Данијел Јовановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Данијел Јовановић
Лични подаци
Датум рођења(1987-11-25)25. новембар 1987.
Место рођењаКушиљево, Србија
ОбразовањеФилолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу, Филолошки факултет Универзитета у Београду
Књижевни рад
Најважнија делаSeverna kapija: Duhovи prošlosti

Данијел Јовановић (Кушиљево, 1987) српски је књижевник који је написао серијал под називом Северна капија. По струци је дипломирани филолог хиспаниста. Тренутно живи и ради у Београду.

Биографија[уреди | уреди извор]

Данијел Јовановић рођен је 25. новембра 1987. године као треће и најмлађе дете у породици. Одрастао је у Кушиљеву, поред Свилајнца. Основне студије завршио је на Филолошко – уметничком факултету у Крагујевцу, а мастер студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Страст за писањем исказао је још од малих ногу и као дете за собом је оставио бројне недовршене приче и многе идеје. Свој први роман у серијалу Северна капија објавио је у априлу 2015. године у оквиру друштва за афирмацију културе „Пресинг“. Илустровано издање поменутог романа објављено је у октобру 2016. године под окриљем издавачке куће “Вране”.[1] У октобру 2017. излази наставак “Северна капија: Гласови у тами” под окриљем издавачке куће “Отворена књига”.[2] Илустрације за оба романа радила је Александра Јевтовић.

Данијел је писао и кратке приче. Његова прича Коло објављена је у првој Евенстаровој едицији под називом „Приче и песме из средње земље“. Кратка прича Кавез објављена је у едицији прича на тему слободе организованој од стране портала “Црна овца”. Прича Комадићи стакла ушла је у збирку хорор прича "Град уклетих", као и у зборник савремене крими приче на конкурсу Медиа Арта. Са причом Празнина освојио је прво место у категорији за кратку причу на конкурсу "Јанос Сивери".[3]

Овај млади писац добитник је и награде за најбољи превод на такмичењу организованом од стране Шпанске амбасаде у Београду.[4] Завршио је курс креативног писања „Креативне синергије“ и тренутно ради на наставцима саге о Северној капији. Серијал ће имати четири дела.

Северна капија: Духови прошлости[уреди | уреди извор]

Северна капија: Духови прошлости прва је од четири приче фантастичног серијала која је пуна мистерије, пустоловина, старих веровања и заборављених створења словенске митологије која су нас до сада вребала само из прича пред спавање. Роман има преко 300 страница и у њему се описује живот тринаестогодишње Сузане који се мења када добије стипендију једне од најелитнијих школа у Европи. Тако започиње пут у мрачну авантуру какву није могла ни да наслути јер врло брзо по доласку бива увучена у тајне које су зидине те школе чувале вековима. Мистериозне појаве прогоне њу и њене пријатеље и они све дубље улазе у ситуације пуне опасности и страве. Деца ће сазнати да су бића попут дрекавца, море, лесника и вештице стварна и да их је готово немогуће зауставити. Сузана, уз све то, улази и у неку врсту личне борбе која ће јој открити породичну тајну која ће је заувек променити.[4]

Поменути роман пре свог првог издања ушао је у ужи избор за награду „Мали Немо“, као и конкурса за најбољи необјављени роман издавачке куће „Арте“.

Северна капија: Гласови у тами[уреди | уреди извор]

Северна капија: Гласови у тами други је роман у серијалу који прати живот Сузане и њених пријатеља и породице, као и њихове несвакидашње борбе са бићима словенске митологије. У овим романима стари митови и легенде живе у свету иза капије и, попут заборављених прича из детињства, враћају се желећи да преузму контролу. Сузана и њена три пријатеља ће овог пута морати да дају све од себе како би заштити школу у планини и спасили живе главе. Прошлост још увек није испричала своју причу. Роман има 350 страна и 30 илустрација.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Северна капија на сајму књига”. Конкурси региона. Архивирано из оригинала 07. 04. 2017. г. Приступљено 25. 12. 2016. 
  2. ^ „Glasovi u tami”. Sajt Crna ovca. Приступљено 22. 12. 2017. 
  3. ^ „Северна капија: Духови прошлости”. Црна овца. Приступљено 25. 12. 2016. 
  4. ^ а б „Северна капија - Данијел Јовановић”. Мрежа креативних људи. Архивирано из оригинала 05. 02. 2017. г. Приступљено 25. 12. 2016. 
  5. ^ „Drugi deo serijala “Severna kapija. Bookvar. Приступљено 22. 12. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]