Портал:Позориште

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добродошли на портал Позориште

P culture.svg

Ова страница је портал за википедијанце које занима позориште.

Преко овог портала желимо да пружимо информације о позоришту које се налазе на Википедији на српском језику, како читаоцима тако и Википедијанцима. Википедија на српском језику има доста чланака везаних за позориште, али и даље нам недостаје још много. Позивамо Вас на сарадњу.

Изабрана представа

позоришна представа

Шовинистичка фарса 3“ је српска позоришна представа из 1996, у којој главне улоге тумаче Јосиф Татић, Предраг Ејдус, Драган Јовановић, Дејан Матић и Данијела Врањеш.

Представу је режирао Славенко Салетовић, а сценарио је написао Радослав Павловић.

Архива

Изабрана фотографија

Плакат позоришне представе Карађорђе Народног позоришта Моравске бановине у Нишу, 13. април 1937.

Архива

Изабрано позориште

Народно позориште

У каректеристике Суботице, као града, поред мултикултуралности, мултиетничности и мултиконфесионалности, свакако спадају и културне традиције града у које су уграђене и претходно наведене карактеристике.

Културне традиције Суботице су веома дуге, а централно место у њима припада позоришној уметности односно – позоришту. Почеци позоришног живота у Суботици везују се за 1741. годину, када је и одиграна прва позоришна представа у тадашњој Фрањевачкој Граматикалној школи на хрватском језику.

Први писмени акт о изградњи професионалног позоришта у Суботици потиче из 1793. године. Одлуку о градњи позоришне зграде Магистрат града доноси тек 1847. године, а нова зграда позоришта је завршена и отворена 1854. године.

Архива

Изабрана биографија

Драган Николић

Драгослав НиколићДраган (Београд, 20. август 1943Београд, 11. март 2016) био је српски глумац.

Рођен је 20. августа 1943. године у Београду, од оца Душана који је пореклом из Берана и мајке Јелене. Његова мајка је пореклом из Јагодине. Драганови преци су се у прошлости презивали Живковићи, међутим његов деда Радоња је променио породично презиме у ново Николић по прадедовом имену Никола. Дуго времена многи нису знали његово крштено име Драгослав које му је доделио кум на крштењу. Старији брат му се звао Мирослав који је и био његов узор. Одрастао је на Црвеном крсту. Након завршене основне школе уписао је Четрнаесту београдску гимназију коју није завршио јер је био премештен у Економску школу. После две године проведене у средњој школи полагао је и положио пријемни испит на Академији за позориште, филм, радио и телевизију и тада као седамнестогодишњак био најмлађи студент. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду.

Архива

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-позориште}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке можете наћи у категорији Клице позориште.

Потребно написати

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 21:40, 4. фебруар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 00:19, 5. фебруар 2014. (CET)
  3. BuhaM
  4. Stripar

Остали портали