Друпал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Друпал 7

Друпал је бесплатан систем за управљање садржајем (CMS), отвореног кода (open-source), писан у PHP језику. Друпал има широку примену - од малих, личних презентација, блогова, па до робусних пословних веб-сајтова за е-трговину. Постоји подршка и за MySQL и за PostgreSQL.

Историјат[уреди]

Творац Друпала је Дрис Бајтерт (Dries Buytaert), a 2001. године постаје пројекат отвореног кода. Номинално - Друпал је енглеска варијанта холандске речи "druppel", што у преводу значи кап. Интересантна прича је везана за назив овог система, наиме Дрис Бајтерт је имао идеју да систем назове "dorp", што на холандском значи село, као симбол заједнице и међусобне подршке, међутим током провере домена, догодила се грешка у куцању, па је на тај начин, сасвим случајно, од „села“ (dorp) настала „кап“ (drupal).

Заједница[уреди]

Друпал поседује велику заједницу корисника и програмера. На матичном сајту Друпала је регистровано преко 650.000 корисничких и 2000 програмерских налога. Конференције, на којима се бележи сваке године све већа посећеност, дешавају се два пута годишње - у Северној Америци и Европи, наизменично.

Познати веб сајтови рађени у Друпалу[уреди]

Спољашње везе[уреди]