Градско народно позориште Фоча

С Википедије, слободне енциклопедије
Градско позориште Фоча
Зграда Градског позоришта Фоча данас
ЛокацијаКраља Петра бр. 11, 73300 Фоча
Фоча
 Република Српска
Макс. број гледалаца307
Отворено2007.
Период активности2007. — данас
Веб-сајт
www.muzejfoca.com

Градско позориште Фоча налази се при Музеју Старе Херцеговине у Фочи. Отворено је 2007. године,[1] у згради архивског складишта које је преуређено и опремљено за потребну намјену. Капацитет позоришта је 307 мјеста. Након отварања Позориште је дјеловало при Општини Фоча, а 2014. године, одлуком Скупштине Општине Фоча припојено је Музеју Старе Херцеговине.

Историјат[уреди | уреди извор]

Градско позориште Фоча отворено је 26. јуна 2007. године. Смјештено је у некадашњој згради архивског складишта, а у адаптацији и опремању просторија финансијским средствима учествовали су Пројекат управне одговорности (ГАП финансиран од стране УСАИД-а и СИДА, Развојни програм Уједињених нација (УНДП) са сједиштем у Фочи и Општина Фоча. ГАП је уз помоћ шведског и америчког народа, у сарадњи са Општином Фоча, обезбиједио средства за унутрашње и спољне радове, док је остатак новца донирао УНДП, који је опремио просторије намјештајем.

Активности[уреди | уреди извор]

Позориште се бави представљањем садржаја професионалних и аматерских позоришта, упоредо са развојем и његовањем драмских активности локалне аматерске сцене. Поред гостујућих представа, позоришне активности обогаћене су и комадима у извођењу локалних аматера, окупљених у Удружењу грађана „Аматерско позориште Фоча“ и Удружењу „Студентска позоришна трупа“. Технички стандарди сале и пратећих јединица омогућавају да се у згради Позоришта, осим театарских, организују и други садржаји. Градско народно позориште кроз вишегодишњи континуитет његује драмску умјетност, која кроз цивилизацијске токове има немјерљив значај за друштво у цјелини, те је важан чинилац у културној понуди општине Фоча.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://www.nezavisne.com/kultura/pozornica/Otvoreno-Gradsko-pozoriste/11266 Отворено Градско позориште у Фочи

Спољашње везе[уреди | уреди извор]