Портал:Позориште

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добродошли на портал Позориште

P culture.svg

Ова страница је портал за википедијанце које занима позориште.

Преко овог портала желимо да пружимо информације о позоришту које се налазе на Википедији на српском језику, како читаоцима тако и Википедијанцима. Википедија на српском језику има доста чланака везаних за позориште, али и даље нам недостаје још много. Позивамо Вас на сарадњу.

Изабрана представа

позоришна представа

Професионалац“ је српска позоришна представа Звездара театра коју је режирао Душан Ковачевић. Бата Стојковић је представу одиграо 416 пута од тога 138 пута на гостовањима, коју је видело укупно 134.886 посетилаца. Представа је играна од 10. јануара 1990. до 13. фебруара 2002. године. Због велике популарности представе 2003. је сниман истоимени филм.

Архива

Изабрана фотографија

Изабрано позориште

Звездара театар

Звездара театар је београдско позориште основано 1984. године. До јесени 2009, када је позориште прославило двадесет и пет година рада, у Звездара театру је одржано 65 премијера.

Звездара театар је основан са специфичним циљем да промовише комаде савремених југословенских писаца, а да у организационом погледу окупља редитеље, глумце и друго особље по пројекту, дакле без ангажовања сталног ансамбла. Просторије позоришта усељене су у просторије Дома културе „Вук Караџић“ на чијој је сцени 8. октобра 1984. године изведена прва представа, комад Александра Поповића „Мрешћење шарана“ у режији Дејана Мијача.

Архива

Изабрана биографија

Милан Гутовић

Милан „Лане“ Гутовић (Умка, Београд, 11. август 1946) је српски филмски, телевизијски и позоришни глумац.

Милан је рођен у Умци градском насељу Београда, 11. августа 1946. Завршио Академију за позориште, филм, радио и телевизију y Београду и 1967. године дошао у Југословенско драмско позориште. Живи у Београду, Кумодражу са супругом Биљаном има ћерку Милицу и синове Јанка и Спасоја.

Играо је у представама „Протекција“, „Кад су цветале тикве“, „Буба у уху“, „За ким звоно звони“, „Пучина“, „Колубарска битка“, „Ваљевска болница“, „Народни посланик“ итд. Неке од тих улога донеле су му Стеријину награду, „Ћурана“ на „Данима комедије“ у Јагодини, награду „Зоран Радмиловић“ и неколико годишњих награда ЈДП.

Последњих деценију и више игра свој „Кабаре“ са којим је гостовао широм света.

Архива

Клице

Уколико напишете неки кратак чланак (клицу), молимо Вас да користите шаблон {{Клица-позориште}} како би га означили да чланак није завршен и да му треба допуна. Незавршене чланке можете наћи у категорији Клице позориште.

Потребно написати

Категорије

Уређивачи портала

Ако желите да доприносите овом порталу можете дописати своје корисничко име испод.

  1. --Mstudiodf (разговор) 21:40, 4. фебруар 2014. (CET)
  2. --Soundwaweserb (разговор) 00:19, 5. фебруар 2014. (CET)
  3. BuhaM
  4. Stripar

Остали портали