Еријадор

С Википедије, слободне енциклопедије
Еријадор
"Мапа Средње земље" са Еријадором од Pauline Baynes, 1970.
Господар прстенова и Хобит
Други називиУсамљене земље
СтваралацЏ. Р. Р. Толкин
ВрстаВелики регион између Плавих (на западу) и Мистичних планина (на истоку)
РасеВилењаци
Људи
Патуљци
Хобити
Енти
Важне локацијеОкруг, Бри, Арнор, Ривендел, Стара шума, Ерегион, Сиве Луке

Еријадор (енгл. Eriador) је измишљени регион Средње земље, енглеског писца Џ. Р. Р. Толкина. У централном делу овог региона налази се Округ, земља хобита, која је најбоље описана у Толкиновим делима Хобит и Господар прстенова. Еријадор је такође познат и под називом „Усамљене земље” (енгл. Lone-lands), што представља директни превод речи Еријадор.[1]

Популација и насеља[уреди | уреди извор]

У почетку Еријадор је био веома шумовит регион, али у Другом добу, Дунедани (Потомци Нуменора који су избегли у Средњу земљу) су посекли већину дрвећа за бродоградњу.[2] У касном Другом и раном Трећем добу, већину Еријадора је заузимало Краљевство Арнор, које је касније подељено у три краљевства: Рудар, Артедан и Кардолан. Округ се налази у делу некадашњег краљевства Артедан, док се суседни градић Бри налази на граници са Кардоланом. Друга битнија места у Еријадору су Ривендел, Сиве Луке, Краљевства Ерегион и Ангмар.

Већину историје Средње земље, Еријадор је био ретко насељен у прилог чему говори и превод самог имена Еријадор (Усамљене земље). До времена Рата за прстен, главна насељена подручија су Округ, Бри са околином, Ривендел и Сиве Луке. Заједнице Патуљака живе и раде у рудницима Плавих планина, као и мала популација Људи која живи у шумама Минхирита.[3] Еријадор је заштићен од стране Шумара Севера, који представљају остатке људи изгубљеног Краљевства Арнор и последње праве потомке Нуменора.

Географија[уреди | уреди извор]

Границе Еријадора су:

  • На истоку: Мистичне планине, иза којих се простире регион Рованион („Дивљине”).
  • На северу: Северне пустоши и ледени залив Форочел.
  • На западу: Плаве планине (Ered Luin), иза којих лежи регион Линдон који је последњи преостали регион Белеријанда након потопа. У Линдону се налазе Сиве Луке, место са којег Вилењаци одлазе у Неумируће земље Амана (Валинор).
  • На југу: Реке Гландуин и Грејфлад формирају природну границу са регионом Енедвајт, који одваја Еријадор од Гондора.

Еријадор се простире око 960 km правцем север-југ и 1120 km правцем запад-исток. И туда су се простирале две главне руте:

Градић Бри је настао и просперирао управо на раскрсници ова два пута, у њиховим славним данима, када су многи трговци туда пролазили.

Адаптације[уреди | уреди извор]

Еријадор је централни регион, подељен у 11 мањих региона, у популарној MMORPG игри Lord of The Rings Online. Један део Еријадора (примарно Округ, Бри и Ривендел) су приказани у филмским трилогијама Питер Џексона Господар прстенова и Хобит.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Anderson, Douglas A. (editor), The Annotated Hobbit, revised & expanded edition (2002), Houghton Mifflin, ch.2 p.66 note 7. ISBN 978-0-618-13470-0.
  2. ^ Tolkien, J. R. R., Unfinished Tales, George Allen & Unwin (1980), part 2 ch.IV appendix D . ISBN 978-0-04-823179-6. стр. 262-263.
  3. ^ Tolkien, J. R. R., Unfinished Tales, George Allen & Unwin (1980), part 2 ch.IV appendix D . ISBN 978-0-04-823179-6. стр. 262.

Литература[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]