Библиотека Наг Хамади

Библиотека Наг Хамади је збирка религијских (углавном гностичких) списа пронађених у месту Наг Хамади, у Горњем Египту, 1945. године. Сматра се да је збирка настала у 4. веку, а поједини текстови су много старији.

Списи се се међусобно разликују по ауторству, жанру, месту и времену настанка. Целокупан садржај кодекса је написан на коптском језику, иако су сви радови вероватно преводи са грчког.[1] Готово нам ништа није познато о људима који су превели расправе на коптски, преписали их и закопали. Основна обележја збирке је „отуђење од човечанства у целини, уздизање идеалног поретка који потпуно надилази живот у смислу у којем га познајемо, као и начин живота који се коренито супротставља уобичајеној пракси“[2]. Тај начин живота укључује одрицање од свих добара за којима људи обично жуде, и жудњу за коначним ослобођењем.

Вероватно најпознатије дело из Наг Хамадија је Јеванђеље по Томи. Збирка Наг Хамади значајна је и зато што је сачувала коптске преводе многих изгубљених грчких дела.

Откриће[уреди | уреди извор]

Наг Хамади у Египту

Године 1945. у пећинама Горњег Египта код места Наг Хамади пронађени су списи данас познати као „Библиотека Наг Хамади“. Иако су одмах изазвали велику пажњу стручне јавности, до првих превода с коптског језика на којем су написани, прошло је низ година. Текстови су непосредно по открићу разним илегалним каналима продавани на црно тржиште, а неки уништени, да би тек 1975. године преживели списи били обједињени у Коптском музеју у Каиру, чинећи збирку од преко 1000 рукописних страна.[3]

Заминљиво је да се средиште Пахомијеве заједнице налазило само неколико километара од места на коме су списи пронађени. Базилика светог Пахомија се налазила 8,7 km од места на којем је пронађена библиотека Наг Хамади, а манастир у Хенобоскиону (гр: Χηνοβόσκιον), где је Пахомије започео свој пустињачки живот, само и 5,3 km од Наг Хамадија.

Скривање у посуду и закопавање књижнице Наг Хамади је можда претходило приближавању представника римских власти, које су тада постале правоверно хришћанске[2].

Садржај[уреди | уреди извор]

Библиотека Наг Хамади се састоји од дванаест књига или кодекса. Свака књига, осим десете, садржи збирку краћих дела, па се може говорити о укупно педесет и две расправе. Дванаест списа је било познато и пре открића, а четрдесет је новооткривених текстова, односно тридесет релативно целовитих и десет фрагмената.

Велики број списа не садржи хришћанске елементе (Три Сетове стеле, Алоген, Марсан, Мисао Нореје...). Збирка укључује материјал утемељен на предајама које не припадају јудео-хришћанском наслеђу. Постоје и херметички текстови који се темеље на египатској предаји, попут Расправе о Осмом и Деветом, дијалога између божанства Хермеса Трисмегистоса и његова сина Тата.

Списак дела[уреди | уреди извор]

Јеванђеље по Томи
Јованов апокриф
Дијалог Спаситеља

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Robinson, James M., The Nag Hammadi Library, HarperCollins. 1988. стр. 2.
  2. ^ а б Knjižnica Nag Hammadi, Prvo hrvatsko izdanje, Biblioteka Svjetlost, Predgovor Jamesa Robinsona
  3. ^ Markschies, Gnosis: An Introduction, 49

Спољашње везе[уреди | уреди извор]