Дејв Ган

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дејвид Ган)
Дејв Ган
Ган на наступу у Ројал Алберт холу 2010. године
Лични подаци
Пуно имеДејвид Калкот
Датум рођења(1962-05-09)9. мај 1962.(61 год.)
Место рођењаЕпинг, Есекс, Енглеска, УК
Музички рад
Активни период1980—данас
Жанрсинт поп, електронска музика, нови талас, алтернативни рок
Инструментивокал, хармоника, гитара, клавијатура, тамбурина
Издавачке кућеМјут, Коламбија, Атлантик
Остало
Повезани чланциДепеш моуд, Соулсејверс
Веб-сајтdavegahan.com

Дејв Ган (енгл. Dave Gahan, IPA: /ˈɡɑːn/, право име Дејвид Калкот (енгл. David Callcott); Епинг, 9. мај 1962) енглески је певач и музичар, најпознатији као фронтмен и главни певач енглеског електросастава Депеш моуд.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у радничкој породици у Епингу у Есексу. Отац Лен и мајка Силвија развели су се када је Дејвид имао три године. Мајка се преудала за Џека Гана и Дејв, његова сестра и два брата добијају поочимово презиме. Поочим умире кад је Дејвид имао десет година и тек тада сазнаје ко му је био прави отац. Као адолесцент се бавио крађом кола, вандализмима и исписивањем графита, па је пре 14. рођендана три пута био пред судијом за малолетнике.

Након напуштања средње школе, у року од шест месеци променио је двадесетак послова. Успео је да упише уметничку школу Саутенд на којој је и дипломирао. Добио је и престижну награду Британског дизајнерског друштва.

Музичка каријера[уреди | уреди извор]

Године 1980, Винс Кларк је био члан две групе - French Look и Composition Of Sound. У Composition Of Sound, фронтмена Ендија Флечера, дошао је Мартин Гор. На локалном такмичењу талената Кларк је чуо Ганову изведбу Боуијеве песме "Heroes" и позвао га у свој бенд. Ган је прихватио позив и тако је настала првобитна постава будуће групе Депеш моуд. На Ганов предлог, назив групе је промењен у Dépêche-mode (Модне новине), по узору на назив француског модног часописа.[2] Група је дебитантски албум објавила 1981. за издавачку кућу „Мјут рекордс“ (Mute Records).

Лични проблеми[уреди | уреди извор]

У августу 1995. Ган је наводно покушао самоубиство жилетом. По његовој каснијој изјави, то је био више „позив за помоћ“ него покушај самоубиства. У том периоду Ган је знао проводити и по 12 сати пред телевизором гледајући прогнозу времена и причајући са лутком, што га је натерало да оде на третман у психијатријску установу. Убрзо напушта третман, да би се 28. маја 1996. предозирао „спидболом“ (мешавином хероина и кокаина) у хотелској соби у Лос Анђелесу. Реанимиран је у хитној помоћи и поново послат на лечење. После два дана је ухапшен и судија га је послао на деветомесечну рехабилитацију. Тужбе за поседовање дроге су повучене септембра 1996. и од тада се Ган сматра излеченим.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dave Gahan - Biography”. IMDb (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-31. 
  2. ^ „Dave Gahan Songs, Albums, Reviews, Bio & More”. AllMusic (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-31. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]