Грб Софије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Град Софија
BG Sofia coa.svg
Детаљи
Носилац BG Sofia flag.svg Софија
Усвојен 1900.
Мото „Расте, али не стари“

Грб града Софије је приказан на штиту подељеном на четири једнака дела. У горњем левом углу је приказана слика са новчића из древног града Сердике, а у горњем десном је приказана Црква свете Софије, по којој је град и добио име. У доњем левом је приказана планина Витоша, планина у чијем подножју се налази град, а у доњем десном углу је златни балдахин и статуа Аполона Медикуса који представљају минералне изворе око града. У средини, пре њих, налази се мали штит, на којем је приказан лав у скоку, традиционални симбол Бугарске. На већи штит је постављена круна у виду бедема и кула, типичан елемент градске хералдике. Испод штита приказана је трака са мотоом града: „Расте, али не стари“ (буг. Расте, но не старее).

Историја[уреди]

Првобитно је грб Софије направљен 1900. године, од стране Харалампија Тачева, Ивана Мрквичка и Ватислава Добруског. Тада је кнез Фердинанд и одобрио тај грб.

Временом су на основни грб додавани нови елементи. Мото је први пут употребио Харалампи Тачев 1911. године, који је грбу 1928. додао и ловорове гранчице. Борис Ангелушев је 1940. представио поједностављену верзију грба, на коју је 1974. Иван Радојев ставио петокраку звезду и додатно стилизовао грб. После демократских промена, у званичну употребу је враћена верзија грба Харалампи Тачева из 1928. године. Грбови Софије кроз историју

Литература[уреди]

  • The Birth of the Coat of Arms, извод из публикације Харалампи Тачева, с страница града Софије на интернету.