Елејн Пејгелс

С Википедије, слободне енциклопедије
Елејн Пејгелс
Elaine pagels 8315812.jpg
Датум рођења(1943-02-13)13. фебруар 1943.
Место рођењаПало Алто, Калифорнија, САД
Најважнија дела

Елејн Пејгелс, (енгл. Elaine Pagels; Пало Алто, 13. фебруар 1943.) америчка је историчарка религије и универзитетска професорка, чије је главно поље истраживања историја раног хришћанства, а посебно гностицизам.

Биографија[уреди | уреди извор]

1965. године је уписала постдипломске студије историје хришћанства на Харвардском универзитету. За тему докторске дисертације, коју је писала на Харварду и Оксфорду, узела је спор између гностичког и ортодоксног хришћанства. 1969. се удала за познатог америчког физичара Хајнца Пејгелса, с којим је имала сина. Обоје су умрли у периоду од годину дана - син од болести, а муж у планинарској несрећи, а што је Пејгелс инспирисало да поновно истражи сопствену духовност и напише књигу Порекло сатане.

Докторирала је на Харварду 1970. и прихватила место наставника у Колеџу Барнард, Универзитет Колумбија. По објављивању двеју стручних књига о раном хришћанском гностицизму[1], 1975. примила је стипендије (од Америчког савета учених друштава и од Америчког филозофског друштва) како бих могла да проучава рукописе библиотеке Наг Хамади у Коптском музеју у Каиру. Учествовала је у припремању првог целокупног издања на енглеском, објављеног у Сједињеним Државама 1977. године.

Дела[уреди | уреди извор]

Њене најпознатије књиге су:

Полазећи од тезе о политичкој суштини религијских институција, Елејн Пејгелс разоткрива основне догме званичног хришћанства као политичке митове створене да би се учврстила превласт групе водећих идеолога у црквеној хијерархији.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ E. Pagels, The Johannine Gospel Exegesis (Nashville, 1973); The Gnostic Paul: Gnostic Exegesis of the Pauline Letters, (Philadelphia, 1975).