Горан Петронијевић

С Википедије, слободне енциклопедије

Горан Петронијевић (Прокупље, 20.март 1960) српски је адвокат и бивши судија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основну школу завршио је у Горњем Гајтану на обронцима Радана где су му родитељи били сеоски учитељи.

Средњу школу и Правни факултет завршио је у Београду где је дипломирао 1982. године. Након дипломирања од 1983. године запослен је у тада Првом општинском суду у Београду као приправник, затим као стручни сарадник и од 1989. године као судија.

1996. године изабран је за судију Окружног суда у Београду, а 1997. године постао заменик председника Окружног суда у Београду.

Од 1998. године до јуна месеца 1999. године био је судија Окружног суда у Пећи и специјални истражни судија Министарства правде СРЈ за истраживање ратних злочина на територији Косова и Метохије. Као судија био је члан судског већа које је 2000. године донело пресуду против челника НАТО-а, због ратних злочина почињених у току бомбардовања СРЈ 1999. године.

Од јуна 2001. године је адвокат.

Као адвокат бранио у најпознатијим предметима из области организованог криминала, ратних злочина пред домаћим и међународним судовима. Најпознатији клијенти су му Раде Марковић - бивши начелник Државне безбедности СРЈ, Ацо Томић - бивши начелник Војне безбедност СРЈ, Веселин Шљиванчанин - пред Хашким трибуналом, Радован Караџић – први председник Републике Српске, такође пред Хашким трибуналом.[1]

1996. године завршио специјалистички курс за кривично право и међународно кривично право на Правном факултету Универзитета у Београду у рангу тадашње магистратуре.

Заступа идеју о очувању континеталног европског права као извора права и идеју суверенизма као идеју међународног права.

Оснивач је Покрета за Србију,[2] Медијске куће „Руски експрес“ и невладине организације Центар за обнову међународног права.

Објавио више од 50 научних радова из области кривичног права, кривично-процесног права, међународног кривичног права, ратног и хуманитарног права, као и из области међународног права и међународних односа.

2021. године објавио је књигу "Нато пред судом историје" која садржи пресуду генералном секретару НАТО-а, Хавијеру Солани и генералу Веслију Кларку, као и министрима спољних послова и одбране четири земље алијансе, Француске, Немачке, Сједињених Држава и Велике Британије, коју је донео Окружни суд у Београду.[3]

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Отац је двоје деце и деда двоје унучади.

Дела[уреди | уреди извор]

  • „НАТО пред судом историје“, 2021.[3]

Награде[уреди | уреди извор]

  • Златна диплома Међународног Словенског књижевног форума „Златни витез”, за књигу НАТО пред судом историје, Москва, 2023.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ko je napadnuti Goran Petronijević? Sudio liderima NATO-a, zastupao Legiju”. Mondo Portal (на језику: српски). Приступљено 2022-03-17. 
  2. ^ „Горан Петронијевић”. Покрет За Србију – до победе ! (на језику: српски). Приступљено 2022-03-17. 
  3. ^ а б ИН4С (2021-03-24). „NATO pred sudom istorije - knjiga Gorana Petronijevića”. ИН4С (на језику: српски). Приступљено 2022-03-17. 
  4. ^ „Четворици Срба додељене награде „Златни витез“ у Москви”. Sputnik Србија (на језику: rs). 16. 10. 2023. Приступљено 17. 10. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]