Народно позориште Републике Српске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Народно позориште Републике Српске
Позориште Врбаске бановине
NarodnoPozoristeRS.jpg
Народно позориште Републике Српске
АдресаКраља Петра I Карађорђевића 78
Република Српска Бања Лука
ДезигнацијаНародно позориште Републике Српске
Конструкција
Отворено1934.
Период активности1934. — данас
АрхитектаЈосиф Голднер
Веб-сајт
http://www.np.rs.ba/

Народно позориште Републике Српске у Бањој Луци основано је 2. септембра 1930. године као „Народно позориште Врбаске бановине“ и од тада је важан носилац развоја драмске умјетности. У периоду након Другог свјетског рата носило је назив „Народно позориште Босанске Крајине“. Објекат се налази на листи националних споменика Босне и Херцеговине.

Историјат[уреди]

Највеће заслуге за настанак овог позоришта припадају првом бану Врбаске бановине, Светиславу Милосављевићу, личности која је својом визијом и енергијом поставила темеље модерној Бањој Луци. Свечана премијера у позоришту, уз говоре самог бана и високих званица, одржана је 18. октобра 1930. године, а на репертоару су били Нушићев «Хаџи Лоја», Одавићеви «Хеј, Словени» и Швабићев «Повратак».

У позоришним пројектима које је изводило Народно позориште Републике Српске, гостовали су као сарадници многи редитељи из Београда, Новог Сада, Ниша, домаћи и страни умјетници, глумци, пјевачи, сценографи, костимографи, композитори. Посебно је важна сарадња са домаћим драмским писцима чија су дјела извођена на репертоару Позоришта. Подјелом Југославије и подјелом СР БиХ на два ентитета, у Републици Српској су остала само два професионална позоришта, Дјечије позориште Републике Српске и Народно позориште Републике Српске у Бањој Луци. У још неким градовима Републике Српске постоје аматерска позоришта и позоришни фестивали, које бањолучко Народно позориште несебично помаже, а планирају се и оснивања нових професионалних позоришта. Једно од нових позоришта које је настало уз помоћ Народног позоришта Републике Српске је Градско позориште Јазавац. Народно позориште се поред својих редовних послова, додатно ангажовало на оснивању Академије умјетности, тј. школовању глумачког кадра, а у посљедње вријеме настоји и да помогне и охрабри телевизијске куће у Републици Српској да почну производити играни програм.

Садашњост[уреди]

Данас Народно позориште Републике Српске има осамдесет стално запослених, а у саставу самог глумачког ансамбла, двадесетшест драмских умјетника. Представе се изводе готово свакодневно, а карте су редовно распродате. Један од највећих, а сигурно и најпосјећенијих културних догађаја у граду је и Театар Фест који се сваке године одржава у Народном позоришту Републике Српске, уз учешће многих домаћих и страних глумачких ансамбала.

Зграда Народног позоришта[уреди]

Градња[уреди]

На земљишту уступљеном од градске општине, у периоду од августа 1933. до септембра 1934. године, према пројекту инж. Јосифа Голднера, изграђена је зграда под називом „Дом краља Петра I Великог Ослободиоца“ у којој су били смјештени позориште, музеј, друштво «Змијање», КАБ, а од 1935. године и Народна библиотека Краља Петра I Великог Ослободиоца. Зграда позоришта из 1934. године је репрезентативно јавно здање, стилски одређено елементима Баухауса, али уз задржавање неких одлика неокласицизма. Зградом позоришта бан Милосављевић заокружио је цјелину осмишљеног градског језгра.

Истраживачки и конзерваторско–рестаураторски радови[уреди]

У току свог постојања објекат је у неколико наврата адаптиран у складу са промјеном намјене позоришне зграде. Према подацима који су читљиви са пројекта Народног позоришта, који се чува у Архиву РС, видљиво да је објекат суштински сачувао првобитни концепт. У току свог постојања на објекту су извршене сљедеће значајније интервенције:

  • генерално уређење сале према нацртима архитекте Владимира Добровића, као и техничка модернизација сцене 1959. године;
  • реконструкција зграде након земљотреса 1969. године, према пројекту загребачког архитекте и вајара Вјенцеслава Рихтера;
  • санација објекта 2004/05. године.

Степен заштите[уреди]

Од 1986. године објекат је под заштитом као културно добро. Комисија за очување националних споменика је 2012. године историјски споменик-Народно позориште Републике Српске прогласила националним спомеником Босне и Херцеговине.[1]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 05. 03. 2016. Приступљено 18. 09. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)