Живина сијалица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Загревање сијалице од 80 вати

Живина сијалица је тип сијалица са пражњењем у гасу која користи електрични лук кроз живине паре да произведе светлост. Електрични лук се углавном задржава у малом горионику од кварцног стакла који се поставља у већи балон од боросиликатног стакла. Спољашњи балон може бити прозиран или обложен фосфором. У оба случаја спољашњи балон пружа топлотну изолацију, заштиту од ултраљубичасте светлости коју производи сијалица.

Живине сијалице су енергертски ефикасније од инкандесцентних сијалица и већина флуоресцентних сијалица, са светлосном ефикасношћу која се креће од 35 до 65 lm/w. Друге предности су дуг радни век који иде и до 24.000 сати и јака бела светлост.Количина светла коју сијалица одаје опада са годинама.Због тога се ове сијалице све мање користе за осветљење великих површина, као што су фабрике, складишта и спортски терени, као и за уличну расвету. Прозирне живине сијалице производе белу светлост са зеленкасто-плавим сјајем због живине комбинације линија спектра. Ово људској кожи даје мртвачку боју, па се овакве сијалице обично не продају у обичним продавницама. Живине сијалице са корекцијом боје превазилазе овај проблем облагањем фосфором (YVO4 углавном) са унутрашње стране балона који емитује белу светлост. Ове сијалице дају бољи приказ боје од енергетски ефикаснијих натријумових сијалица високог и ниског притиска.

Живине сијалице раде на унутрашњем притиску од око једне атмосфере и траже специјална подножја, као и електричне баласте. За њихов рад је такође потребан период загревања од 4-7 минута да се достигне пуна светлост. Живине сијалице постају све више застареле и повлаче се из употребе у корист метал-халогених сијалица које су ефикасније и имају вернији приказ боја.

Пензионисање и замена за VTNa,NaVP (Натријумска високог притиска)

Пензионисање VTFE сијалица је почело последњих пар година у Србији јер су до тада натријумске биле скупље, имале су лошији приказ боја од садашњих модела VTNa cијалица и захтевале су додатни посао тј.поновно постављање пригушнице као и додавање стартера што је изискивало додатни трошак и то је један од разлога због којег су VTFE сијалице биле више у употреби.Сада су се појавиле сијалице које мењају живине од 125.250.400 и 700 вати.Оне се директно постављају у лампу која има пригушницу и опрему на којој је пре радила VTFE сијалица.


Колекционарски значај

У скоро свакој колекцији се налази барем једна таква сијалица.Скупљају се углавном због експонатске вредности, а ређе због цене саме сијалце, због жеље за очувањем тих примерака па поједини колекционари их узму са рециклажних центара, добију их на поклон, понекад и купе али и понекад нађу на старим бандерама или фабрикама, школама итд.Саветујем да не узимате без питања или да се пењете на бадере јер можете настрадати од струјног удара или вас могу теретити за крађу.Ако видите тако негде ретку сијалицу боље потражите власника или питајте неког надлежног за одржавање ако је у фабрици да вам је поклони него да вас терете за крађу.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]