot[уреди | уреди извор]

Надгледајте доприносе овог бота пошто исправља, али погрешно. -- Bojan  Razgovor  12:56, 18. фебруар 2013. (CET)

Молба за помоћ[уреди | уреди извор]

Нешто сам случајно притиснуо на тастатури и одједном ми се Википедија смањила (слова су се смањила, ако ме разумете). Мислио сам, ако можете, да ми помогнете да то вратим на старо. Унапред захвалан. --Марко Раденковић (разговор) 21:50, 18. фебруар 2013. (CET)

Pritisneš ctrl i + da povećaš a ctrl i - da smanjiš. --Mstudiodf (разговор) 21:56, 18. фебруар 2013. (CET)

Застава Италије[уреди | уреди извор]

Овај шаблон за заставу Италије не ради.--Марко235 (razgovor) 14:35, 28. фебруар 2013. (CET)

Направио сам тест и код мене је све у реду.--Strower 16:57, 28. фебруар 2013. (CET)

Сад је у реду, малочас је била нека грешка.--Марко235 (razgovor) 17:12, 28. фебруар 2013. (CET)

Да била је грешка и онда је поправљено. --Алекс (разговор) 18:25, 28. фебруар 2013. (CET)

Аутобот[уреди | уреди извор]

Због чега по други пут морам да враћам измјене Аутобота гдје је промијенио Извори у Спољашње везе, а одјељак Спољашње везе већ постоји. По чему то бот препознаје један линк као спољашњу везу, а не као извор? И зашто се извори мијења у рефлист? Ја то видим на чланцима које сам ја писао, колико то још тога има... --Жељко Тодоровић (разговор) 20:49, 6. март 2013. (CET) с. р.

Menjam izvor u reflist jer mi je lakse da postoji jedan oblik kada god nesto radim. A to je oblik koji se koristi na engleskoj vikipediji koja ima brojne alatke koje prepoznaju reflist, a ne izvroi. A ovo za spoljasnje veze, pokusavam da standardizjum. Neko za Spoljasnje veze pise izvori ili literatura, neko za sekciju posle koje ide {{reflist}} pise izvori, napomene, literatura, beleske, neko za sekciju u kojoj nabraja knjige pise reference i tako. Znam da on ubacuje dva puta spoljasnje veze, zato ga uvek poteram dva puta da obrise suvisno. -- Bojan  Razgovor  03:33, 7. март 2013. (CET)

Ако постоји Референце и Спољашње везе, а у референцама се налазе и спољашње везе онда их је боље насловити као Литература, да не би имали два поднаслова Спољашње везе. Јесте да се при поновоном проласку могу спојити оба наслова у један, али се губи одељак са литературом (раније назван Референце). --Ђорђе Стакић (р) 10:55, 7. март 2013. (CET)

То и јесам радио - ако постоји одељак референце у коме су се наводили књиге и линкови, то сам преименовао у Литература, па ћу видети шта даље. Под Референце покушавам да стоји само {{reflist}}. Покушаћу да извучем књиге из Спољашње везе у Литература (било их је тамо и пре мојих акција). -- Bojan  Razgovor  11:05, 7. март 2013. (CET)

За Спољашње везе нико не може да каже да су Извори или Литература... Овдје се прави суштинска грешка, неко ко је одвојио шта му је извор, а шта спољашња веза, овим све постаје спољашња веза (дакле, чланак остаје без извора, суштинског елемента). Ја питам како бот може укинути нечији извор и рећи да му је то спољашња веза? А што се тиче рефлист, не знам зашто смо онда усаглашавали о облику извори ако ће већ свако по своме, и да ли извори иду прије Види још или послије? --Жељко Тодоровић (разговор) 11:42, 7. март 2013. (CET) с. р.

Ja shvatam spoljasnje veze kao internet (ne-knjige) izvore. Sto se tice ovog drugog, secam se da smo vodili rasprave, ali se ne secam ni gde ni sta smo zakljucili. Извори nema nikakvu funkcionalnu prednost nad reflist (osim nekome estetsku), a reflist je standard na engleskoj vikipediji i koristim ga zbog toga. Meni je najjlogicnije reference, pa literatura ili vidi jos, pa spoljasnje veze. -- Bojan  Razgovor  12:08, 7. март 2013. (CET)

Ти онда имаш скроз погрешно мишљење о спољашњим везама. Оне уопште нису извори (могу бити, али не морају). Због тога и чиниш суштинске грешке, остављаш чланке без извора, али упркос томе видим да не престајеш то чинити. И то радиш све да ниси никог питао. Нпр. претураш Види још испод извора само зато што ти је најлогичније. Поведи расправу ако сматраш да нешто треба уједначити по твојој логици, али то не смијеш чинити сам. Ја хоћу другачије да стоји, то је моја логика. --Жељко Тодоровић (разговор) 18:39, 7. март 2013. (CET) с. р.

Ја сам се обратио на админ таблу поводом овога, јер се овдје масовно чланци остављају без извора (линкова) само зато што БокицаК сматра да су све интернет некњиге заправо спољашње везе. Уредник који је већ дуго на Википедији не смије бити у заблуди око тога, мора се знати шта су спољашње везе. Таквим схватањем чини се штета чланцима. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:00, 7. март 2013. (CET) с. р.

Interviki[уреди | уреди извор]

Šta se dešava sa ovim ovde? Ovaj Addbot prebacuje interviki na wikidata, a drugi botovi vraćaju veze? Dalje, u nekim člancima ima opcija uredi veze a u nekim nema? Može li neko ovo da pojasni pošto je malo konfuzno.--Soundwaweserb (разговор) 13:06, 7. март 2013. (CET)

ZéroBot је вјероватно вратио везе зато што Addbot није пребацио све везе, оставио је двије у чланку.--В и к и в и н д 13:16, 7. март 2013. (CET)

A što u nekim člancima ima ova opcija uredi veze, a u nekim nema?--Soundwaweserb (разговор) 13:20, 7. март 2013. (CET)

Možda zato što nije bilo na wikidata -- Bojan  Razgovor  13:24, 7. март 2013. (CET)

Ok, a znaš šta sam još primetio isto su veze u pitanju, ovi beloruski gradovi (koji su relativno skoro započeti ovde) nemaju vezu sa srpske na engleskoj viki, evo primer a mi imamo taj grad Pružani? Tako je i kod ostalih gradova, prema svim drugim vikipedijama ima veza odavde samo na en.viki nema? To je isto verovatno neka greška ili ni njih nema na wikidata, a nije praktično da se dodaje ručno.--Soundwaweserb (разговор) 13:34, 7. март 2013. (CET)

Addbot[уреди | уреди извор]

Opet nešto nije u redu sa vezama u člancima, evo kod Muhameda Alija su čudno poređane veze i nisu po redu što bi se reklo. Da li ovaj Addbot što prebacuje interviki na wikidata brlja nešto ili ne? Pa da pitam da li se samo kod mene to vidi ili i kod drugih, jer sam primetio da u još nekim člancima veze nisu postavljene po redu.--Soundwaweserb (разговор) 00:21, 9. март 2013. (CET)

Nije do njega. -- Bojan  Razgovor  00:25, 9. март 2013. (CET)

Ok hvala, a da li se kod tebe vidi ovo u članku Muhameda Alija? Šta bi to moglo biti?--Soundwaweserb (разговор) 00:27, 9. март 2013. (CET)

Да. -- Bojan  Razgovor  00:29, 9. март 2013. (CET)

Deployment of Wikidata's infobox feature on the first Wikipedias[уреди | уреди извор]

Hey :)

Sorry for writing in English. I hope someone can translate this.

We're making the plan for the deployment of the second phase of Wikidata right now. This is scheduled for the end of March (but might change). Here is what phase 2 is all about:

 • infobox templates can be rewritten to include data from Wikidata
 • existing infoboxes will continue to work
 • the current syntax for how to include data from Wikidata in infobox templates is at meta:Wikidata/Notes/Inclusion syntax
 • d:Q159 gives an example of what kinds of data is already in Wikidata. More data will be added in the coming weeks by Wikidata editors and more data types are being worked on by the development team. This includes for example number, date/time and geocoordinates

More questions are answered at meta:Wikidata/Deployment Questions and I am happy to answer more questions if you have them.

If there is no strong objections I'd like this Wikipedia to join the group of Wikipedias who will get this first.


Cheers --Lydia Pintscher (WMDE) (разговор) 15:12, 9. март 2013. (CET)

Википодаци[уреди | уреди извор]

Има ли још ко техничких проблема око овог појекта? Просто речено, немам edit и add-remove и остало (као што има овде). Вероватно је до мог компјутера, а не знам где другде да питам. --Lakisan97 (разговор) 18:27, 9. март 2013. (CET)

Такође, наш ред за језике у секцији „Други језици“ је сасвим поремећен. Али тотално. --Павлица причај 18:38, 9. март 2013. (CET)

Isto to je i kod Muhameda Alija, gore sam spomenuo.--Soundwaweserb (разговор) 18:40, 9. март 2013. (CET)
Бар да је ред исти, него... Но, не смемо да очекујемо да све аутоматски савршено ради, али не мора бити ни овако траљаво. --Павлица причај 18:45, 9. март 2013. (CET)
Редослед је свуда поремећен.--Авала (разговор) 12:28, 11. март 2013. (CET)

Međuviki[уреди | уреди извор]

Može li neko da mi pojasni šta se to događa sa interviki vezama i kako se sad iste postavljaju u članak?--Ašhabad (разговор) 15:55, 17. март 2013. (CET)

Да смо озбиљни, имали бисмо нешто као hr:Wikipedija:Međuwikipoveznice. --Lakisan97 (разговор) 16:09, 17. март 2013. (CET)
Та, нико те не спречава да "преведеш" и адаптираш ту страницу и код нас. --Ф± 16:13, 17. март 2013. (CET)

Можда би адекватније било Википедија:Немојте се шалити!. Face-wink.svg Како год, не свиђа ми се баш како су они то одрадили. Довољно је (ваљда) само следеће (као нека упуства за кориснике):

 1. Пронађите одговарајућу тему на Википодацима. Зо то постоји више начина. Први начин је одлазак на одговорајајући чланак на некој другој Википедији.
 2. Кликните на везу испод линкова ка другим језицима (обележену оловчицом). Он ће Вас одвести на Википодатке. Тамо одаберите опцију додај или add. Изаберите језик (sr) и упишите назив чланка. Потврдите притиском на опцију сачувај или save.
 3. Ако ставка не постоји, направите је механизном на Википодацима (ово би требало мало боље појаснити).
 4. Уколико се везе нису ажурирале, сачекајте неко време да сервер „сустигне“ нове промене, или очистите кеш странице. То је могуће преко геџета PurgeTab или ручно. То ћете најлакше урадити тако што одете у историју имена странице. Тада се УРЛ странице мења. Чишћење кеша обављате тако што завршно &action=history замените са &action=purge. Трећи начин је прављење измене на страници, макар она била и нулта (уреди па сачувај страницу без промена на дотичној).

Само ово мало дорадите, и може се додати у наше Википедија:Међувики везе. --Lakisan97 (разговор) 16:52, 17. март 2013. (CET)

За искусније кориснике, ово је сто пута лакше:

 1. Раније — додавање везе ка ср вики на ен вики; свих осталих на ср вики
 2. Сада — додавање везе ка ср вики на Википодатке; појавиће се на свим осталима

Ово је сигурно довољно за Ашхабада. --Lakisan97 (разговор) 16:59, 17. март 2013. (CET)

Хвала ти, збуњивало ме је то чишћење кеш меморије.--Ašhabad (разговор) 17:03, 17. март 2013. (CET)

Не знам само како поправити редослед.--Авала (разговор) 15:09, 23. март 2013. (CET)

Никола Смоленски је одговорио на Бубаждаји. --Lakisan97 (разговор) 15:13, 23. март 2013. (CET)
Још само да протумачимо тај одговор.--В и к и Р 15:23, 23. март 2013. (CET)
Колико ја разумем, само тренутни садржај наше странице заменимо предложеним. Ако није то, онда тренутној страници ово додамо. Неће се ништа покварити од проби. --Lakisan97 (разговор) 15:30, 23. март 2013. (CET)
Питање је зашто он то није урадио ако је тако једноставно, али треба пробати у сваком случају.--В и к и Р 15:39, 23. март 2013. (CET)

Приметио сам да је редослед поремећен и на другим википедијама, конкретно на рускојезичној --НиколаБ (разговор) 11:32, 27. март 2013. (CET)

Википедија:Администраторска табла --Lakisan97 (разговор) 11:57, 27. март 2013. (CET)

Wikidata phase 2 is here![уреди | уреди извор]

Wikidata-logo-en.svg

(Sorry for writing in English. I hope someone can translate this for me.)

Hi :)

As I announced previously today the first 11 Wikipedias got the ability to include data from Wikidata in their articles. These are the Italian, Hebrew, Hungarian, Russian, Turkish, Ukrainian, Uzbek, Croatian, Bosnian, Serbian and Serbo-Croatian Wikipedias - so you! This means you are now able to make use of the structured data that is available on Wikidata. It includes things like conservation status for a species, ISBN for a book or the top level domain of a country.

There are two ways to access the data:

 • Use a parser function like {{#property:p169}} in the wiki text of the article on Yahoo!. This will return “Marissa Mayer” as she is the chief executive officer of the company.
 • For more complicated things you can use Lua. The documentation for this is here.

We are working on expanding the parser function so you can for example use {{#property:chief executive officer}} instead of {{#property:p169}}. The complete plan for this is here.

The next step is the deployment on the other Wikipedias. We will carefully monitor performance and if there are no issues they will follow within a week or two.

We have prepared an FAQ for this deployment and are looking forward to your testing and feedback. The best place to leave feedback is this discussion page. I will also try to keep an eye on the discussion here but it might be a bit more difficult for me.

Thank you so much for helping us bring Wikidata to all Wikipedias!

Cheers Lydia Pintscher (WMDE) (разговор) 19:53, 27. март 2013. (CET)

Активни[уреди | уреди извор]

Шта се десило са страницом Посебно:АктивниКорисници? --Lakisan97 (разговор) 14:20, 6. април 2013. (CEST)

Било је неких проблема с тим. Вероватно ће ускоро бити враћено. micki 15:30, 6. април 2013. (CEST)

Новости[уреди | уреди извор]

Нешто не ваља у шаблонима. На страници Википедија:Трг/Новости садржај је следећи:

1 Добро дошли на википедијски Трг!
1.1 FON
1.2 150.000
1.3 Семинарски радови
1.4 10.000 статии за Македония
1.5 Нови закон у САД
...

--Lakisan97 (разговор) 20:44, 10. април 2013. (CEST)

Јао, па на свим трговима је тако кад им се очисти кеш. --Lakisan97 (разговор) 20:44, 10. април 2013. (CEST)
Laki, mislim da je krajnje vreme da promeniš brauzer. IE je dobar samo za kantu za đubre. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:50, 10. април 2013. (CEST)

I kod mene je tako. -- Bojan  Razgovor  20:51, 10. април 2013. (CEST)

Имам ја и Фајерфокс (за специјалне прилике). И тамо је исто. --Lakisan97 (разговор) 20:52, 10. април 2013. (CEST)
Da nije u pitanju interfejs? Ja koristim onaj stari monobook (valjda se tako zove) i kod mene je sve ok. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:54, 10. април 2013. (CEST)

Требало би да је сада ОК. micki 21:01, 10. април 2013. (CEST)

Слике[уреди | уреди извор]

Приликом слања слика помиње се Интернет. --Lakisan97 (разговор) 14:31, 11. април 2013. (CEST)

 Урађено micki 16:45, 11. април 2013. (CEST)

Оцењивање чланака[уреди | уреди извор]

Укинуто? --نوفاك اتشمان‎ 22:46, 11. април 2013. (CEST)

Seems so. --Lakisan97 (разговор) 22:48, 11. април 2013. (CEST)
Не бих рекао. Управо сам оцијенио један.--В и к и Р 23:16, 11. април 2013. (CEST)

Буквално се вратило у међувремену. --Lakisan97 (разговор) 23:20, 11. април 2013. (CEST)

4 dana[уреди | уреди извор]

Pozdrav, kreirao sam stranicu posvecenu jednom fudbaleru (Rajko Vujanovic) ali ne mogu neke stvari urediti jer moram da cekam automatsku potvrdu 4 dana. Da li moze to da se resi ranije jer je to pretpostavljam postavljeno samo radi spam kontrole, a kao sto vidite ja to nisam :)

Pozdrav

Ако је ријеч о сликама, онда чекајте 4 дана. Све остало можете уређивати јер текст који сте написали и треба уредити како не би био обрисан. Уређивање подразумијева и прибављање извора за оно што пише у тексту, да знамо да је то тамо истинито. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:01, 14. април 2013. (CEST) с. р.

Naslovna strana[уреди | уреди извор]

Sta se desilo sa sjajnim clankom na naslovnoj? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:13, 18. април 2013. (CEST)

Pa šta je sad, opet vam fali sjajni članak na naslovnoj. Šta sad, svakih nedelju dana fali članak? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:33, 24. април 2013. (CEST)
Nije mi jasno zašto fali? A takođe nije mi jasno zašto članak Novak Đoković nije bio na naslovnoj? Šta se čeka? 22 maj, a?--Soundwaweserb (разговор) 20:35, 24. април 2013. (CEST)

Превише линкова[уреди | уреди извор]

Пребацио сам скрипту duplinks.js која означава дуплиране линкове. Ко хоће да је активира, треба само да копира у свој common.js следећу линију importScript('User:BokicaK/duplinks.js');. После ће се појавити са леве стране у сајдбару Highlight duplicate links. Када се то притисне, дуплирани линкови ће бити уоквирени. Пример како НЕ треба чланак да изгелда је Хасо фон Мантојфел. -- Bojan  Razgovor  05:51, 25. април 2013. (CEST)

Веома корисно, видим. Ево моје верзије на српском (латиници): dl.js. Иначе, можда би боље било да избаците то »Highlight« да би стало све у један ред. Ја сам ставио само »Двоструке везе«. - Stefan (Parolu!) Nuvola Vojvodina flag.svg 10:49, 1. мај 2013. (CEST)

Шаблон[уреди | уреди извор]

Може ли неко да направи шаблон за позоришну представу? --Mstudiodf (разговор) 01:19, 7. мај 2013. (CEST)

Браво, и мени треба тај шаблон! Молим неког ко уме да преведе овај шаблон на српски.
en:Template:Infobox play
Хвала унапред! --БелиПисац има реч 17:10, 7. мај 2013. (CEST)

::Мада бих ја волео да имамо и овај

en:Template:Infobox theatre Шаблон:Позориште
Хај'те молим Вас, ово ће нам требати. --БелиПисац има реч 17:12, 7. мај 2013. (CEST)
Ево ја сам паправио Шаблон:Позоришна представа, додај још неки параметар који недостаје --Mstudiodf (разговор) 23:20, 7. мај 2013. (CEST)

Геџети[уреди | уреди извор]

Потребно је ажурирати два геџета — EditTop оспособити, а EditLeft претворити у EditRight. Разлог тренутне пометње је без сумње промена самог полажаја команде уреди. --Lakisan97 (разговор) 20:28, 10. мај 2013. (CEST)

Па видим ја да нешто није у реду јер нема овог уреди дугмића на уводу --ΝικολαοςΒ. (разговор) 20:58, 10. мај 2013. (CEST)
Како Тулсервер више не ради, геџет Checklinks је онеспособљен (знам да није до нас, али, рекох, за сваки случај, можда некоме ради). --Lakisan97 (разговор) 16:02, 18. мај 2013. (CEST)

Ћирилица, латиница...[уреди | уреди извор]

Чланци који су писани ћирилицом није могуће читати на латиници. Зашто? --Mstudiodf (разговор) 01:02, 12. мај 2013. (CEST)

Kod mene je sve ok, probao sam Merilin Monro.--Soundwaweserb (разговор) 01:07, 12. мај 2013. (CEST)

Probaj da klikneš dva puta na karticu latinica, možda ti tad pokaže.--Soundwaweserb (разговор) 01:11, 12. мај 2013. (CEST)

Пробао и неће, вероватно је онда то само код мене нешто... --Mstudiodf (разговор) 01:20, 12. мај 2013. (CEST)

Prefiksi[уреди | уреди извор]

Зашто се код нас не користи префикс Пројекат:бла него су пројекти лоцирани на Википедија:Тим/бла? На неким Викијима (fr, ro итд.) се користи Пројекат уместо овога што ми имамо... Stefan Dyskusja 15:58, 12. мај 2013. (CEST)

Можеш користити „Википројекат“ умјесто „Тим“, види Википедија:Википројекат почетнички чланци, Википедија:Википројекат Мајкл Џексон итд.--В и к и Р 16:04, 12. мај 2013. (CEST)
Мислим да је непотребно да се прави посебан именски простор, ако си на то мислио.--В и к и Р 16:06, 12. мај 2013. (CEST)
Не, само ми није било јасно која је разлика... Наравно да нема потребе за другим именским простором Stefan Dyskusja 16:23, 12. мај 2013. (CEST)

Ми немамо вики пројекте организоване на начин на који су на другим пројектима, него само портале и тимове. Тимови су једноставно унутрашње удружење учесника који желе да пишу о одређеној теми, док је портал део Википедије посвећем тој теми. Ту имаш изабране чланке, слике и остало. Портал није ништа друго до тим са посебно уређеном страницом. „Википројекти“ у именском простору „Википедија“ су заправо тимови. Што се тиче онога што уређујеш, најбоље је страницу тима „Лингвистика“ угасити и концентрисати се на портал. --Lakisan97 (разговор) 16:09, 12. мај 2013. (CEST)

Е, баш то ме збунило! Циљ мог питања у ствари је било да ми неко објасни разлике између свих тих ствари, јер мени све то изгледа слично или и исто, мада га нисам баш добро поставио. Ако желите, гасите тим Лингвистику, није проблем... Хвала, у сваком случају. Stefan Dyskusja 16:23, 12. мај 2013. (CEST)

Спајање шаблона[уреди | уреди извор]

Зар не би требало спојити шаблоне Шаблон:Tnavbar и Шаблон:Navbar у један - Шаблон:Navbar? Вујке (Разговор) 14:56, 14. мај 2013. (CEST)

Ако ћете га спајати, спојите га у Tnavbar, пошто navbar не ваља ништа, стави »погледај«, »уреди« и »разговор« дугмад у три засебне линије, и то још на енглеском (види крај кутијице у чланку »анархизам«). Stefan Dyskusja 20:22, 14. мај 2013. (CEST)

Извори[уреди | уреди извор]

[1], тј. извори стварају непотребну празнину између редова (погледајте чланак Зграда БИГЗ-а) ‒ ~~ Stefan ~~ 19:57, 18. мај 2013. (CEST)

На Екслореру је изражена, а на Фајерфоксу је и не примећујем. --Lakisan97 (разговор) 22:20, 18. мај 2013. (CEST)
Ја користим Кроум и није јако изражена, али примећује се, а у Опери је катастрофа. У IE 10 је веома слично као у Кроуму… ‒ ~~ Stefan ~~ 08:55, 21. мај 2013. (CEST)
Хоће ли се неко позабавити овим проблемом? ‒ ~~ Stefan ~~ 23:38, 25. мај 2013. (CEST)

Pitanje[уреди | уреди извор]

Na novim stranicama se ne vidi ovaj članak koji je započet danas? Da li je to samo kod mene ili je nešto drugo u pitanju?--Soundwaweserb (разговор) 22:49, 24. мај 2013. (CEST)

Вјероватно зато што је чланак започет под другим именом, па онда преименован а првобитни наслов обрисан.--В и к и Р 23:10, 24. мај 2013. (CEST)
Sad sam video da je obrisano, hvala, evo vidiš zašto bi trebao biti admin, tu si kad zatreba Face-grin.svg, ali dobro ako nećeš opet ok.--Soundwaweserb (разговор) 23:16, 24. мај 2013. (CEST)
Мада, можда и није због тога. Показује чланке у преносу, иако су и они прошли кроз исту процедуру (преименовање и брисање преусмјерења).--В и к и Р 23:24, 24. мај 2013. (CEST)

#if функција[уреди | уреди извор]

Ако желим да условим приказивање неког текста у шаблону двају параметара, како то да напишем у коду? Ево примера:

{{#if:шта овде да напишем?|
{{#if:{{{param1|}}}|{{{param1}}} }}
{{#if:{{{param2|}}}|{{{param2}}} }}
}}

Илити на српскоме, коме није јасно: » Ако постоји бар један од param1 и param2 прикажи param1 (ако постоји) и param2 (ако постоји) « Унапред захвалан ‒ ~~ Stefan ~~ 23:38, 25. мај 2013. (CEST)

Srbija[уреди | уреди извор]

Šta se ovo dešava u članku Srbija? Vratio sam izmenu korisnika i sad se ne vidi ko je predsednik vlade? A vidi se predsednik Srbije? Da li to ima veze sa Wikidata ili nekim ažuriranjem, šta je u pitanju?--Soundwaweserb (разговор) 20:57, 27. мај 2013. (CEST)

Ивица је P6, не P46 ‒ ~~ Stefan ~~ 21:23, 27. мај 2013. (CEST)
Hvala, sad je ok.--Soundwaweserb (разговор) 21:26, 27. мај 2013. (CEST)

Слике и њихово складиште[уреди | уреди извор]

Зашто опција "пошаљи фајл" не шаље слику у Викимедију да слика буде доступна свим Википедијама? Зашто постоје те одвојене базе података тј. одвојена складишта слика? Зар овако не би било практичније?--Гибаничар (разговор) 00:29, 28. мај 2013. (CEST)

Зато што би овде првенствено требало слати слике под поштеном употребом (нпр. филмских постера), док би све слободне (које ти усликаш или преузмеш са одговарајућег сајта) требало директно послати на Оставу, односно Комонс или, што би ти рекао, Викимедију. Нарабно, ништа није обавезујуће што се слободних тиче. Ипак, оне под поштеном употребом не могу се слати на Оставу, јер је она искључиво база слободних слика. --Lakisan97 (разговор) 00:38, 28. мај 2013. (CEST)

Višeznačne[уреди | уреди извор]

Sigurno ste primetili šta radim, samo čudi me da mi se niko nije pridružio. Eleim koristim alatku http://toolserver.org/~dispenser/view/Dablinks da rešim problem višeznačnih. Spisak se nalazi ovde. Odabere se backlinks i kopira se URL ili se napise sr:Ime_clanka u ponudjeno polje i pokrene se program. Tulserver izlista sve clanke u kojima je pronasao veze na viseznacne i treba ih otvoriti u novom prozoru. Viseznacne su oznacene crvenom i treba kliknuti da se dobije meni iz koga se bira clanak. Napomene, ako budete radili

 • ako niste sigurni za neku vezu, bolje je preskocite, neko drugi ce srediti
 • ako medju ponudjenim pojmovima nema nicega sto odgovara, onda to treba dopisati u viseznacnu i ponovo otvoriti link
 • ako imate primer [[Velika Britanija|Britanski]] muzej, necete staviti lupam [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Britanski]] muzej, vec [[Britanski muzej]] (posto takav muzej postoji)
 • u clanku gde imate samo viseznacne Vlasi i Rusini, njih mozete prekosciti, to cu ja botom ispraviti.

Sjajni i dobri clanci ne bi smeli da imaju u sebi veze ka viseznacnim. A ostalo, ako nemate pametnija posla.-- Bojan  Razgovor  09:49, 28. мај 2013. (CEST)

Супер алатка! ‒ ~~ Stefan ~~ 18:24, 30. мај 2013. (CEST)

Изабрана слика[уреди | уреди извор]

Шта ће нам Изабрана слика на главној страни кад већ месецима стоји иста слика? --Vlada talk 19:41, 31. мај 2013. (CEST)

Zato sto prvo nismo resili kako cemo ih birati. -- Bojan  Razgovor  08:23, 1. јун 2013. (CEST)


Геџет[уреди | уреди извор]

На којим Википедијама може да се активира геџет GoogleTrans? (осим на српској) --Nova korisnica (разговор) 17:34, 3. јун 2013. (CEST)

Државе[уреди | уреди извор]

Ајме, што Шчечинолог уругли овај, овај и можда и још неки шаблон, мајко моја? Знам да је то стандард, али нисмо ли то већ « прерасли » ? Ово је само корак уназад…

Ево аргументи да вратите: Швајцарска, Кина, Централноафричка Република, а драстично Етиопија и СФРЈ. ‒ ~~ Stefan ~~ 20:43, 3. јун 2013. (CEST)

+ замислите војвођанских 100 језика тако. Хахахха ‒ ~~ Stefan ~~ 20:44, 3. јун 2013. (CEST)

Стварно грозно изгледа, треба вратити измене. Самарџија (разговор) 01:55, 4. јун 2013. (CEST)

Оцене[уреди | уреди извор]

Да ли се оцене ресетују и како се броје? На страници Милош Обреновић - „веродостојно“ 1 оцена и просек 4.1 (што није могуће), исто тако и за „објективно“ (1 оцена - 4.1) и „комплетно“ (1 оцена - 4.3), а код „добро написано“ 100 оцена и просек 4.7. Чудна ситуација. --Ђорђе Стакић (р) 08:37, 6. јун 2013. (CEST)

Kada se oceni, onda se prikaze stvara broj ljudi koji su ocenili. Nego mene brine sto se mesecima ne menjaju clanci ocenjeni u zadnjih 24 sata. Посебно:ArticleFeedback Nonstop stoje Zapadna Evropa i Efekat staklene baste. -- Bojan  Razgovor  08:42, 6. јун 2013. (CEST)

Prijava[уреди | уреди извор]

Bi li neko ispravio silne jezicke greske koje stoje u, po svoj prilici novom, formularu za prijavljivanje? Ovo je KATASTROFA! --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:14, 6. јун 2013. (CEST)  Урађено Исправио сам грешке ажурираће се за 4 до 5 дана --Milicevic01 (разговор) 13:15, 6. јун 2013. (CEST)

Ovo i dalje stoji isto. Kad ce se videti te promene? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 13:00, 10. јун 2013. (CEST)

Не знам, ја сам ти дао оквирно време значи може да буде раније а може и касније то не зависи од мене једно је сигурно ажурираће се једном, кад остаје да се види --Milicevic01 (разговор) 19:11, 10. јун 2013. (CEST)
Evo, danas je promenjeno. Bas im dugo treba. Hvala! --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:27, 12. јун 2013. (CEST)

Тахити[уреди | уреди извор]

Када ставим  Француска Полинезија неће да ми прикаже репрезентацију Тахитија. А када ставим  Француска Полинезија он приказује. Проблем је што је Тахити највеће острво у Француској Полинезији. Е сад пошто Француска полинезија нема репрезентацију већ Тахити учествује молим да неко среди то, јер Тахити учествује на Купу конфедерација у фудбалу 2013. Ако је неко разумео шта сам објашњавао Face-smile.svg--Марко Станојевић (разговор) 18:02, 6. јун 2013. (CEST)

То је зато што немамо страницу под називом Шаблон:Подаци о застави Тахити. --Lakisan97 (разговор) 15:27, 7. јун 2013. (CEST)
Може ли неко да уради ту страницу?--Марко Станојевић (разговор) 16:08, 7. јун 2013. (CEST)

Шаблон:Без инлајн референци[уреди | уреди извор]

Кратко питање: за шта служи онај део за пречицу у коду овог шаблона? Насумичним кликањем, нисам нашао ниједан чланак који то и користи… Тај део је разлог зашто тај шаблон нема доњу линију, па питам да ли то заиста има сврху. ‒ ~~ Stefan ~~ 21:23, 10. јун 2013. (CEST)

 Урађено, извинте на сметњи (и даље стоји питање за шта је то потребно, тј. чему служи). ‒ ~~ Stefan ~~ 21:26, 10. јун 2013. (CEST)

Ja te baš ne razumem, ali da je taj šablon uključen u članke, i te kako je uključen. Vidi ovde. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:29, 12. јун 2013. (CEST)

Pogrešno si razumela. Pogledaj u kodu. Videćeš da je Šablon:Prečica uključen u taj šablon. Ali nema veze, ionako je rešeno.‒ ~~ Stefan ~~ 12:37, 12. јун 2013. (CEST)
Имаш право, ништа не разумем. Какав је уопште то шаблон кад на њему нема ништа? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:40, 12. јун 2013. (CEST)

Suvišno upisivanje/kliktanje[уреди | уреди извор]

Dakle, kad nisam ulogovan, a želim da u članak unesem novi link koji je ka Jutjubu ili nečemu sličnom, ja moram da:

 1. kliknem na Sačuvaj,
 2. upišem Captcha,
 3. potvrdim da sigurno, sasvim stopostotno želim da unesem link koji je ka Jutjubu (jer na Jutjubu može biti kradenih stvari),
 4. ponovo upišem novi Captcha.

Suvišno. --Matija 17:09, 12. јун 2013. (CEST)

Можда ипак није.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:56, 12. јун 2013. (CEST)

За Википедије са патролирањем и не бих рекао да је потребно (кад смо већ код тога, да ли је „википедија“ у међувремену постала заједничка именица?). --Lakisan97 (разговор) 22:01, 12. јун 2013. (CEST)

Крста Смиљанић[уреди | уреди извор]

слика у шаблону нема висину сразмерну ширини, како да се то среди? --Ђорђе Стакић (р) 20:37, 12. јун 2013. (CEST)

Сређено --Mstudiodf (разговор) 20:38, 12. јун 2013. (CEST)
Браво :) --Ђорђе Стакић (р) 20:40, 12. јун 2013. (CEST)

Два питања[уреди | уреди извор]

Прво, како се беше пише {{PAGENAME}}, ако желим да занемарим тест у загради? Поједностављено, којим шаблоном уносим текст Стоја у чланак Стоја (порнографска глумица)? Друго, зашто се у претрази речи оружија налазе чланци оружје и ватрено оружје? Унапред хвала на одговорима, посебно за друго питање. --Lakisan97 (разговор) 14:46, 15. јун 2013. (CEST)

Знате ли макар где другде да се обратим за друго питање? --Lakisan97 (разговор) 17:03, 19. јун 2013. (CEST)

Mislim da tako nesto ne postoji http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words#Variables -- Bojan  Razgovor  20:16, 19. јун 2013. (CEST)

Направио сам шаблон {{БезЗаграде}}. Ако хоћеш да добијеш назив чланка без заграде, у самом чланку куцај {{БезЗаграде|{{СТРАНИЦА}}}}. --Ф± 23:10, 19. јун 2013. (CEST)
Хвала, успело је. Требало ми је за ово. Без тога, као наслов у инфокутији је стајало Стоја (порнографска глумица) уместо да буде само Стоја, али сада је како треба. За Бојана, не знам зашто сам био уверен да је ово постојало и раније. --Lakisan97 (разговор) 01:35, 20. јун 2013. (CEST)

Ехо, ехо, ехо[уреди | уреди извор]

Шта мислите о томе да се инсталира ехо проширење? Инсталирана је на en.wiki и управља свим вашим обавештењима. То је она 0 на поред ваше кор. имена, на ен.њики, ако не знате шта је ово. Овде све можете видети.  ~~ Stefan ~~ 18:47, 21. јун 2013. (CEST)

Medjuviki veze[уреди | уреди извор]

Данас сам први пут унела међувики везу по овом новом систему. Појавио ми се прозор у ком између осталог пише:

 • Молимо обратите пажњу да може потрајати и неколико минута пре него што промене постану видљиве на свим викијима.

Prevod ne valja. Zapravo, prevod jeste dobar, ali recenica na srpskom ne zvuci uopste prirodno. Ko zna gde se to ispravlja, bilo bi dobro da ispravi u:

 • Имајте на уму да промене највероватније неће бити одмах видљиве на свим викијима, него ће бити потребно сачекати неколико минута.

Или нешто слично, само не ова реченица, јер је ужасно крута и неприродна, и на километар се види да је невешт/буквалан превод са енглеског. Такође има и дугме на ком се позива да се "затвори дијалог", кад се заправо ради о поруци која је отворена. Дакле, и ту би боље било написати "Затворите поруку и..." (не сећам се више шта тачно следи након тога, али није ни битно). --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:57, 23. јун 2013. (CEST)


Зашто ту може „ће бити“, а овде не може „треба бити“? --Lakisan97 (разговор) 00:45, 24. јун 2013. (CEST)

Искрено, ја увек говорим у инфинитиву (кад је то могуће), али твој пример је… па, не знам, али одвратно звучи Имајте на уму да промене највероватније неће да буду одмах видљиве на свим викијима, него ће да буде потребно да се сачека неколико минута. :D  ~~ Stefan ~~ 10:04, 24. јун 2013. (CEST)

Поруке ти се поправљају на транслејтвикију пријави се (имаш налог колико сам ја видео), убаци у претраживач део поруке коју хоћеш да поправиш и оно ће ти пронаћи страницу са том поруком и исправи је. пример --Milicevic01 (разговор) 01:40, 24. јун 2013. (CEST)

Hvala, Milicevic01. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:52, 24. јун 2013. (CEST)
Ne razumem kako ono tamo funkcioniše. Kad kliknem na link koji si dao, pojavljuje mi se španski i ne umem da odem na srpski. Kad ubacim rečenicu koju hoću da popravim u pretraživač, nema rezultata. Molim te popravi ili mi daj direktni link za srpski, jer nemam živaca ni vremena da lupam glavu kako se tamo radi. Mnogo je konfuzan sajt. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:00, 24. јун 2013. (CEST)
Evo sad pokušavam da promenim lozinku, i ne valja mu lozinka koju su mi oni poslali. Počinjem da se opasno nerviram, ako hoćeš, popravi, ako nećeš, ja tu ništa ne mogu. Sajt je totalno glup. Čak ni jezik ne mogu da promenim!!!Шаблон:Ljut--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:08, 24. јун 2013. (CEST)
Језик мењаш као и на википедији значи Special:Preferences и изабери sr-EC, поруку неможеш да нађеш зато што је Стефан већ изменио, директан линк на поруку --Milicevic01 (разговор) 16:22, 24. јун 2013. (CEST)
A kako molim te da se ulogujem, kad im ne valja lozinka koju su mi oni poslali? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:26, 24. јун 2013. (CEST)
Konacno sam uspela da se ulogujem. Zbog cega je tamo sve tako komplikovano??? Tastaturu moram menjati u padajucem meniju a ne na svom kompjuteru, sifra mora biti duza od 4 znaka, jezik se menja boga pitaj gde... Svaka vama cast kako imate uopste zivaca da tamo radite. :D --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:30, 24. јун 2013. (CEST)
Имаш опцију да ти се искључи аутоматска тастатура. Када куцаш нешто, појави ти се доле десно у куцалишту иконица тастатуре где кажеш Користи изворну тастатуру. Језик се мења поред корисничког имена тамо где пише лово А и а хираганом и пише english или шта год ти већ пише. Надам се да сам ти бар мало помогао  ~~ Stefan ~~ 21:17, 24. јун 2013. (CEST)
Neka, ne mogu da se bakćem s tim, nemam vremena. Lakše mi je da tebe eto, cimnem ili da napišem ovde na Trgu kad naiđem na nešto što bi trebalo da se promeni... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:18, 25. јун 2013. (CEST)

Žuta traka[уреди | уреди извор]

Ima jedna greška u žutoj traci koja obaveštava o novim porukama na szr. U zagradi piše novu izmenu, a treba da piše nova izmena. Bi li to neko ko zna gde se to popravlja, popravio? Hvala. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:59, 2. јул 2013. (CEST)

Требало би да је сад исправљено. --Ф± 08:02, 3. јул 2013. (CEST)
Ok, hvala. Obratiću pažnju sledeći put kad se pojavi. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:46, 3. јул 2013. (CEST)
Заправо, у загради пише "последњу измену" уместо "последња измена". Исправих то сада. --Ф± 21:18, 3. јул 2013. (CEST)
Da, da. Sori, ja sam vodila računa o padežu, pa mi se omakla skroz pogrešna reč. Super, hvala. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:40, 3. јул 2013. (CEST)

Аутобот и извори[уреди | уреди извор]

Зашто Аутобот претумбава наслов и шаблон Извори изнад наслова Види још, када треба баш обрнуто? На основу чега се крши смјерница о распореду одјељака? Стално се то дешава на безброј чланака, а без икаквог објашњења и оправданости. --Жељко Тодоровић (разговор) 02:10, 7. јул 2013. (CEST) с. р.

Ја сам то некад питао и добио овај одговор --Mstudiodf (разговор) 02:35, 7. јул 2013. (CEST)

Одјељак Види још иде испред одјељка Извори и Спољашње везе и то је смјернично правило. Што значи да је претпоставка у сваком моменту да тако треба бити, а онај ко жели другачије треба да доказује своју мисао. Стога, онај ко жели, овдје БокицаК, својим ботом да мијења распоред треба да обори претпоставку тј. да да неки оправдани разлог зашто би негдје требало другачије. А ако мисли да свугдје треба другачије, онда је ваљда ред да покрене измјене смјернице, а не да прикривено користи бот од кога су слабији обични корисници. --Жељко Тодоровић (разговор) 02:59, 7. јул 2013. (CEST) с. р.

Мени је логично да иде прво Види још па Извори и Спољашње везе јер су под одељком Види још чланци који се налазе на вики а Извори и Спољашње везе су нешто друго али добро важно да је све ту :)--Mstudiodf (разговор) 03:21, 7. јул 2013. (CEST)

Koja smernica? -- Bojan  Razgovor  04:19, 7. јул 2013. (CEST)

Нашао сам. Заборавио сам на то. П.С. Немојте ме звати Бокица нити БокицаК, већ Бојан. -- Bojan  Razgovor  05:45, 7. јул 2013. (CEST)

Ja bih skrenula pažnju da se linkovi koji su pod naslovom Izvori ne premeštaju pod naslov Spoljašnje veze. Videla sam da to Autobot ima običaj da radi, kao i ti, Bokice. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:08, 7. јул 2013. (CEST)

За више информација погледајте...[уреди | уреди извор]

Може неко да избаци овај буквалан превод са енглеског „за више информација погледајте“ и замени га нечим што је ближе нашем језику и што је заступљено у књигама као нпр. „општирније о томе“, или „више о томе видите/погледајте“?--Нимча (разговор) 20:16, 10. јул 2013. (CEST)

Њикидата[уреди | уреди извор]

Јел има још неко осим мене да има проблема са додавањем интервики повезница на дати? Мени стално очитава грешку --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:55, 12. јул 2013. (CEST)

Патролирање[уреди | уреди извор]

Због чега патролирање не ради у потпуности? Код неких страница, иако стоји да су непатролиране, немогуће их је патролирати јер немаш како. Нигдје се ништа не појављује, иако су непатролиране. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:09, 12. јул 2013. (CEST) с. р.

Вероватно нешто прчкају по серверу, ја нисам мога да идем на википодатке, а на неким чланцима није приказивало положај на карти преко координата --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 17:10, 12. јул 2013. (CEST)

Проблем[уреди | уреди извор]

Зашто мени не ради геџет EditTop? Мислим, нема оног [уреди] на врху страница.--Nova korisnica (разговор) 12:38, 14. јул 2013. (CEST)

Svi gedzeti su nestali iz podesavanja. Ima li to veze sa VisualEditorom? -- Bojan  Razgovor  14:31, 14. јул 2013. (CEST)

Опет нешто пртљају поцркали дабогда хехе --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:50, 14. јул 2013. (CEST)

Узгред која је поента VisualEditorа? --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:57, 14. јул 2013. (CEST)

Ма уређивање као у Ворду. Ја сам то одмах искључио на енглеској. -- Bojan  Razgovor  14:58, 14. јул 2013. (CEST)

Пих, то мало олакшава уређивање новајлијама, али мислим да је скроз непотребна алатка. Узгред искључио бих га и ја кад би могао да га нађем јер нема геџета ни на једном пројекту --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 15:01, 14. јул 2013. (CEST)

Шаблони репрезентација[уреди | уреди извор]

Може ли неко да исправи ове шаблоне кошаркашких репрезентација, јер се код Совјетског Савеза ставља пун назив а нема потребе за тим већ само Совјетски Савез, ружно изгледа у чланцима, док се код Југославије ставља веза као пуном називу државе а требало би само Кошаркашка репрезентација Југославије као што је и назив чланка. Такође кад ставим ВБ ставља Уједињено Краљевство, а они у кошарци увек наступају под именом Велика Британија, тако да и то треба исправити.--Марко235 (razgovor) 13:39, 16. јул 2013. (CEST)

Za SSSR

{{рпк|СССР|name=СССР}}
{{рпкж|СССР|name=СССР}}

-- Bojan  Razgovor  13:55, 16. јул 2013. (CEST)

Знам ја да могу то да додам и средим шта ће се приказивати у чланку, али и даље је боље да то неко исправи јер је скроз непотребно.--Марко235 (razgovor) 14:13, 16. јул 2013. (CEST)

Узгред јел ово name у шаблону може да се пребаци у име, пошто је мало напорно стално пребацивати тастатуру са ћирилице на латиницу зарад једне речи --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 14:26, 16. јул 2013. (CEST)

Па и за витичасте и угласте заграде као и за усправне црте мораш да мењаш тастатуру. Самарџија (разговор) 22:17, 16. јул 2013. (CEST)
Не обавезно :) --Ф± 23:28, 16. јул 2013. (CEST)

Наравно да не мораш, имаш их у радном простору. Реално мало је блесаво да имамо шаблоне који су пола на српском пола на енглеском. Зашто рецимо шаблон location map није нормално "позициона карта" --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 23:40, 16. јул 2013. (CEST)

ФК Партизан[уреди | уреди извор]

Могу ли да се среде ови дресови у чланку ФК Партизан, пошто се нешто пореметило?--Марко235 (razgovor) 10:55, 17. јул 2013. (CEST)

Ознаке[уреди | уреди извор]

Јавило ми је Tag: Ознака: додавање потенцијално проблематичних линкова. Прва реч је вишак, тј., требало би да је само Ознака: додавање потенцијално проблематичних линкова. --Lakisan97 (разговор) 01:51, 21. јул 2013. (CEST)

Android App za Vikipediju na srpskom[уреди | уреди извор]

Postoji li to? Vidim da ima za englesku, ali nisam uspela da nadjem za srpsku... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:37, 21. јул 2013. (CEST)

Ја сам добио мејл да се ради на тој апликацији за Андроид. Два Израелца чини ми се... Преводе наравно треба да допринесе свака заједница. Тамо на транслитератору највјероватније. --Славен Косановић {разговор} 22:54, 21. јул 2013. (CEST)

Где си комшо, лонг тајм ноу си... Где то? Ко то ради? Па већ постоји апликација за енглеску википедију. Шта треба да се преводи? Мени је глупо што апликација нема међујезичке везе. Само се може гледати енглеска и ниједна друга. Па зар је то толико тешко да се направи? Зар то не могу направити наши информатичари? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:03, 21. јул 2013. (CEST)

Иначе мени ова одавно ради посао. Само треба подесити у конфигурацији да је главна Вики српска, а може се преко менија одабрати читање сваког чланка на било ком другом језику (види шесту сличицу). Е, сад. Интерфејс је претпостављам на оном језику на ком је подешен оперативни систем смартфона. Нисам провјеравао, само претпостављам. Гдје сам... Нашао сам друге хобије. Путовање, сликање четкицом и кистом а богами и прстима, итд... Face-grin.svg Рачунари, интернет и разнородне друштвене комуникације су ми преко главе. --Славен Косановић {разговор} 23:06, 21. јул 2013. (CEST)

Што се тиче прављења нове... Па може се, само која је поента имајући у виду да ова већ ради посао. Осим тога прављење апликација за Андроид није тривијално, иако можда тако изгледа, из ког разлога постоје гомиле њих у гугл плеју које не раде или раде половично, будући да сваки произбвођач смартфона модификује код гугловог андроида за звој уређај што чини програмирање апликација да функционшу на свим андроид уређајима (или барем на већини) прилично сложеним задатком. --Славен Косановић {разговор} 23:19, 21. јул 2013. (CEST)

Vizuelni Editor[уреди | уреди извор]

Poštovani urednici srpske Wikipedije, pozdravljam vas od strane Wikimedia Fondacije. Kao što su neki od vas već upoznati, novi Vizuelni Editor (VE) uskoro stiže na sve Wikipedije. Što se tiče sr.Wikipedije, trenutni datum za pokretanje korišćenja ovog alata je sredina avgusta. Novi editor biće ponuđen uporedo sa starim intefjesom za uređivanje stranica.

Ukoliko želite da isprobate novi editor pre pomenutog roka, otvorite "Podešavanja", "Uređivanje" i "Enable VisualEditor" na dnu stranice. Sačuvajte vaša podešavanja i VE će vam biti dostupan. Ono što tražimo su problemi kao i ideje za unapređivanje. Molim vas da ostavite vaše utiske na moju korisničku stranu posvećenu razgovorima sa drugim korisnicima ili na stranicu MediaWiki ovde. Mi takođe tražimo volontere za prevođenje VE dokumenata, pa ukoliko želite da nam pomognete, posetite ovu stranu. Hvala vam. Srdačan pozdrav. PEarley (WMF) (разговор) 01:32, 30. јул 2013. (CEST)

Визуелни едитор ће у сваком случају добро доћи корисницима који тек почињу са уређивањем википедије и надам се да ће VE привући доста нових корисника, јер сви знају да су нам преко потребни. Нови начин уређивања уз помоћ визуелног едитора није лоша идеја, премда је мени некако лакши стари начин уређивања. --Strower 16:05, 30. јул 2013. (CEST)

Људи моји[уреди | уреди извор]

И више је него јасно да овде треба бар још два администратора. Слабо се бришу слике (ја сам једну обележио за брзо брисање, а обрисана је тек после неколико дана) а Марко235 је још пре 20 дана питао нешто за чланак ФК партизан и још му нико није одговорио. Ево сада молим ако се неко разуме у технику да среди дресове у чланку ФК Партизан. И дајте изаберите бар још једног админа који ће нешто да ради. Колико сам ја приметио овде је активан само један админ, Dcirovic.--Марко Станојевић (разговор) 13:26, 5. август 2013. (CEST)

Svi su toga svjesni, ali ne možemo nikoga natjerati da postane administrator. Ima još ljudi koji su poprilično aktivni, ali pitanje je da li bi oni htjeli da dobiju ta prava.-- Марко Dic,amice! 14:40, 5. август 2013. (CEST)

Само једно питање — зашто мислиш да администратори могу да реше проблем око чланка који је техничке природе? Они су заправо обични корисници са посебним правима (уређивање порука, закључавање, брисање, блокирање) и није нужно да се разумеју у технику. Неке слике вероватно не бришу, јер, уколико се не варам, оне се по брисању не могу вратити, а дешава се да се номинују и неке од пре доста година, а веома корисне. Ево, већ недељу дана стоји фотка Датотека:Lenin dushanbe.jpg из новембра 2006. и нико ништа — нити брише, нити одбија. Међутим, понекад стварно закажу. Тако имамо откривен ЈМБГ господина Раденка Вишњића и још велики број веома личних информација, неоткривену мистерију шта фали речи с-у-р-а-т (да нисам искусан корисник, због овог инцидента са филтером бисмо имали један чланак мање) и скорашње измене са непостојећим међујезичким повезницама (све најскорији неразрешени случајеви са ВП:АТ). Али, наравно, све је на добровољној бази, па ко воли нека изволи. --Lakisan97 (разговор) 15:17, 5. август 2013. (CEST)

Друго значење[уреди | уреди извор]

Не сећам се шта је на крају било са овим шаблонима, али, уколико није нађено решење за непожељно увлачење првог пасуса, могу рећи да сам га нашао. Битно је да сличица буде 19 пиксела, не већа. Уколико је неко већ нашао и обзнанио негде, ја се извињавам. Ако није, рекох, да објавим ако некад касније затреба. --Lakisan97 (разговор) 02:15, 7. август 2013. (CEST)

Аха, јесте нађено, али није примењено на све шаблоне. --Lakisan97 (разговор) 02:17, 7. август 2013. (CEST)

Глумци[уреди | уреди извор]

Молим вас, ко зна, поправите шаблонске грешке у следећим чланцима: Мелани Лоран, Блејк Лајвли, Џејн Беркин, Чарли Шлатер и Лоренс Фишберн. --Lakisan97 (разговор) 23:25, 7. август 2013. (CEST)

 Урађено. Хвала, Саунде. --Lakisan97 (разговор) 00:36, 8. август 2013. (CEST)

Сива боја[уреди | уреди извор]

Да ли би неко могао да поправи тј. да врати шаблон за медаље какав је био до недавно у инфокутијама за пливаче? Треба уклонити сиву боју и вратити белу јер ово грозно изгледа. Пример. Хвала. Самарџија (разговор) 00:27, 10. август 2013. (CEST)

 Урађено. Проблем је настао након једне моје измене на неком другом шаблону. Међутим, онда се вратио други проблем који је та измена поправила. Пример је Жуејпинг Жен са веома инетересантном првом реченицом. Веома је ружно и нелогично како изгледа, па би било лепо када би неко умео да поправи. --Lakisan97 (разговор) 00:37, 10. август 2013. (CEST)
Хм, решење је крајње једноставно. Ако се у неком чланку јави које „|}“ вишка (пример Бланке Влашић) довољно је избрисати шаблон {{медаља крај}} и решено је. --Lakisan97 (разговор) 15:38, 10. август 2013. (CEST)

Фудбалска репрезентација Сједињених Америчких Држава[уреди | уреди извор]

Bilo bi dobro da neko pogleda ovaj članak, pogotovo prvu rečenicu, iako su odvojene reči kad želiš urediti stranicu, ipak na samoj stranici su reči i dalje spojene. Recimo, fudbalskitim, spojeno? Ili je to samo kod mene?--Soundwaweserb (разговор) 20:09, 13. август 2013. (CEST)

Без [[]] је све у реду, али са њима је спојено и код мене...--Strower 20:16, 13. август 2013. (CEST)
Pokušao sam bez [[]] i reč fudbalski tim jeste odvojeno, međutim dve reči opet nisu je i na, probaj i videćeš, sve je to ta prva rečenica.--Soundwaweserb (разговор) 20:23, 13. август 2013. (CEST)


Moram priznati da se prvi put susrećem sa ovakvim problemom, nešto tu drugo nije u redu. Uklonio sam boldovane reči sa početka članka i [[]] pa sad nema spojenih? Čudno.--Soundwaweserb (разговор) 20:43, 13. август 2013. (CEST)

Проблем прави овај део кутијце са учешћем на Светским првенствима. Тако је у чланцима о свим фудбалским репрезентацијама које имају овај део.--Walker (разговор) 21:19, 13. август 2013. (CEST)

Проблем[уреди | уреди извор]

Неколико пута ми се појављује: Жао нам је! Нисмо могли да обрадимо вашу измену због губитка података сеансе. Молимо покушајте касније. Уколико и даље не ради, покушајте да се одјавите и поново пријавите. ово ми се никад до данас није догађало, у чему је проблем? --Mstudiodf (разговор) 01:15, 18. август 2013. (CEST)

Мени се на чика Експлореру то десило макар десет пута за ових годину колико сам ту. Проблем је што сервер није могао да обради твоју измену, јер је због нечег изгубљена сеанса (како и пише у поруци). Можда си на неком чланку радио веома дуго, па те је Википедија „заборавила“. Можда је просто сервер у том моменту заказао (данас су се могле приметити оне поруке да се можда не могу видети измене скорије од петнаест минута). У сваком случају није до тебе, а подаци се не губе. Пробај да поново кликнеш „сачувај страницу“. Ако опет неће, копирај текст на рачунар и врати се касније. Најбоље је то што касније подразумева период од пет минута највише, па ситуација није партибрејкер. --Lakisan97 (разговор) 02:17, 18. август 2013. (CEST)
Вероватно је сервер заказао, јер нисам дуже радио на чланку, него иначе. Данас сам написао чланак и једно десетак минута нисам могао да га сачувам такође сам и слику једва послао, затим сам уређивао неколико чланака без проблема а онда почело опет на скоро сваку измену... Ваљда ће бити ОК... Хвала што си ми одговорио... --Mstudiodf (разговор) 02:47, 18. август 2013. (CEST)

Мареометар[уреди | уреди извор]

Написана су чланци "Мареометар" и "Мареграф" о справи за мјерење промјена нивоа мора! Оба назива ове справе су аутентична и актуелна. Ако нису оба у Википедији, већ само Мареометар као послије најновије промјене, онда онај који тражи важећи наслов Мареграф, не може га наћи, а то није уреду!Значи мора постојати и један и други наслов истовремено! А да ово није моја измишљотина говори и М. Вујаклија, јер и једном и другом наслову даје мјесто у свом "Речнику"! (погледајте и још неке енциклопедије). Овдје "Преусмерење" није ваљано. Молим да се врати чланак "Мареграф" --milica 20:43, 20. август 2013. (CEST)

Желиш да имамо два чланка о истој теми и са идентичним садржајем?--В и к и Р 20:50, 20. август 2013. (CEST)
Наравно. Овдје је то неопходно!Једино на овај начин моћи ће се пронаћи и Мареометар а и Мареграф, јер су и аутентични и акутелни! (По потреби корисника). Ово је старије од замјерке наведеног дуплирања текста. (Ако се у ово упушта писана енциклопедија, која има много више проблема и са простором, онда наша Вики ничим није угрожена) .Молим да се врати чланак "Мареграф". (Искључиво прагматичан разлог).

--109.93.247.74 (разговор) 21:16, 20. август 2013. (CEST) Вики, Ваша је примједба умјесна. Преусмјерење "Мареграф" на "мареометар" је сасвим ОК. Извините!!! --milica 21:33, 20. август 2013. (CEST)

FK Fjorentina[уреди | уреди извор]

Kako da prebacim šablon koji je ćirilični na latinicu, da mi se u ćlanku ne bi mešala pisma? --Mitar Sorajic (разговор) 23:27, 26. август 2013. (CEST)

Направиш нови истог садржаја само у другом писму. Дакле, постоји {{фт почетак}} садржаја:
{| border="0" 
|-
|bgcolor="#FFFFFF" valign="top" width="48%"|
{| border="0" cellspacing="0" cellpadding="2"
|- bgcolor=AAD0FF
!width=1%|Бр.
!width=1%|
!width=1%|Позиција
!width=75%|Играч<noinclude>
|}
|}


----
</noinclude>

Ти мораш да направиш латинички, рецимо {{ft početak-lat}} садржаја:
{| border="0" 
|-
|bgcolor="#FFFFFF" valign="top" width="48%"|
{| border="0" cellspacing="0" cellpadding="2"
|- bgcolor=AAD0FF
!width=1%|Br.
!width=1%|
!width=1%|Pozicija
!width=75%|Igrač<noinclude>
|}
|}


----
</noinclude>
Исто мораш учинити и за {{ф играч}}, {{фт средина}} и ових пет. Ако и даље не знаш шта треба да се уради, сачекај неког да то среди уместо тебе. --Lakisan97 (разговор) 23:38, 26. август 2013. (CEST)