Портал:Позориште

Добродошли на портал Позориште

P culture.svg

Ова страница је портал за википедијанце које занима позориште.

Преко овог портала желимо да пружимо информације о позоришту које се налазе на Википедији на српском језику, како читаоцима тако и Википедијанцима. Википедија на српском језику има доста чланака везаних за позориште, али и даље нам недостаје још много. Позивамо Вас на сарадњу.

Изабрани чланак

позоришна представа

Блискост је позоришна представа која је дебитовала у Лондону 1997. године и добила ББЦ-јеву награду. „Лоренс Оливије“ за најбољу представу. Представа је продуцирана у више од 100 градова и преведена на 30 различитих језика. Представу је режирао Дарко Бајић а сценарио је написао Патрик Марбер, по коме је сниман истоимени филм 2004. у који главне улоге тумаче Џулија Робертс и Џуд Ло.

Архива

Изабрана фотографија

Позоришна сцена, слика Онореа Домијеа

Архива

Изабрано позориште

Југословенско драмско позориште

Академско позориште је после Народног позоришта најстарије позориште у Београду, пето у Србији и најстарије студентско позориште у Европи. Основала га је група студената Београдског универзитета у кафани хотела „Москва" 15. септембра 1922. године. Потписници оснивачког акта су Божидар Ковачевић и први управник позоришта Александар Јанковић. Предвођено Матом Милошевићем, Миланом Дединцем, Бранимиром Ћосићем... од свог настанка било је авангардно и окренуто новим писцима и модернијем театарском изразу.

На предлог Министарства просвете, а од стране Краља Александра I Карађорђевића, Академско позориште 1932. добија орден Светог Саве IV степена. По завршетку Другог светског рата, позориште делује у оквиру АКУД „Бранко Крсмановић" када Соја Јовановић наставља са радом који није прекидан ни за време окупације.

Успон Академског позоришта везан је за редитеља Мирослава Беловића, који као дугогодишњи уметнички руководилац, писац и редитељ делује готово две деценије. У то време веома успешно су деловали млади писци: Александар Обреновић, Јован Ћирилов, Боро Драшковић, а са њима и редитељи: Огњенка Милићевић, Стево Жигон, Бода Марковић, Душан Макавејев, Раша Попов као и многи други.

Архива

Изабрана биографија

Jovan Ćirilov.jpg

Јован Ћирилов (Кикинда, 30. август 1931Београд, 16. новембар 2014) био је српски театролог, књижевник и значајан делатник српског позоришта и српске културе уопште.

После завршене школе у Кикинди, уписао је и дипломирао филозофију на Београдском универзитету 1955. године. Био је на челу Југословенског драмског позоришта од 1985. до 1999. године, а пре тога, од 1956. драматург у том позоришту, као и у Атељеу 212 од 1967. до 1985. године. Од оснивања, 1967. године, до своје смрти био је уметнички директор и селектор Битефа. Од 2001. до 2007. године је био председник Националне комисије Југославије, а потом Србије, при Унеску.

Архива

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-позориште}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке можете наћи у категорији Клице позориште.

Потребно написати

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 21:40, 4. фебруар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 00:19, 5. фебруар 2014. (CET)
  3. BuhaM
  4. Stripar

Остали портали