Еријадор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Еријадор
Middle-earth.jpg
"Мапа Средње земље" са Еријадором од Pauline Baynes, 1970.
Господар прстенова и Хобит
Други називи Усамљене земље
Стваралац Џ. Р. Р. Толкин
Врста Велики регион између Плавих (на западу) и Мистичних планина (на истоку)
Расе Вилењаци
Људи
Патуљци
Хобити
Енти
Важне локације Округ, Бри, Арнор, Ривендел, Стара шума, Ерегион, Сиве Луке

Еријадор (енглески: Eriador) је измишљени регион Средње земље, енглеског писца Џ. Р. Р. Толкина. У централном делу овог региона налази се Округ, земља хобита, која је најбоље описана у Толкиновим делима Хобит и Господар прстенова. Еријадор је такође познат и под називом „Усамљене земље” (енглески: Lone-lands), што представља директни превод речи Еријадор.[1]

Популација и насеља[уреди]

У почетку Еријадор је био веома шумовит регион, али у Другом добу, Дунедани (Потомци Нуменора који су избегли у Средњу земљу) су посекли већину дрвећа за бродоградњу.[2] У касном Другом и раном Трећем добу, већину Еријадора је заузимало Краљевство Арнор, које је касније подељено у три краљевства: Рудар, Артедан и Кардолан. Округ се налази у делу некадашњег краљевства Артедан, док се суседни градић Бри налази на граници са Кардоланом. Друга битнија места у Еријадору су Ривендел, Сиве Луке, Краљевства Ерегион и Ангмар.

Већину историје Средње земље, Еријадор је био ретко насељен у прилог чему говори и превод самог имена Еријадор (Усамљене земље). До времена Рата за прстен, главна насељена подручија су Округ, Бри са околином, Ривендел и Сиве Луке. Заједнице Патуљака живе и раде у рудницима Плавих планина, као и мала популација Људи која живи у шумама Минхирита.[3] Еријадор је заштићен од стране Шумара Севера, који представљају остатке људи изгубљеног Краљевства Арнор и последње праве потомке Нуменора.

Географија[уреди]

Границе Еријадора су:

  • На истоку: Мистичне планине, иза којих се простире регион Рованион („Дивљине”).
  • На северу: Северне пустоши и ледени залив Форочел.
  • На западу: Плаве планине (Ered Luin), иза којих лежи регион Линдон који је последњи преостали регион Белеријанда након потопа. У Линдону се налазе Сиве Луке, место са којег Вилењаци одлазе у Неумируће земље Амана (Валинор).
  • На југу: Реке Гландуин и Грејфлад формирају природну границу са регионом Енедвајт, који одваја Еријадор од Гондора.

Еријадор се простире око 960км правцем север-југ и 1120км правцем запад-исток. И туда су се простирале две главне руте:

Градић Бри је настао и просперирао управо на раскрсници ова два пута, у њиховим славним данима, када су многи трговци туда пролазили.

Адаптације[уреди]

Еријадор је централни регион, подељен у 11 мањих региона, у популарној MMORPG игри Lord of The Rings Online. Један део Еријадора (примарно Округ, Бри и Ривендел) су приказани у филмским трилогијама Питер Џексона Господар прстенова и Хобит.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Anderson, Douglas A. (editor), The Annotated Hobbit, revised & expanded edition (2002), Houghton Mifflin, ch.2 p.66 note 7, ISBN 0-618-13470-0
  2. ^ Tolkien, J. R. R., Unfinished Tales, George Allen & Unwin (1980), part 2 ch.IV appendix D p.262-263; ISBN 0-04-823179-7.
  3. ^ Tolkien, J. R. R., Unfinished Tales, George Allen & Unwin (1980), part 2 ch.IV appendix D p.262, ISBN 0-04-823179-7

Спољашње везе[уреди]