Етеокритски језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Етеокритски натпис Пресос 1.

Етеокритски језик (прави критски) био је негрчки језик, којим се говорило на источном Криту. Назван је по народу који Хомер зове Етеокрићанима, а који су по Страбону живели у Пресосу. На овом локалитету пронађено је највише етеокритских натписа.

Традиција[уреди]

Етеокритски је познат на основу осам фрагментарних натписа на грчком писму. Датирају од 7. до 3. века пре н. е, а потичу из Пресоса (6 текстова) и Дрероса (2 двојезична натписа) на истоку Крита. Каснији натпис из Психрона проглашен је фалсификатом. Етеокритски текстови нису разумљиви и поред постојања двају двојезичних текстова. Не може се са сигурношћу рећи којој језичкој породици припада. Између осталог, довођен је у везу са хетитским, северносемитским и етрурским. Обично се сматра последњим изданком минојског језика.

Писмо[уреди]

Текстови на етеокритском су написани старогрчким писмом. Старији натписи су написаним једном архаичном критском варијантом у којој се сан (Ϻ) користи уместо сигме (Σ), а дигама (Ϝ) као ознака за лабијални полуглас /w/. Поједине речи су понекад одвојене кратком вертикалном цртом.

Језички примери[уреди]

Дрерос 1 (двојезични етеокритски-грчки натпис, 7. век пре н. е.)[уреди]

Етеокритски натпис садржи знаке за раздвајање речи у виду вертикалне црте, који овде представљен двотачком. Грчки натпис нема знаке за раздвајање.

Етеокритски Грчки Превод
[…]irmaw:et:isalabre:komn[…]   
[…]d:men:inai:isaluria:lmo
[…]σ τον τυρον μηατοαοι εϜαδ
ε τυρο[…]μυνα:οαμενη[…]
ματρι ται α[…] (или: μα τριταια[…])   
сир … одлучено је
сир…
за мајку … (или: … на трећину)

Реч komn у првом реду етеокритског текста подсећа на име месеца Комнокарија (Κομνοκάριος), који је посведочен за Дрерос. Према другим тумачењима значи сир или стела.

Пресос 2[уреди]

Овај натпис се састоји из дванаест етеокритских редова, при чему су прва три потпуна сачувана. Примера ради, репродуковани су крај првог и другог реда, са западносемитским тумачењем Сајруса Гордона. У овом натпису речи нису раздвојене.


Етеокритски Етеокритски Семитски Превод
грчки транскрибовано (без вокала)  
… ΣΦΑ ΔΟΦ ΜΑΡ ΑΛΑ ΦΡΑΙΣΟ …     spha doph mar ala Phraiso     sbˁ-dp mr ˁly Prys     седам пута господар Пресоса

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Cyrus H. Gordon: Eteocretan. in: Journal of Near Eastern Studies 21 (1962), 211–214.
  • Cyrus H. Gordon: The Decipherment of Minoan and Eteocretan. in Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain & Ireland (New Series) 107 (1975), 148–158
  • Yves Duhoux: L'étéocrétois. Les textes - la langue. Gieben, Amsterdam (1982).