Две куле

С Википедије, слободне енциклопедије
Две куле
Прво издање на српском језику
Настанак
Ориг. насловThe Two Towers
АуторЏ. Р. Р. Толкин
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
Садржај
Жанр / врста делаЕпска фантастика
ЛокализацијаСредња земља
Издавање
ИздавачAllen & Unwin
Датум11. новембара 1954.
Тип медијаТврди повез, Меки повез
Превод
ПреводилацЗоран Станојевић
Хронологија
ПретходникДружина прстена
НаследникПовратак краља

Две куле (енгл. The Two Towers) је друга књига трилогије Господар прстенова Џ. Р. Р. Толкинa. Надовезује се на први део Дружина прстена и претходи Повратку краља. Подељена је на III и IV део.

Синопсис[уреди | уреди извор]

III део: Издаја Изенгарда[уреди | уреди извор]

Након напада Јурук–хаиа, до сада непознатих Орка, Боромир гине у покајању, спасавајући Веселог и Пипина. Након његове сахране и распада дружине, Арагорн, Леголас и Гимли одлучују да започну потрагу за Веселим и Пипином, које су отели Јурук–Хаи. На том путу улазе у земљу Рохан и тамо срећу Рохириме, на челу са Јомером. Они их обавештавају да су скоро имали битку са Јурук–Хаиа и да нико није преживео. Међутим, Хобити су успели да избегну битку и побегну у зачарану шуму Фангорн. Уз помоћ својих ловачких способности, Арагорн то открије и дружина улази у шуму. У међувремену, Хобити упознају Енте и Дрвобрадог, који одлучује да сазове савет Ента. Остатак Дружине стрепи од Сарумана, а уместо њега срећу Гандалфа, који је васкрсао и постао Гандалф Бели. Заједно, они јашу ка Едорасу, главном граду Рохана. Тамо срећу краља Теодена, који је потпуно обмањен чинима Гриме Црвјезика, слуге Сарумановог. Гандалф отклања таму са његовог срца и он поново постаје узвишен краљ. Грима је отеран, а одлучено ја да сви способни војници под вођством Теодена одјашу за Хелмов Понор, где ће се сукобити са Саруманом, а жене, старци и деца оду за Дунхароу, вођени од стране храбре Леди Јовајне, Јомерове сестре. Она се овде први пут заљубљује у Арагорна. Гандалф је отишао да би прикупио још војске, а битка почиње. Орци бивају побеђени уз велике напоре и губитке, а Гандалф се појављује са ратницима у зору петог дана од његовог одласка. Један део војске одлази да обавести о Теоденовој победи и позеве све способне мушкарце да доћу у Едорас на савет. Теоден заједно са другим остатком јаше за Изенгард. Тамо налазе да је он потпуно срушен од стране Ента и проналазе Веселог и Пипина. Саруман излази на терасу Ортанка, мрачне куле, и Гандалф му слама палицу. Грима кроз прозор баца Вид–камен, Палантир, и остаје заточен у кули са својим господаром. Пипин од огромне радозналости погледа у Палантир и види Непријатеља, алу му не каже ништа. Након тога, Гандалф хитно јаше на Сенку, заједно са Пипином, ка Минас Тириту.

IV део: Пут у Мордор[уреди | уреди извор]

За све ово време, главни јунак, Фродо, заједно са Семом Гемџијемом наставља свој пут ка Планини Усуда да уништи Јединствени прстен . Убрзо, они се упознају са Голумом, Смеаголом, бившим носиоцем Прстена, кога је Прстен терорисао и унаказио, због чега стално понавља реч Прекрасни, и који их напада из заседе. Фродо се сети Гандалфових речи и не убија Голума, упркос Семовим наговорима, већ га пушта да их води до Мрачне Земље — Мордор. Они прелазе Мртве баруштине, и када закључе да је Црна капија затворена, Голум их води другом, опаснијом страном. На том делу пута срећу Фарамира, Боромировог брата и заповедника Минас Тирита, и његову чету у борби са Харадримима, злим људима са југа и Мумакилима, Олифантима. Након ове борбе, Фарамир зароби хобите, али не и Голума. Одводи их до Прозора сунчевог заласка, Хенет Ануна, и мада под великом сумњом на почетку, он схвата Фродов терет и пушта га, као и Голума, кога је успео ухватити. Пре растанка, он га упозорава да не треба ићи тим путем. Они настављају, и долазе до Минас Моргула, једног од најопаснијих и најмрачнији места места, где виде армију Орка, предвођених Црним Јахачима, што показује да је рат за Прстен почео. Затим се пењу степеништем Кирит Унгола и долазе до великог тунела, где их Голум напусти. Семове сумње у вези са Голумом се обистињују и они налећу на Шелобу — чудовиште налик огромном пауку. Након прве борбе, Фродо је успе отерати уз помоћ Звезданог стакла, али она се враћа и обмота Фрода у мрежу, док се Голум бори са Семон. Након што Голум побегне, Сем скоро па убија Шелобу и оплакује свог господара. Након што одлучи сам наставити путовање, набаса на две групе Орка и открива да Фродо није мртав. Орци односе Фрода у Кулу Кирит Унгола, а Сем креће за њима.

Главни ликови[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]