Демогеографија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Географија становништва)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Демогеографија (популациона географија или географија становништва) је географска дисциплина, део друштвене географије, која се бави проучавањем просторне карактеристике стања и кретања становништва. Разлика између демографије и демогеографије огледа се у томе што је прва наука о становништву, а друга је наука о просторном размештају становништва.

Задатак демогеографије[уреди | уреди извор]

Основни задаци науке су издвајање популационо-географских регија, тј. простора са истим или сличним размештајем, структурама и кретањем становништва, даље, одређивање доприноса појединих фактора, који су ту разноликост условили и одређивање битних карактеристика сваке од издвојених регија у односу на све остале регије. Демогеографија у ужем смислу посебну пажњу поклања бројном кретању становништва, природном прираштају и миграционим процесима.

Методе[уреди | уреди извор]

Демогеографија користи неколико метода:

Веза са другим наукама[уреди | уреди извор]

Становништво је комплексан предмет проучавања, који осим просторне разноликости има и друге особине, којима се баве друге науке: демографија, социологија, урбанизам, етнологија, историја, економија и др. Дакле, у основи њихових проучавања је становништво, али са различитих тачака гледишта.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд