Грађански избор (Италија)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Грађански избор
Scelta Civica
Scelta Civica Logo.png
ПредседникМаријано Рабино
Генерални
секретар
Енрико Занети
ОснивачМарио Монти
Основана2013.
СедиштеРим
 Италија
Идеологијалиберализам,
европеизам.
Политичка позицијаЦентар
Европска странкаСавез либерала и демократа за Европу (посматрач)
Дом посланика
23 / 630
Сенат
0 / 315
Веб-сајт
www.sceltacivica.it

Грађански избор (итал. Scelta Civica) италијанска је политичка партија центра основана од стране бившег италијанског премијера Марија Монтија 4. јануара 2013.

Историја[уреди | уреди извор]

Уочи општих избора 2013. технократски премијер Марио Монти је одлучио да учествује у изборном процесу и утврдио постојање одређеног консензуса око своје платформе зване Програм Монти. Из тог разлога покренуо је изборну листу под називом Грађански избор која је окупила ванпартијске личности, независне интелектуалце и добила подршку католичких синдиката (Асоцијације хришћанских радника Италије) с циљем да се настави искуство своје проевропске владе.

Избори 2013.[уреди | уреди извор]

На изборе у фебруару Грађански избор је ушао у коалицију под називом Програм Монти за Италију са Унијом Центра и Будућношћу и слободом.

У Дому посланика Грађански избор је самостално добио 2.824.065 (8,30%) гласова и 37 посланика. У Сенату Грађански избор је наступио у оквиру горепоменуте коалиције која је освојила 2.797.486 voti (9,13%) и 19 сенатора, од којих 15 је припало Грађанском избору.