Дизниленд

С Википедије, слободне енциклопедије
Дизниленд
Disneyland Park Logo.svg
СлоганThe Happiest Place on Earth
МестоАнахајм,  САД
Темабајке и Дизнијеви карактери
ВласникThe Walt Disney Company
Отворено17. јула 1955.
Оперативна сезонатоком целе године
Бр. посетиоца годишње18 милиона
Површина3,4 km²
Веб-сајтdisneyland.disney.go.com
Дворац Успаване лепотице, Дизниленд у Анахајму
Улаз у Дизниленд у Паризу

Дизниленд (енгл. Disneyland) забавни је парк Волта Дизнија. Овакав парк постоји на пет места: у Анахајму (у близини Лос Анђелеса, Калифорнија, САД), Орланду (Флорида, САД), Токију (Јапан), Паризу (Француска) и Хонгконгу.

Дизниленд у Паризу[уреди | уреди извор]

Детаљније: Дизниленд Париз

Париски Дизниленд (франц. Disneyland Resort Paris) се налази у предграђу Париза, на 35 минута вожње од центра града, и до њега се може стићи посебном линијом метроа. Састоји се од два засебна дела Дизниленд парка (енгл. Disneyland park) и Дизнијевог студија (енгл. Walt Disney studios). На самом улазу у Дизниленд парк налази се Дизниленд хотел. У истој улици (Main Street U.S.A.) су смештене продавнице, посластичарнице, ресторани и кафеи. Остатак парка је подељено на четири зоне- Adventureland, Frontierland, Fantasyland и Discoveryland. У оквиру парка налазе се возићи, зачарана Снежанина шума, замак из бајке, кућа страха, брод за крстарење, летелице и свемирски бродови, гусарске пећине, итд. Дизнијев студио је мањи и у њему су све вожње везане за игране филмове. Такође, у њему се налази и биоскоп, као и бројни ресторани и продавнице. У оба парка се играју уличне представе, а увече главном улицом пролази и поворка са Дизнијевим јунацима. Постоји и Дизни село (Disney vilage) у који је улаз бесплатан.

Дизниленд је ове године прославио петнаест година свог постојања и поводом тога је од 14. јула до 26. августа сваке вечери приређивана специјална парада и ватромет.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]