Портал:Позориште

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добродошли на портал Позориште

P culture.svg

Ова страница је портал за википедијанце које занима позориште.

Преко овог портала желимо да пружимо информације о позоришту које се налазе на Википедији на српском језику, како читаоцима тако и Википедијанцима. Википедија на српском језику има доста чланака везаних за позориште, али и даље нам недостаје још много. Позивамо Вас на сарадњу.

Изабрана представа

позоришна представа

Кир Јања је српска позоришна представа коју је режирао Егон Савин по истоименој комедији српског писца Јована Стерије Поповића из 1837. Премијерно је одиграна 25. децембра 1992. у Народном позоришту у Београду. Представа је одиграна у већини градова Србије и неколико пута у иностранству: у Бечу 1998, Бања Луци, Куманову и Скопљу 2002. Чикагу 2006. и у Бечу 15. децембра 2013.

Архива

Изабрана фотографија

Плакат за прву представу Театра на Ђумруку

Архива

Изабрано позориште

Београдско драмско позориште

Београдско драмско позориште (БДП) (раније Савремено позориште Београд) основано је августа 1947. и било је прво градско позориште формирано у Београду после Другог светског рата. Прва премијера „Младост отаца“ Бориса Горбатова у режији Петра С. Петровића изведена је 20. фебруара 1948. у сали Народног позоришта.

Зграда на Црвеном крсту, у којој се ово позориште данас налази, отворена је у сезони 1948/49, а прва премијера одиграна на овој сцени је „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића, у режији Салка Репака, 20. марта 1949. У периоду од 1959. до 1975. БДП је са Београдском комедијом чинило једну позоришну кућу - „Савремено позориште“, да би децембра 1975. поново постало Београдско драмско.

Архива

Изабрана биографија

Жанка Стокић

Жанка Стокић (право име Живана Стокић; 24. јануар 188721. јул 1947) је била српска глумица, позната по тумачењу ликова из дела Бранислава Нушића.

Рођена је у Великом Градишту. Отац Богосав је био или лекар или полицијски писар. Њена мајка Јулка је рано остала удовица, па се удала за свештеника Александра Николајевича Санду, који није желео пасторку у својој близини, па се Жанка већ са четрнаест година удала за једног зајечарског абаџију. Међутим, „побегла“ је са позоришном трупом Љубомира Рајичића Чврге, где јој је први задатак био прање веша. Муж је први пут успео да је батинама врати кући, али је други пут младу Жанку узео у заштиту глумац Аца Гавриловић, који је касније постао њена велика љубав.

Већ премијерним појављивањем у улози Терезе у представи „Брачне ноћи1902. године освојила је публику. По распаду трупе са неколицином колега кренула је да обилази војвођанске, славонске и босанске вароши. У Вараждину је 1907. године добила и прву драмску улогу - играла је удовицу у комаду „Нада“. Годину дана касније се удала по други пут и о том браку је говорила да је био из љубави, али да се завршио са болним успоменама.

Архива

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-позориште}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке можете наћи у категорији Клице позориште.

Потребно написати

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 21:40, 4. фебруар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 00:19, 5. фебруар 2014. (CET)
  3. BuhaM
  4. Stripar

Остали портали