Громиле

Из Википедије, слободне енциклопедије
Громиле на Гласинцу

Најстарији познати гробови на нашим просторима су илирске громиле (гробне хумке – тумули), настале 1800. до 200. године п. н. е. Највише их је из бронзаног периода када је илирска култура на Балкану доживила свој процват.

Громиле су гомиле камења, најчешће кружног облика испод којих су сахрањени остаци једне или више особа. С обзиром на то да су Илири вјеровали у загробни живот, своје мртве су сахрањивали са личном имовином.

Велика истраживања и испитивања громила су рађена крајем 19. вијека, тачније 1888, 1895. и 1897. године, од стране Земаљског музеја у Сарајеву, финансијски и научно потпомогнута из Беча.

Истраживања су рађена на локалитету Гласиначког поља када су пронађени бројни предмети значајни за људску историју и културу. Неки од предмета се и данас чувају у Бечу и испуњавају странице свјетских научних радова.

Због великог броја откривених громила, и пронађених предмета ова култура је названа Гласиначка група или култура, која обухвата подручја данашње Хрватске, Босне, Србије и Црне Горе.

Извори[уреди]


Спољашње везе[уреди]