Жан-Франсоа Пилатр де Розје

Из Википедије, слободне енциклопедије
Жан-Франсоа Пилатр де Розје
Pilatre de Rozier.jpg
Датум рођења (1754-03-30) 30. март 1754.
Место рођења Мец
Француска
Датум смрти 15. јун 1785.(1785-06-15)(31 год.)
Место смрти Вимил
Француска
Поље Физика, Хемија и Ваздухопловство.
Познат по Прва жртва у ваздухопловству

Жан-Франсоа Пилатр де Розје (франц. Jean-François Pilâtre de Rozier; рођен 30. марта 1754. - преминуо 15. јуна 1785.) био је француски учитељ хемије, физике и један од пионира ваздухопловства. Његов балон се срушио при покушају прелета канала Ламанша. Заједно с његовим партнером Пјер Роменом, постаје прва жртва ваздухопловне несреће у историји.

Биографија[уреди]

Жан-Франсоа Пилатр де Розје је рођен граду Мец на северу Француске, као четврто дете Магдалене Вилмар и Матурин Пилатра (де Розје - „Ружа"). Отац му је био бивши војник, радио је као крчмар у Форт-Мозелу у Мецу. Жан-Франсоа је студирао хемију, за њу и лекове се почео занимати радећи у војној болници у родном граду. Са 18 година је отишао у Париз где је привукао пажњу многих утицајних људи, а потом га је на академији Ремсу где је студирао физику и хемију запазио гроф из Провансе, брат краља Луја XVIII. Вративши се у Париз постављен је на место шефа кабинета физике, хемије и историје природних наука, а исто тако постаје и дворски слуга Грофове супруге, која му касније и додјељује племићки назив Пилатр де Розје. Године 1781. 11. децембра, он је отворио први музеј природних наука, где је вршио разне експерименте из физике и држао демонстрације племству. Исто тако је вршио истраживања у области гасова и измислио је први респиратор.

Пионир ваздухопловства[уреди]

Илустрација првог контролисаног лета балоном, 21. новембра 1783.

Деветнаестог новембра 1783. Пилатр де Розје је у дворишту Версајског дворца асистирао при првом лету непривезаног балона браће Монголфје са овцом, пијетлом и патком као путницима. Након низа експерименталних летова, 21. новембра 1783. Де Розје је, заједно с маркизом Франсоа Лоран д'Арландом, обавио први контролисани лет балоном. Лет у Монголфјеовом ваздушном балону на топао ваздух трајао је 25 минута, пређено је 12 km и достигнута је висина од 900 m. Уз Жозефа Монголфјеа, био је један од шест путника на другом лету 19. јануарa 1784. у великом Монголфјеовом балону који је узлетео из Лиона. Иако много већих димензија него први, запремине 23.000 m3, балон је прешао краћи пут.

Де Розје је 23. јуна 1784., заједно са Жозефом Прустом, учествовао и у следећем лету. Нешто измењена верзија Монголфјеовог је на висини од 900 m, изнад облака, прелетио 52 km за 45 минута, када се морао спустити ради турбуленције и хладноће. Ипак је постигнут рекорд у брзини и дужини лета.

Прелет енглеског канала[уреди]

Де Розјеов следећи план је био прелет енглеског канала (Ламанш) из Француске у Енглеску. За тај потхват преуређен је Монголфјеов балон како би могао понети више горива за загревање ваздуха. Као пуњење балона коришћен је гас водоник. Балон је био спреман за лет у јесен 1784. али се чекао прелет Француза Жан-Пјер Бланшарда и Американца Др. Џона Џефриза из Енглеске у Француску 7. јануара 1785. године у балону сличне конструкције са водоником. Уз неколико неуспешних покушаја узлетања Де Розје и Пјер Ромеин 15. јуна 1785. успевају подићи балон, али се убрзо ради промене смера ветра, балон враћа 5 km од места узлетања, изненада долази до пражњења ваздуха и пада на земљу. Де Розје и његов партнер Пјер Ромеин су погинули и тако постали прве познате жртве једне ваздухопловне несреће.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]