Википедија:Уживо/недеља, 11. март 2007.

С Википедије, слободне енциклопедије
Оволика концентрација шећера никако не ваља... чак ни за Википедијанце

Како статистике кажу, ово је, на неки начин, стото окупљање које укључује Википедијанце из ових крајева. На састанку је присуствовало десет особа: ја, Ацо (који је дошао неколико минута после мене), Никола, Фића (који донесе флашу Кокаколе и сијасет пластичних чаша), Гор²ан (који донесе две флаше Кокаколе и још чаша), Кале (који донесе флашу Пепси лајта), Нена, Горан (који иако има испит у понедељак, има времена за дружење са "колегама"), Драган (који донесе неки Свислајон оранџ сокић) и Милош (који нам се придружио доста касно; види доле).

Филипов ранац, Горан, Ацо, Нена, Горран, Драган, Фића (CW)

Данас смо имали брдо тема у нашим разговорима... од CC лиценци, преко масовних уноса, до абакуса. Прво је било речи о Кријејтив комонс Creative Commons лиценцама и нашој завршеној локализацији за њих (захваљујући Нени), као и о повезаним темама (разна разјашњења, будући сајт, тренутна мејлинг листа, да ли локализовати име (?) и сл...). Споменули смо Верлора и његова скорашња вандалисања, затим потенцијалне будуће масовне уносе на Викизворнику (РСР & ОП), ботове, Слободну културу (и њену неактивност у последње време), принчеве (тему назвах Notability & nobility). Е сад, невезано за Викимедију и њене пројекте, причали смо о форумима, математици, хемији, аутомобилима (и погонима истих), правном факултету, крагујевачкој фарси итд.

Драган, Фића, Кале, Горан, Ацо (→)

Онда смо се ми са једне стране стола вратили на Вики(допуните сами) теме (док су са друге стране углавном Горран, Никола и Нена расправљали о неким стварима правне природе; о чему тачно - немам информацију): Горан нам је предочио проблем (који није нарочито нов) повећања броја чланака. Драган је ту имао највише предлога (и бележио их је у свој тефтер): анимација људи (корисника) методама као што је својевремено функционисао (додуше, кратко време) ЈЧД, затим анимација студената (предавања на ЕТФ и другим факултетима)... Наравно, као и увек, било је доста дигресија као што је WWII, годишњице у марту (смрт ex-премијера, годишњица почетка бомбардовања, годишњица обарања авиона F-117), Золтан Дани, као и уопште бомбардовање из 1999. године. Даље, причали смо о деловима чланака познатијим као Trivia (и о томе шта треба ту да се нађе, а шта не), затим о политици енглеске Википедије о чланцима о живим особама (и њеној могућој примени код нас), масовном уносу српских (а, што да не и осталих :) ) села (прича се свела на статистике[1] и о томе како не треба правити чланке са подацима без разлике), коси (на глави), релевантности код вишезначних одредница, жељеној (?) тоталној географској покривености Википедије...

Горанова рука, Ацо, Никола, Нена, Горран, Драган и Фићина глава (→)

Милош нам се јавио да ће да касни пола сата (ја сам то протумачио као да је рекао "сат и по"; не лези враже, дошао је после мало јаче од сат и по), а требало је са њим да дође извесни Пољак (који нам се, ето ти сад, учланио у Викимедију) који ваљда учи српски језик овде у Београду.

Причали смо и о кошави (modus operandi-ју и етимологији речи), а онда смо мало пљували по Правопису (Словенк(ињ)а, СИ јединице), надовезујући се на пљување са Википедије, где је такође познато да не волемо дотични. Разговарали смо онда о језицима, писмима (и њиховим заступљеностима у интернет адресама), абакусима, другим рачунаљкама и Бебиџовим нацртима за рачунар, тернарном бројном систему, енкрипцији, "кибернетици", историји компјутерског хардвера (посебно (микро)чипова) и факултетима (и о томе да ако се нешто с*ебе на хемијском и/или ЕТФ, оде пола БУ). Милош нам је рекао како би било веома корисно кад се БОИ и НТГ не би односили на Викикњиге, а Горан нам је предочио чари нове екстензије за МедијаВики софтвер: ImageMap. Тада је друштванце почело да се расипа... Прво је отишао Драган, а после десетак минута је одлучио да оде и Кале, а онда сам устао и ја, па смо дошли до закључка да је најбоље да завршимо овај састанак. Дали смо пар закључака (у смислу шта треба да урадим кад дођем кући), а док смо излазили низ степенице и излазили из ДОБ, Никола ме је питао нешто везано за OTRS. И тако је протекао овај (несуђени) јубиларни састанак. Ако сам нешто изоставио, молим колеге да ме допуне. --Φ ί λ ι π π ο ς | 01:57, 12. март 2007. (CET)[одговори]

Прозивке и остали масовни уноси[уреди | уреди извор]

Филип је (политички коректно, али ПОВ) изоставио историјски контекст Горанове приче. Горан је поставио питање зашто нам се не увећава дневна количина нових чланака иако је број нових корисника у експоненцијалном порасту. Том приликом смо приметили значајно већи број корисника у односу на ово доба прошле године али исти број активних корисника, што значи да се известан број корисника пасивизирао, нестао или на неки други начин утишао на пројекту. Кад смо разрадили тај део приче, Горан је почео редом да прозива све за столом "Зашто ти не пишеш више нове чланаке?" па смо се сви нешто оправдавали, мада је преовладао осећај да је Горан поносан на своје нове математичке чланке па му га даје по его билдовању. Том приликом смо позитивно реаговали на његове математичке чланке, али прилично ладњикаво на његову прозивку.

Море, повучеш ме за его :D -- Обрадовић Горан (разговор) 00:46, 16. март 2007. (CET)[одговори]

Присетили смо се и акције ЈЧД чији ефекти су постојали, али су кратко трајали. Ја сам тада додао да је изостала наша посета факултетима и са Филипом направио начелни договор да ће се на ЕТФ ускоро појавити некаква врста позива прикључењу Википедији али кроз врсту позива на специфичан пројекат (ово остаје да разрадимо).

Од дигресија, мени је занимљиво оно да 27. марта упаднемо у хотел Бристол када се скупља она екипа што је оборила Ф117 па да усликамо Данија тамо, а посебно торту у облику Ф117! -- JustUser  JustTalk 16:54, 13. март 2007. (CET)[одговори]

Референце или "како ми се није свидело да отварам заграде у оквиру већ отворених заграда"[уреди | уреди извор]

  1. ^ Драган је овде описао зашто не воли "Цијин Фактбук"