Грађански избор (Италија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Грађански избор
Scelta Civica
Scelta Civica Logo.png
Председник Маријано Рабино
Генерални
секретар
Енрико Занети
Оснивач Марио Монти
Основана 2013.
Седиште Рим
 Италија
Идеологија Либерализам,
Европеизам.
Политичка позиција Центар
Европска странка Савез либерала и демократа за Европу (посматрач)
Дом посланика
23 / 630
Сенат
0 / 315
Веб-сајт
http://www.sceltacivica.it/

Грађански избор (итал. Scelta Civica) италијанска је политичка партија центра основана од стране бившег италијанског премијера Марија Монтија 4. јануара 2013.

Историја[уреди]

Уочи општих избора 2013. технократски премијер Марио Монти је одлучио да учествује у изборном процесу и утврдио постојање одређеног консензуса око своје платформе зване Програм Монти. Из тог разлога покренуо је изборну листу под називом Грађански избор која је окупила ванпартијске личности, независне интелектуалце и добила подршку католичких синдиката (Асоцијације хришћанских радника Италије) с циљем да се настави искуство своје проевропске владе.

Избори 2013.[уреди]

На изборе у фебруару Грађански избор је ушао у коалицију под називом Програм Монти за Италију са Унијом Центра и Будућношћу и слободом.

У Дому посланика Грађански избор је самостално добио 2.824.065 (8,30%) гласова и 37 посланика. У Сенату Грађански избор је наступио у оквиру горе поменуте коалиције која је освојила 2.797.486 voti (9,13%) и 19 сенатора, од којих 15 је припало Грађанском избору.