Гоблини (група)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гоблини
EXIT 2012 Goblini.jpg
Гоблини 2012.године Егзит фестивал
Основне информације
Активни период1992—2001.
2010. - данас
Жанр(ови)панк рок, панк
Издавачке кућеMyusic YUser, Metropolis Records, Mortal Kombat, Hi-Fi Centar, Kulturni Centar Šabac, Multimedia Records, Long Play
Место оснивањаШабац, Србија
Садашњи члановиБранко Голубовић
Ален Јовановић
Леонид Пилиповић
Владислав Кокотовић
Милан Арнаутовић
Бивши члановиНенад Дивинић
Недељко Недић
Зоран Јовић
Саша Шетка
Владимир Цинклоцки
Зоран Јовановић
Веб-сајтwww.goblini.com

Гоблини су панк састав из Шапца. Група је била активна од 1992. до 2001. године. Бенд се поново окупио 2010. године. Први у низу повратничких концерата одржали су у Шапцу, 13. августа, потом у Београду 28. августа.

Историја[уреди]

1992-1999.[уреди]

Гоблини су настали 1992. године у Шапцу. Бенд је настао доласком Алена Јовановића и Владислава Кокотовића из Карловца, који су у то време били чланови бенда Лорелај. Упознавши се са Бранком Голубовићем оснивају бенд који после пар персоналних промена почиње да ради у стандардној постави са бубњарем Ненадом Дивнићем са ким снимају свој први албум под називом „Гоблини (албум)“. Албум излази 1994. године.

Након тога, бенд се појављује на пар битнијих фестивала, од којих су нарочито битни Графити Авангарде у Новом Саду и Брзи бендови Србије у Београду на којима добија одличне критике. Након тога бенд добија понуду од издавачке куће Метрополис рекордс из Београда да уради ново издање на којем би било заступљено пет песама са првог издања, као и шест нових песама. Разлог промене издавача је био веома лош медијски рад издавача са првог албума. Логичан наставак је издање које се појављује у септембру под називом „Истините приче - I део“. Убрзо након тога креће добро организована медијска кампања која проузрокује почетак турнеје која ће се зауставити тек у јануару 1998. године. Почетком 1995. године на место друге гитаре долази Leo fon Punkerstein.

У току турнеје појављује се и прво live издање са концерта одржаног у београдском КСТ-у под називом Live in KST у издању београдског пирата Mortal Combat (новембар 1995). У том периоду на место бубњара уместо Ненада Дивнића долази Зоран Јовић. Турнеја се на кратко прекида у јануару 1996. године због уласка бенда у студио и снимања новог студијског албума „У магновењу“, који се појављује у марту исте године. Лео се враћа у свој матични бенд Џукеле, а на његово место долази Саша Шетка.

Тада почиње и турнеја У магновењу која се води као највећа турнеја те године у регији, током које је одсвирано преко 80 концерата, од којих неки и у Словенији (Љубљана, Марибор, Нова Горица, Копар, Чрномељ, Кочевје, Ормож, Крањска Гора, Згага рок фестивал у Литији...). Са тих концерата издвојено је двадесет снимака из 13 градова и то се појављује на дуплом издању под називом „Турнеја у магновењу 97/98" на којем се поред ових песама налазе и све песме са прва два издања која су раније постојала само у касетној форми. На том албуму бубњеве свира Владимир Цинкоцки који напушта бенд због породичних проблема пред сам улазак у студио новембра 1999. године. На његово место долази Милан Арнаутовић.

Албум "Re Contra" се завршава на дан почетка НАТО бомбардовања Србије. Услед свих догађаја који следе, бенд издаје овај албум тек у децембру 1999. године, али пре тога одлази на италијанску турнеју током које свирају у Милану, Риму, Болоњи, Торину, укупно у девет градова. У јануару 2000. године стартује и турнеја по Србији која траје све до пролећа 2001. године. Након тога бенд споразумно прави паузу, како би прикупили снагу и идеје за нови албум. Настала политичка и економска ситуација у земљи, бенд окреће у сасвим другом правцу, сваког својим приватним обавезама и бенд спонтано престаје са радом. Крајем 2004. године излази ново издање Гоблина под називом „Најбоље приче“ које представња збирку највећих хитова сачињених од концертних снимака и то баш из оног периода када су Гоблини били на врхунцу каријере. На овом издању, значајном за српску рок дискографију и историју, налази се и једна до сад необјављена песма - Причаш, снимљена још 1997. године.[1]

Постава[уреди]

Дискографија[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Tekstomanija. „Goblini - Biografija”. Tekstomanija. Приступљено 2019-07-26.