Хавијер Солана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хавијер Солана
Javier Solana (2007).jpg
Хавијер Солана
Биографија
Датум рођења (1942-07-14)14. јул 1942.(76 год.)
Место рођења Мадрид
Шпанија
Религија католик
Универзитет Универзитет Комплутенсе у Мадриду, Универзитет Вирџиније
Политичка
партија
Шпанска социјалистичка радничка партија
Генерални секретар НАТО пакта
Претходник Серђо Баланцино (в.д.)
Наследник Џорџ Робертсон

Франциско Хавијер Солана Мадариага (шп. Francisco Javier Solana Madariaga; Мадрид, Шпанија, 14. јул 1942.) био је Високи представник за заједничку спољну политику и безбедност и генерални секретар Савета Европске уније (ЕУ) и Западноевропске уније.

Од 1959. до 1965. апсолвирао је факултет физике на Мадридском универзитету „Комплутенсе“. Године 1963. је због свог ангажмана у опозиционом покрету против Франсиска Франка протеран са факултета. Прво је отишао у Холандију а касније у Велику Британију гдје је завршио факултет. После тога, живи неко време у САД финансиран од стипендије Фулбрајт (енгл. Fulbright), која се углавном финансира из буџета САД[1]. Предавао је физику је 1968. на Вирџинијском универзитету, где се до 1971. бавио истраживачким радом. Исте године се вратио у Шпанију где се запослио као професор физике.

Ожењен је Консепсион Хименес (шп. Concepción Gimenéz), кћерком једног Франковог генерала. Има двоје одрасле деце, сина Дијега и кћерку Вегу.

Политиком се почео бавити у служби Фелипа Гонзалеза, где је провео 13 година, пре него што је постао Генерални секретар НАТО-а, што је дужност на којој је био од 1995. до 1999. Најзначајнији догађај у овом периоду је било НАТО бомбардовање СРЈ. Солана је именован да постане министар спољних послова Европске уније 2006, али ће вероватно наставити да обавља своју тренутну дужност док се не одлучи будућност Европске уније.

Референце[уреди]

  1. ^ Фулбарјота стипендија, Приступљено 29. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]