Гордон Ајдер

С Википедије, слободне енциклопедије
Гордон Ајдер
Лични подаци
Пуно имеГордон Ајдер
Датум рођења(1974-08-21)21. август 1974.
Место рођењаСарајево,  СФРЈ
Датум смрти27. август 1994.(1994-08-27) (20 год.)
Место смртиГојаковац, Церовица код Станара,  Република Српска

Гордон Ајдер (21. август 197427. август 1994) био је војник у 16. крајишкој моторизованој бригади, 1. Крајишког корпуса, Војске Републике Српске.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 21. августа 1974. године у мјесту Сарајево, СФРЈ од оца Војислава[1] и мајке Анђе. По националности је био Србин.

У родном Сарајеву завршава основну и Средњу машинску школу. Прве кораке са кошаркашком лоптом започео је у Сарајеву. Врхунац бављења кошарком достигао је када је заиграо у тиму младе репрезентације СР БиХ. Године 1992. заједно са родитељима и братом избјегао је из родног Сарајева у Бања Луку, одакле му је поријеклом отац. По доласку у Бања Луку одлази на одслужење војног рока у јединицу В и ПВО ВРС у Залужане. У другом периоду обуке добровољно се јавља и одлази у 1. гардијску моторизовану бригаду у саставу Главног штаба ВРС. По одслужењу редовног војног рока у саставу 1. ГМТБР Гордон се враћа у Бања Луку. На наговор оца уписује Машински факултет. Свјестан тренутне ситуације одлучује да се добровољно пријави у 16. крајишку моторизовану бригаду и бива распоређен у 3. моторизовани батаљон. Погинуо је 27. августа 1994. године у рејону Гојаковац, Церовица, тадашња општина Добој[2], покушавајући спасити рањеног пријатеља и саборца Далибора Перишића.

Сахрањен је на Новом гробљу у Бањој Луци.

Није био ожењен. Иза себе оставио је мајку, оца и брата.

Радио-телевизија Републике Српске је 10.01. 2019. године приказала документарни филм "Гордон".

Одликовања[уреди | уреди извор]

Одликован је (посмртно):

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Група аутора, Албум погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске из града Бање Луке, Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бања Лука, 2001., стр. 9.
  2. ^ Група аутора, За Крст часни и слободу златну, Полет Пресс, Нови Сад, 2004., стр. 3.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Група аутора, За Крст часни и слободу златну, Полет Пресс, Нови Сад, 2004.
  • Група аутора, Албум погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске из града Бање Луке, Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бања Лука, 2001.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]