Пређи на садржај

Војна академија

С Википедије, слободне енциклопедије

Војна академија је образовно-научна високошколска установа намењена школовању официра, подофицира, војника и осталих припадника у систаму одбране за службу у војсци, који на војној академији стечу високо образовање. Осим дипломских, постдипломских и осталих специјалистичких студија такве институције проводе и различите научно-истраживачке делатности из подручја војних наука.

У појединим државама (као што су: Аргентина, Русија, САД, Украјина) постоје војне академије по видовима војске (пешадија, војно ваздухопловство, морнарица).

Историја

[уреди | уреди извор]

Академије су се почеле оснивати у 18. веку. На њима су се обучавали будући официри специјализанти (артиљерија, инжењерија, логистика итд). Најстарија активна војна академија је данска краљевска поморска академија основана 1701. године.[1] Најпрестижнија војна академија је Војна академија Оружаних снага САД (популарно Вест Појнт). Она је основана 16. марта 1802. године.[2].

У Србији прва висока школа се основала децембра 1837. године, међутим она је затворена само 6 месеци касније. Коначно, 18. марта 1850. године кнез Александар Карађорђевић је одобрио оснивање Артиљеријске школе. Артиљеријска школа је прерасла у Војну академију 1880. године, тачније 30. јануара, кад је кнез Милан Обреновић потврдио закон о устројству Војне академије.[3] За више информација погледати страницу Војна академија Универзитета одбране у Београду. У Србији такође постоји Војномедицинска академија основана 2. марта 1844. године. Првобитна намена је болница за војнике. Од 1. јануара 2008. године, се на ВМА лече особе цивили.[4] Такође ту је и медицински факултет који уједињује војни позив и медицину. На том факултету се могу усавршавати домаћа и страна цивилна и војна лица.

  1. ^ Краљевска поморска академија [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (2. октобар 2019)
  2. ^ Вест појт[2]
  3. ^ Војна академија, историјат [3] Архивирано на сајту Wayback Machine (25. август 2019)
  4. ^ Новински чланак [4]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]