Демократска социјалистичка партија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Демократска социјалистичка партија
Dsp.jpg
ОснивачНебојша Радмановић
Основанааприл 2000.
Распуштена1. мај 2002.
Претходникзначајан дио чланства Социјалистичке партије
Наследникуједињена са Странком независних социјалдемократа у СНСД
Седиште Република Српска
 Босна и Херцеговина

Демократска социјалистичка партија (ДСП), је бивша парламентарна политичка странка у Републици Српској.

Историјат[уреди | уреди извор]

Странка је основана априла 2000. године у Бањој Луци, након раскола у Социјалистичкој партији. Вођство Социјалистичке партије одлучује да пређе у отворено пактирање са владајућим СДС-ом, због чега пет од десет посланика СП-а у четвртом сазиву Народне скупштине Републике Српске, као и многи одборници, активисти, чланови и читави одбори, напуштају СП и формирају нову странку: Демократску социјалистичку партију (ДСП). За предсједника ДСП-а изабран је Небојша Радмановић.

Крајем те 2000. године на изборима за народне посланике, странка осваја 4 посланичка мјеста у Народној скупштини РС, и дјелује опозиционо.

Након више мјесеци рада на терену и уједињавања нижих организационих облика Странке независних социјалдемократа и Демократске социјалистичке партије, 1. маја 2002. године, одржава се Сабор уједињења у Бањалуци, на којем Странка независних социјалдемократа и Демократска социјалистичка партија оснивају Савез независних социјалдемократа (СНСД), као јединствену партију социјалдемократске оријентације, тада најјачу опозициону странку у Републици Српској. За предсједника СНСД-а, Сабор бира Милорада Додика, а за предсједника Извршног одбора СНСД, Небојшу Радмановића.

Резултати[уреди | уреди извор]

Народна скупштина Републике Српске
Избори # гласова % од изашлих # посланика Влада
2000 25.763 4.1% 4/83 опозиција

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]